Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ciprian Șerban: Până la finalul anului, vrem să ajungem la 1.500 de km de autostradă

RRA: "Apel matinal" - invitat: ministrul transporturilor, Ciprian Șerban.

Ciprian Șerban: Până la finalul anului, vrem să ajungem la 1.500 de km de autostradă
Ciprian Serban, ministrul Transporturilor si Infrastructurii. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Cătălin Cîrnu, 23 Iulie 2025, 10:12

România continuă marile sale proiecte de infrastructură rutieră. Toate cele patru loturi din cea mai dificilă secțiune a Autostrăzii Unirii au constructori desemnați, iar o companie de profil din țara noastră a câștigat contractul de aproape 6 miliarde de lei pentru proiectarea și execuția celui mai dificil lot al Autostrăzii Unirii, cel care tranzitează județul Neamț și face parte din secțiunea montană a autostrăzii A8. Progres se înregistrează și pe autostrada Sibiu-Pitești, avansul din șantierul secțiunii 4 face posibilă chiar deschiderea circulației mult mai devreme, iar stadiul fizic al lucrărilor pe șantierul secțiunii Autostrăzii Sibiu-Pitești depășește 75%, astfel că deschiderea circulației pe acest tronson va fi posibilă mult înaintea termenului contractual de finalizare. Mai sunt câteva zile și se va putea circula pe autostradă și pe drum expres de la Craiova până la Constanța.

Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este chiar ministrul transporturilor și infrastructurii, Ciprian Șerban. În acest moment, cum evaluați situația marilor proiecte de infrastructură rutieră la nivel național, așa, prin prisma priorităților ministerului pe care îl conduceți?

Ciprian Șerban: Ca imagine de ansamblu, vă pot spune că proiectele merg bine în general. Bineînțeles că avem și cazuri în care mă aștept la o accelerare a activității sau la o abordare puțin mai atentă a lucrărilor. De exemplu pe lotul 3 al A0, nord, între Afumați și Pantelimon, avem un antreprenor chinez acolo, a ajuns la un progres fizic de 50-53% și, în mod clar, e nevoie de o creștere a ritmului lucrărilor acolo. E greu de crezut că în acest ritm, până la finalul anului, va reuși să finalizeze cei opt kilometri ai lotului în cauză.

Mai avem un exemplu negativ, din păcate, pe lotul 2 al autostrăzii Ploiești-Buzău, cuprins între Mizil și Pietroasele. Acolo mai sunt puține lucrări de făcut pe acest lot care este parte din A7, avem o asociere româno-bulgară acolo. Din păcate, sunt făcute o serie de mici erori, care, cumulate, au generat ceva întârzieri. Mare parte din probleme au fost însă remediate până acum, iar în scurt timp, estimez eu până la, nu știu, jumătatea lunii august, cred că vom putea da în circulație și acest lot.

Din acel moment, vom putea circula pe autostradă pe aproape tot traseul de la Ploiești la Focșani, cu o mică excepție, 13 km din lotul trei, între Pietroasele și Buzău, care urmează să fie finalizat probabil în luna noiembrie, anul acesta, de către o asociere de constructori turci.

Realizator: Dar, din constatările dumneavoastră, cum se pot evita întârzierile și costurile suplimentare, sau ce spun constructorii care, evident, nu ne raportăm la cei harnici, cei care nu au o viteză extraordinară, găsesc de fiecare dată, nu știu, circumstanțe atenuante, să zic?

Ciprian Șerban: Teoretic, se pot accelera lucrările acolo unde apar anumite întârzieri; practic însă fiecare constructor, știți foarte bine, are specificul său. Din perspectiva MT și CNAIR, facem tot ce ține de noi pentru a asigura aceste terenuri pe care să poată lucra constructorii. Emitem cât se poate de repede autorizații de construire, facem plăți cât mai repede posibil, pentru ca antreprenorii să aibă sumele necesare plății muncitorilor, materiale, utilaje, combustibil, alte plăți specifice lucrărilor într-un șantier. Pentru a face tot ce ține de noi, știți bine că în 2022 chiar am modificat legislația astfel încât să putem plăti inclusiv diferențele provocate de creșterea prețului la materialele de construcții, în special pe fondul izbucnirii conflictului din Ucraina. Pe de altă parte, nu facem nici plăți în orb, supervizăm lucrările și, dacă nu sunt conforme, evident, nu facem plățile până nu se remediază situația. Mai avem mecanisme contractuale, avem eliberarea unor certificate negative intermediare, penalizarea antreprenorilor care întârzie nejustificat lucrările; penalizările de 0,1% din valoarea contractului pe zi de întârziere, iar certificatele negative fac practic imposibil ca antreprenorii care nu respectă condițiile contractului să mai poată participa la alte licitații.

Realizator: Bani pentru continuarea proiectelor sunt?

Ciprian Șerban: Bani pentru continuarea proiectelor...

Realizator: În infrastructura rutieră, nu, apropo de autostrăzi.

Ciprian Șerban: În acest moment, avem bani pentru continuarea tuturor lucrărilor, și asta este una dintre prioritățile mele, dacă pot spune așa. Mă voi lupta pentru menținerea finanțării proiectelor aflate acum în derulare, dar și pentru obținerea banilor necesari derulării unor noi proiecte. Pentru asta avem nevoie de toți banii alocați prin PNRR, programul de transport, apeluri pe CEF, dar și alte surse de finanțare. Să vedem Comisia Europeană ce va aloca în actualul context geostrategic. Ca şi sume, vă pot spune că avem 126, 125-126 de miliarde fără TV proiecte, astăzi. Iar în licitație cred că peste 108...

Realizator: E o sumă consistentă. Din fericire, da, mai mereu vin vești bune. Ca o constatare, însă, pentru că zilele trecute am circulat pe bucata de autostradă dintre Pitești și Curtea de Argeș, am observat că traseul este vălurit, deși se circulă de vreo două luni, dar probabil că lucrările vor reintra...

Ciprian Șerban: Sunt. Sunt niște probleme acolo, se lucrează la remediere.

Realizator: În ansamblu, însă, la nivelul infrastructurii naționale, cât de mult va fi influențată activitatea de o potențială blocare, repet, potențială blocare a proiectelor derulate prin Programul Național "Anghel Saligny"?

Ciprian Șerban: Da, Ministerul Transportului nu derulează proiecte prin "Anghel Saligny", acestea sunt derulate de autoritățile locale și privesc infrastructura locală. Noi avem în derulare proiecte de infrastructură mare, finanțate prin PNRR, sau Programul de Transport, sau CEF, ce vă spuneam mai devreme, Mecanismul pentru Conectarea Europei. Inclusiv avem o parte de componentă militară. Acolo purtăm negocierile acestea, să vedem cât putem trage pe această componentă. Dar, ca regulă, orice proiect de infrastructură la nivel național sau local este benefic pentru dezvoltarea României. Tocmai de aceea e important ca proiectele să continue, fie că sunt mari, mici, toate au un rol în ansamblul economic.

Realizator: La nivelul guvernului, ați avut discuții și cu ministrul investiților și proiectelor europene, Dragoș Pîslaru, că tot vorbeam și de banii europeni?

Ciprian Șerban: Cu domnul Dragoș Pîslaru am avut discuții cu dânsul. Acum, după ce o să înțeleagă exact care autostrăzi sunt făcute și nu sunt oprite din PNRR, poate o să înțeleagă și dânsul că avem autostrăzi. Știți că a avut o declarație prin care spunea că avem bucăți de autostradă care nu se mai finanțează prin PNRR. Ele sunt date în circulație, una dintre ele este dată în circulație de un an de zile. Deci, întâi ar trebui să înțeleagă mecanismul domnul Dragoș Pîslaru.

Realizator: Da, probabil întâlniri mai dese și, cu siguranță, lucrurile vor fi aprofundate. Dar știu că ați cerut și planuri de restructurare la companiile de stat din subordine și mă gândesc, în primul rând, la CFR și n-am vorbit deloc despre infrastructura feroviară. Care este situația?

Ciprian Șerban: Am depus, am spus, am spus încă la preluarea mandatului, una dintre prioritățile mele este eficientizarea companiilor din coordonarea Ministerului Transportului, atât din perspectiva performanțelor, cât și din cea a cheltuielilor. Le-am transmis acest lucru de îndată și directorilor acestor companii și le-am solicitat să vină cu planuri concrete. Chiar zilele acestea am discuții, astăzi, o primă discuție mai aplicată cu CFR S.A. și CFR Călători, care vor veni să-mi prezinte câteva măsuri în acest sens. Înțeleg că printre acestea se numără și reducerea salariului managerilor. Cred că, din ce înțeleg, vor renunța la 10% din salariu, avem o reducere a programului săptămânal de lucru de la cinci la patru zile pentru anumite categorie de personal, aici mă refer la 1.400 și ceva de angajați din cei peste 20.000. Vor fi și alte măsuri, bineînțeles, pentru eficientizare, dar, după discuția de astăzi, voi face o prezentare mai amplă.

Realizator: Toate aceste măsuri anunțate de guvernul condus de premierul Ilie Bolojan pentru reducerea deficitului, vor afecta și Ministerul Transporturilor, sau în ce mod?

Ciprian Șerban: Nu, nu cred că vor afecta, eu cred că duc la o eficientizare a ceea ce se întâmplă și în Ministerul Transporturilor, pentru că, așa cum spuneam, sunt companii unde este inevitabilă o restructurare, să spun, și aici mă refer mai mult la personalul TESA, dacă aș putea spune, pentru că avem companii unde avem un TESA la... 0,7 TESA la un muncitor, ceea ce mi se pare enorm. Avem nevoie de eficiență și de eficientizare în toate companiile. Avem companii care, bineînțeles, iau undeva în jur de 1 miliard, cum e Metrorexul, subvenții, ceea ce este foarte mult. În același timp, trebuie să păstrăm circulația metroului deschisă, dar trebuie umblat foarte mult la cheltuieli. Avem contracte de pază, chiar ieri am descoperit o sumă undeva în jur de 80 de milioane pe an pentru pază la metrou, atât... au cerut secretarii de stat.

Realizator: 80 de milioane de lei?

Ciprian Șerban: 80 de milioane de lei, da, 800 de miliarde pe an pază la metrou. Sunt curios ce păzesc acești oameni, mă gândesc că nu ne fură nimeni metroul, dar am cerut, prin secretarul de stat, astăzi, o analiză și tot azi voi discuta pe acest subiect.

Realizator: Și, apropo de metrou, e adevărat, nu sunteți implicat ca minister foarte mult, de cel de la Cluj, că sunt veștile când albe, când negre? Aveți vreo informație de ultim moment?

Ciprian Șerban: Vom avea discuții... Nu, nu am ceva de ultim moment pentru cel de la Cluj. E o parte importantă și acel metrou de la Cluj, înțeleg că trebuie să găsim o sursă de finanțare. Are ceva Consiliul Județean Cluj acolo, înțeleg undeva la 10 milioane sau 100 de milioane, nici nu mai știu exact. Ce e drept, mai mult e în curtea lor, decât în curtea ministerului, prin noi se desfășoară investiția, dar sursa ar trebui să o găsim împreună, /.../ de finanțare.

Realizator: Și pentru că suntem în 23 iulie, aveți vreo estimare pentru km de autostradă pe care îi vom avea până la finalul anului în plus, față de ce existenți? Ați făcut vreo simulare?

Ciprian Șerban: Cred că avem până la finalul anului undeva la... să nu greşesc... De când am preluat mandatul, mi-am propus să finalizăm 222, sper să nu greşesc, repet, de km în acest an, în plus față de ce avem în circulație. Să ajungem la borna de 1.500 de km până la finalul anului.

Bogdan Chirieac: Lucrul cel mai grav este că premierul s-a grăbit să demisioneze
Matinal 06 Mai 2025, 09:01

Bogdan Chirieac: Lucrul cel mai grav este că premierul s-a grăbit să demisioneze

Apel matinal - Invitat: Bogdan Chirieac, editorialist şi comentator politic DC News.

Bogdan Chirieac: Lucrul cel mai grav este că premierul s-a grăbit să demisioneze
Vlad Gheorghe: Nu avem asigurări pentru contextul de îngheț târziu sau timpuriu
Matinal 22 Aprilie 2025, 09:20

Vlad Gheorghe: Nu avem asigurări pentru contextul de îngheț târziu sau timpuriu

Apel matinal - Vlad Gheorghe, inginer, preşedinte al Organizației Interprofesionale a Producătorilor Agricoli de Legume și...

Vlad Gheorghe: Nu avem asigurări pentru contextul de îngheț târziu sau timpuriu
Apel Matinal: Efectul Trump asupra burselor
Matinal 08 Aprilie 2025, 07:43

Apel Matinal: Efectul Trump asupra burselor

Invitat: Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Apel Matinal: Efectul Trump asupra burselor
Concurs „Hotel Olimpic 4* din Jupiter”
Matinal 31 Martie 2025, 10:16

Concurs „Hotel Olimpic 4* din Jupiter”

Pentru a câștiga marele premiu la Hotel Olimpic 4* din Jupiter trebuie să ascultați emisiunea „Matinal”, zilnic, între orele...

Concurs „Hotel Olimpic 4* din Jupiter”
Apel Matinal: Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov
Matinal 18 Martie 2025, 07:48

Apel Matinal: Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov

Apel Matinal, în fiecare zi de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel Matinal: Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov
Leonard Bărăscu: Nu s-au gândit decât la bani
Matinal 13 Martie 2025, 09:26

Leonard Bărăscu: Nu s-au gândit decât la bani

"Apel matinal" - Invitat: Leonard Bărăscu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Libere din România.

Leonard Bărăscu: Nu s-au gândit decât la bani
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, despre evoluția cursului valutar și provocările economice ale României în 2025
Matinal 07 Februarie 2025, 09:08

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, despre evoluția cursului valutar și provocările economice ale României în 2025

"Apel matinal" - Dan Suciu: Avem un sistem bancar extrem de stabil. Nu se văd nori negri în ceea ce priveşte stabilitatea...

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, despre evoluția cursului valutar și provocările economice ale României în 2025
Apel matinal: Influența Tik Tok și a rețelelor sociale asupra sănătății mentale
Matinal 20 Ianuarie 2025, 07:40

Apel matinal: Influența Tik Tok și a rețelelor sociale asupra sănătății mentale

În direct cu: Yolanda CREȚESCU, psiholog clinician și psihoterapeut, președintele Asociației Happy Minds

Apel matinal: Influența Tik Tok și a rețelelor sociale asupra sănătății mentale