Val Vâlcu: Nu cred că reforma stătea într-un singur om
"Apel matinal" - Invitat: directorul DC News, Val Vâlcu. Tema discuției este demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu.

Articol de Cătălin Cîrnu, 28 Iulie 2025, 10:03
Cunoaștem vestea zilei de duminică: Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat demisia din funcție după mai multe zile în care a fost intens discutat în spațiul public dosarul de corupție în care a fost implicată în trecut una dintre firmele sale. În fața jurnaliștilor, la Palatul Victoria, el a susținut că este ținta unor atacuri generate de intenția guvernului de a reforma companiile de stat. Dragoș Anastasiu a făcut o amplă prezentare a contextului în care s-au produs faptele incriminate, pentru care un funcționar ANAF a fost condamnat la cinci ani de închisoare și a acuzat în repetate rânduri statul că nu este un partener corect pentru mediul de afaceri. Care sunt implicațiile acestei demisii la vârful executivului, discutăm pe această temă cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, editorialistul și comentatorul politic Val Vâlcu, director DC News. Este afectată în acest fel credibilitatea întregului cabinet, poate cu implicații majore sau dimpotrivă, este doar un incident de parcurs, poate chiar inevitabil în actualele condiții politice?
Val Vâlcu: Este un accident de parcurs destul de des întâlnit în guvernele anterioare, dar care ar fi trebuit să fie evitabil în acest moment de criză, în acest moment în care se iau decizii dure, în care nu este privit cu simpatie guvernul și mai ales premierul Bolojan. El suferă din această cauză, ca imagine, în astfel de vremuri grele, unde trece prin furtună, comandantul nu trebuie să ezite, să șovăie, poate de aceea, domnul Ilie Bolojan pare așa mai încăpățânat, să zic, nu cedează, se ține de o idee, o aplică, nu se întoarce din drum. Iată că a fost silit să facă aceste gesturi de scandalul Anastasiu.
Realizator: Cum schimbă această situație raportul de forțe pe scenă politică? Am rămas cu patru vicepremieri, unii susțin că ar mai trebui să plece și Marian Neacșu. Și cum se poate schimba practic percepția și încrederea publică?
Val Vâlcu: Încercarea de a mai elimina un vicepremier de la partidele care susțin coaliția ar arunca în aer coaliția. Deci nu cred că își permite cineva așa ceva. Să ne gândim că de 15 ani de acum PNL-ul nu a câștigat alegerile, nu a fost pe primul loc, dar a fost aproape întotdeauna în guvern și o mare parte la vârful guvernului ca premier. Poate de aceea și tensiunile, poate de aceea și prăbușirea partidelor mainstream în sondaje și vot. Faptul că părerea oamenilor a contat prea puțin, au contat mai mult aceste jocuri politice care au adus ca premier sau la guvernare partide care n-au făcut performanță la alegeri.
Președintele Nicușor Dan ar trebui să stea deoparte
Realizator: Având în vedere faptul că - potrivit fostului vicepremier Dragoș Anastasiu - situația era cunoscută, cum ar trebui să reacționeze acum autoritățile statului, inclusiv președintele Nicușor Dan și premierul Ilie Bolojan?
Val Vâlcu: Păi președintele Nicușor Dan ar trebui să stea deoparte, pentru că și-așa se vectorizează, se vehiculează scenarii potrivit cărora există deja o confruntare între palate, că sunt lovituri, polițe care se plătesc. Ce să zic? A fost o campanie de comunicare de criză de manual. Putem să o prezentăm studenților, miercuri, când explodează această informație. Singurul caz când ar fi putut câștiga, să spunem, un astfel de exercițiu ar fi fost dacă Dragoș Anastasiu venea chiar el și anunța povestea. Spunea că a venit în guvern să nu se mai întâmple cu alții, spunea... Nu, nu s-a întâmplat. Presa descoperă cazul, îl identifică, după care se activează mecanismele de comunicare în criză, și anume delegitimarea atacatorilor - au ceva cu mine, vor să mă oprească să fac reformă - și așa mai departe, minimalizarea rolului avut - a trecut pe sub radar. N-am fost atent, era ceva /.../ în 20 de firme, victimizarea, identificarea cu grupul-țintă - domnule, noi, oamenii de afaceri, așa trăim. Statul agresor, ne face, ne drege, minimizarea - da, domnule, era acolo! Ce i-am dat? O consultanță. A avut, le-a avut de toate. Contextualizarea, a spus de 10 ori contextul în conferința de presă: așa erau vremurile, grele. Deci, una peste alta s-a încercat pe românește spus dregerea busuiocului. Petiții de sprijin în online care n-au avut niciun efect, pentru că presa a dominat online-ul de data asta, n-a reușit să /.../, atenueze campania de presă.
Realizator: E un amănunt interesant. Exact! Presa, presa care și-a făcut treaba până la urmă, numai că la una dintre întrebările lansate de jurnaliști Dragoș Anastasiu a spus că da, am certificare ORNISS. Și de aici vă întreb; oare nu era un punct vulnerabil pe care îl știau încă de la început cei din guvern, inclusiv președinție și alte structuri ale statului?
În cazul Anastasiu, a fost vorba de o vulnerabilitate de imagine
Val Vâlcu: Sincer, nu știu cum funcționează această instituție, ORNISS-ul. Dragoș Anastasiu nu era într-o poziție ilegală, nu știu, în curs de anchetare, condamnat, cu probleme de genul ăsta și e posibil să fi ignorat, să fi zis: Da, eh! E demult, ce mai contează? N-au, poate au doar funcționari în acest ORNISS care verifică procedural așa, nu și analiști, nu și analiști de imagine sau media, pentru că aici a fost o vulnerabilitate de imagine, pe care ar fi putut să o prevadă doar un expert în comunicarea imaginii, politolog, mă rog, ce vreți dumneavoastră.
Realizator: Da, da, credeți că va urma o analiză seriosă în interiorul echipei guvernamentale și poate chiar la nivel instituțional în România?
Val Vâlcu: Nu, cred că ar trebui să se axeze rapid pe demararea pachetelor doi, trei, cinci, și așa mai departe. Nu cred că reforma stătea într-un singur om, că doar el avea în buzunar soluția la criză. Poate premierul va lua și acest portofoliu, îl va lăsa cu patru vicepremieri și va coordona direct, va prelua sarcinile lui Anastasiu. Poate va fi numit un alt tehnocrat, să spunem, nu, cam asta era funcția lui Anastasiu. Eu cred că ar fi suficient un contabil care să bifeze stadiul pas cu pas, cum spunea alt președinte, cum avansează reforma în această zonă, adică privatizarea societăților de stat care pot fi privatizate, lichidarea celor care nu mai sunt viabile, să mai reducem puțin din numărul agențiilor, că este suficient să mute ca departamente una în alta sau amântrei în ministerul care le patronează și atunci din 160 poate ne ducem și noi spre 50 de agenții, câte ne-o obliga, dacă ne obligă cineva din afară, dacă nu, le desfințăm pe toate, chestii de genul ăsta înseamnă reformă, nu să stai să numeri cinci secretare la ANPIS, șapte ajuncți la ANENOP, ANETOP, că avem destule, luați literele alfabetului, le amestecați între ele și vă rezultă o agenție.
Realizator: Și încă o întrebare legată până la urmă de reforma companiilor de stat și de declarația fostului vicepremier: credeți că se vor reforma suficient și aici putem include și ANAF-ul?
Val Vâlcu: Da, trebuie să se reformeze suficient, nu mai există scuze, reflectoarele sunt puse pe aceste instituții, digitalizarea, DNA-ul, sunt pârghii care vor forța până la urmă ANAF-ul să se ocupe de cine trebuie să se ocupe, adică peștii mari, evaziunea, diferența de TVA și așa mai departe, nu micul contribuabil care a uitat să dea 13 lei și care se trezește cu toate conturile blocate cu mascații la ușă și așa mai departe, a uitat să dea ultima rată de cât le-au ieșit câțiva bani.
Realizator: Rămânem atenți la toate întâmplările și de pe eșichierul politic. Cu mulțumiri pentru prezența alături de noi.
Val Vâlcu: Întotdeauna! Mulțumesc, Radio România!