Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu: Reguli dure pentru crescătorii români în "Legea porcului"

Apel matinal - Invitat: preşedintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.

Preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu: Reguli dure pentru crescătorii români în "Legea porcului"
Foto: RRA.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 18 Septembrie 2023, 09:25

"Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu


Daniela Petrican: Până la finalul acestei luni vor fi emise normele de aplicare a Legii porcului. Actul normativ este important mai ales pentru a oferi autorităților pârghiile necesare combaterii pestei porcine africane pe teritoriul României. Legea a fost promulgată de șeful statului în luna mai, fără restricțiile inițiale, fiind agreată cu reprezentanții autorităților de la Bruxelles, dar prevede măsuri specifice de biosecuritate, care vor trebui respectate de fermieri.

Cătălin Cîrnu: Așadar, Legea porcului și vom primi detalii suplimentare chiar acum de la președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, pe scurt, invitatul "Apelului matinal'', dr.Alexandru Bociu. Bună dimineața!


Alexandru Bociu: Bună dimineața dvs. și ascultătorilor dvs. Vă mulțumesc frumos pentru invitație!

Cătălin Cîrnu: Mulțumim și noi că ați acceptat-o. Încercăm să dezlegăm anumite mistere din Legea porcului. Înainte de toate, aveam nevoie de o astfel de de lege?

Alexandru Bociu: Categoric aveam nevoie de o astfel de lege pentru că România se luptă cu combaterea pestei porcine africană de peste cinci ani de zile, dar acest lucru se întâmplă la nivelul tuturor statelor membre din Europa. Vin aici cu un exemplu și spun că Spania a trăit cu această pestă porcină africană peste 20 de ani. Din păcate, această boală în momentul de față nu are leac, nu există un vaccin care să poată combate această pestă porcină africană.

Daniela Petrican: Dar ce măsuri vor fi aplicate? Ce trebuie să știe acum crescătorii de animale? Anterior, știm, unii se temeau de eventuale restricții impuse pentru gospodăriile proprii.

Alexandru Bociu: Da, crescătorii de animale trebuie să dea dovadă de responsabilitate în primul rând și să respecte niște măsuri de biosecuritate. Într-adevăr, în aceste norme, care vor fi emise până la finalul acestei luni, nu se limitează numărul de porci care pot fi crescuți în gospodării, dar vor trebui să respecte niște măsuri draconice de biosecuritate şi va fi interzisă vânzarea porcilor clandestii.

Cătălin Cîrnu: Din ce am înțeles de la dvs, pesta porcină africană a debutat în Spania, cu mulți ani înainte să vină în România. Corect?

Alexandru Bociu: Da, da, corect.

Cătălin Cîrnu: Cum a ajuns în România și de ce nu scăpăm de ea?

Alexandru Bociu: În România a ajuns în anul 2017. Primul focar, primele focare au fost la Satu Mare și Tulcea, prima exploataţie mare comercială a fost la Tulcea, în 2021, care a fost anul cu cele mai multe focare de pestă porcină africană. Vin aici cu un exemplu, încă de la preluarea mandatului meu, în noiembrie 2021, aveam 1.660 de focare de pestă porcină africană pe teritoriul României, dintre acestea, aproximativ 60 de exploatații comerciale, vorbesc aici de ferme mari, cu peste 20.000 de capete afectate. În momentul de față avem doar o singură fermă afectată, un singur focar de 6.000 de capete în județul Călărași, iar restul focarelor sunt în gospodăriile populației.

Cătălin Cîrnu: Bun, cum a ajuns sau de ce spaniolii au scăpat de ea și noi nu, că aici nu înțelegem? Știm bine, virusurile se plimbă foarte, foarte ușor. Pandemia de SARS-CoV-2 este elocventă. Bun, Spania a scăpat de pesta porcină africană. Nu o să așteptăm sper încă 15 ani și noi până vom eradica această boală /.../

Alexandru Bociu: Spania a înterzis creșterea porcilor în gospodăriile proprii. De la o țară la alta sunt diverse specificuri de activitate și de domenii. România este o țară cu tradiție în creșterea porcului în gospodăriile proprii și tocmai de aceea în această nouă lege a porcului am dat posibilitatea crescătorilor de porcine să își continue această tradiție și nu le-am limitat numărul de porci pe care poate să-i crească în gospodăriile proprii.

Daniela Petrican: V-am întrebat ce măsuri vor fi aplicate, ce trebuie să știe crescătorii de animale? Ați spus de măsuri draconice, dar care ar fi acestea?

Alexandru Bociu: Păi, în primul și primul rând nu vor avea posibilitatea să vândă porcii fără a cere medicului veterinar de liberă practică care se află pe teritoriul fiecărui UAT din această țară o serie de documente pentru mișcarea animalelor. O a doua măsură care va fi luată în această perioadă o reprezintă faptul că vor trebui să respecte hrana care va fi administrată porcilor, nu vor mai putea să meargă pe câmp să culeagă anumite grâne sau anumite buruieni, în termenii populari, să vină să le aducă porcilor, pentru că în momentul de față principalii vectori pentru pesta porcină africană sunt omul și porcul mistreț.

Cătălin Cîrnu: Mai avem mistreți prin România?

Alexandru Bociu: Se pare că mai sunt.

Daniela Petrican: Dar cei afectați primesc despăgubiri?

Alexandru Bociu: Categoric vor primi despăgubiri cei afectați.

Cătălin Cîrnu: Care este riscul cel mai mare, dacă epidemia de pestă porcină africană din România va continua?

Alexandru Bociu: Riscul cel mai mare este următorul: în momentul de față balanța comercială este una destul de...

Cătălin Cîrnu: Suntem pe minus, asta e clar, importăm foarte mult.

Alexandru Bociu: Importăm aproximativ 80% din ceea ce înseamnă carne care se consumă pe teritoriul României, carne de porc. Dacă proprietarii de animale, proprietarii exploatărilor comerciale, nu vor da dovadă de responsabilitate, nu vor respecta prevederile acestei legi, acestor norme care vor fi emise, riscăm în continuare ca balanța să fie din ce în ce mai nesatisfăcătoare pentru România.

Realizator - Daniela Petrican: Dar există soluții pentru reducerea pierderilor, există șanse pentru eradicarea în cele din urmă a pestei porcine africane în România?

Dr. Alexandru Bociu: Categoric, există șanse pentru a combate pesta porcină africană. Aceasta este și rolul legii care a fost emise și rolul normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor. Spuneați mai devreme dacă există despăgubiri, da, categoric vor exista și despăgubiri. Împreună cu Ministerul Agriculturii am reglement, vom reglementa unitar această zonă a despăgubirilor, în sensul în care am adus în aceste norme Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală, care va furnizat săptămânal prețurile din acest sector, pentru a nu mai exista discrepanțe între diferitele zone ale țării. Luăm un exemplu ipotetic, dacă într-un județ din sudul României se primea despăgubire de 5 lei pe kilogram, într-un alt județ din nordul României comisia evalua la 10-11 lei. Tocmai de aceea, datorită faptului că cele mai recente audituri care au venit de la Comisia Europeană și au auditat România, au lăsat ca și recomandare o uniformizare a piețelor pentru despăgubirea porcilor.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Să luăm punctual un caz. Într-un sat din România, de oriunde sunt câteva cazuri de pestă porcină africană. Ne amintim de perioada de acum doi-trei ani, când intrau peste gospodari în curte și le ridicau animalele, inclusiv carnea din congelator. În momentul de față cum se va proceda?

Dr. Alexandru Bociu: Se va proceda la fel. Doar că proprietarii de animale, pentru a putea primi despăgubiri trebuie să aibă animale identificate. De aceea, îi îndemn să țină legătura cu medicul veterinar de liberă practică de pe raza fiecărei comune din România, să identifice porcii și numai în acest fel vor primi despăgubiri, dacă animalele sunt identificate.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Dar medicul veterinar, de exemplu dintr-un sat, dacă se plimbă dintr-o gospodărie în alta, poate fi purtător al virusului care aduce pesta porcină africană?

Dr. Alexandru Bociu: Medicul veterinar deține echipamente necesare și cu siguranță nu va fi implicat în răspândirea pestei porcine africane.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Și încă o întrebare legea porcului, despre care tot vorbim, mai face referiri și despre altceva?

Dr. Alexandru Bociu: Sunt o serie de măsuri pe care le veți vedea la la finalul acestei luni.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, așteptăm și noi cu speranța că până la urmă vom reuși să scăpăm, să eradicăm această pestă porcină africană, pentru că e trist, în cazul unui gospodar, ca în fiecare an să-și piardă, de exemplu, porcul din curte, din gospodărie, să o ia mereu de la capăt, chiar dacă este despăgubit. La ”Apel matinal” am stat de vorbă cu doctorul Alexandru Bociu, președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cătălin Fudulu de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la Apel matinal
Matinal 12 Iunie 2024, 19:06

Cătălin Fudulu de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la Apel matinal

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

Cătălin Fudulu de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, la Apel matinal
Ștefan Popescu, analist de politică externă, la Apel matinal
Matinal 11 Iunie 2024, 07:43

Ștefan Popescu, analist de politică externă, la Apel matinal

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

Ștefan Popescu, analist de politică externă, la Apel matinal
Analistul politic Costin Ciobanu, la Apel matinal
Matinal 09 Iunie 2024, 18:24

Analistul politic Costin Ciobanu, la Apel matinal

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

Analistul politic Costin Ciobanu, la Apel matinal
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, la APEL MATINAL
Matinal 06 Iunie 2024, 20:29

Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, la APEL MATINAL

Tema ediției: implicațiile creșterii salariului minim brut pe economie pentru buget și pentru angajați.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România, la APEL MATINAL
Dan Saltelechi, vicepreședinte al sindicatului Europol, invitat la Apel Matinal
Matinal 05 Iunie 2024, 19:57

Dan Saltelechi, vicepreședinte al sindicatului Europol, invitat la Apel Matinal

Tema ediției: cazurile anchetate de polițiști implicați în activități penale.

Dan Saltelechi, vicepreședinte al sindicatului Europol, invitat la Apel Matinal
APEL MATINAL: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
Matinal 04 Iunie 2024, 20:10

APEL MATINAL: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Tema ediției: Despre discuțiile cu producătorii români.

APEL MATINAL: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței
APEL MATINAL: George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Retaileri din România
Matinal 03 Iunie 2024, 07:36

APEL MATINAL: George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Retaileri din România

Tema ediției: accesul producătorilor români în rețeaua magazinelor de retail.

APEL MATINAL: George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Retaileri din România
VIDEO: Matinalii, ediție specială de la Giurgiu
Matinal 31 Mai 2024, 07:08

VIDEO: Matinalii, ediție specială de la Giurgiu

VIDEO și FOTO - Invitații ediției - Aurel Georgescu, fost atașat de interne al Ambasadei României la Sofia și fost șef al...

VIDEO: Matinalii, ediție specială de la Giurgiu