Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică organizează, astăzi şi mâine, cea de-a doua ediţie a "Bucharest Cyber Security Conference"

„Apel matinal” - Invitat: directorul adjunct al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Manuela Catrina.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică organizează, astăzi şi mâine, cea de-a doua ediţie a "Bucharest Cyber Security Conference"
Foto: RRA.

Articol de Cătălin Cîrnu, 12 Octombrie 2023, 09:51

Emisiunea: „Matinal” - Realizator: Cătălin Cîrnu - Directoratul Național de Securitate Cibernetică organizează, astăzi și mâine, cea de-a doua ediție a conferinței internaționale „Bucharest Cybersecurity Conference”, reunind experți în securitate cibernetică, oficiali guvernamentali și factori de decizie politică, precum și reprezentanți ai companiilor private din diverse domenii și industrii, ONG-uri și mediul academic. Invitații acestui eveniment provin din medii diverse, cu înaltă expertiză în securitate cibernetică, scopul fiind "o analiză a celor mai recente tendințe și celor mai bune practici și strategii de combatere eficientă a amenințărilor informatice". Iar pe această temă stăm de vorbă astăzi cu Manuela Catrina, adjunct al directorului DNSC, Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Bună dimineața!

Manuela Catrina: Bună dimineața dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră!

Realizator: Care ar fi agenda acestor discuții și poate cel mai interesant aspect?

Manuela Catrina: Agenda e largă, dar aș vrea să încep spunând că Directorul Național de Securitate Cibernetică este autoritatea pentru spațiul cibernetic civil, iar în îndeplinea misiunii noastre noi am ieșit din turn, pentru că până acum în majoritatea conferințelor de securitate cibernetică erau experți între ei. De data aceasta...

Realizator: Era turnul de fildeș, nu? Scuzați-mă.

Manuela Catrina: Nu știu dacă era turnul de fildeș, era turnul de oameni cărora le plac calculatoarele. Acum am ieșit în oraș, ca să spun așa. Suntem în Romexpo, alături de două mari alte industrii, industria de automotive și industria de sănătate, zona de sănătate, care la noi este una dintre zonele cele mai vulnerabile la amenințări cibernetice. Avem deja o conferință mare, avem și târg, o să fie în jur de 1.200 de participanți. Avem 100 de speakeri, asta ca să spunem, că nouă ne plac cifrele. Sunt vreo 13 paneluri și 18 evenimente organizate cu parteneri din zona de industrie, exerciții. Avem un număr /de/ peste 20 de standuri și lucrăm împreună cu... adică conferințele sunt organizate cu sprijinul Asociației Industriei de Software, deci e un parteneriat public-privat. Și, pentru că știu că aveți foarte mulți ascultători și în București, vreau să vă spunem că avem și un kids corner, așa încât încercăm să ne adresăm tuturor vârstelor și tuturor zonelor. Sunt dezbateri tehnice, multe, cu experți din România și din afara României, dar sunt și o serie de întâlniri practice, workshop-uri, exerciții, lucruri pe care noi vrem să le lucrăm împreună cu industria și ne bucurăm de sprijinul pe care îl avem inclusiv de la media. Avem și un atelier de media.

Realizator: Da. În acest moment e clar, merită, merită să ajungem acolo.

Manuela Catrina: Vă aşteptăm cu drag! E frumos și soare aici...

Realizator: Da, și zilele se anunță la fel de frumoase. Care sunt riscurile și provocările cu care se confruntă astăzi ecosistemul, să-i spunem așa, internațional de securitate cibernetică?

Manuela Catrina: Avem, în primul rând, după perioada pandemică, o creștere mult mai mare a digitalizării, ceea ce ne bucură. Toți ne întâlnim cu zona digitală din ce în ce mai des. Evident că zona digitală vine cu amenințările ei. Mulți dintre noi le învățăm de la copiii noștri, nu de la... pentru că nu aveam cum să învățăm de la părinții noștri. E o zonă foarte nouă. Riscuri sunt diverse, dar n-aș vrea să vorbesc numai despre riscuri. Este și o zonă de beneficii care vin aici și cred că dumneavoastră sau noi împreună, ar trebui să încercăm să explicăm mai bine cum se folosesc aceste lucruri, pentru că 90% din amenințări pot fi combătute cu practici foarte, foarte simple. Acasă ne încuiem ușa, ne schimbăm parolele, lucruri simple, igiena, adică nu lucruri sofisticate. 10% sunt poate amenințări foarte sofisticate și acolo experții au foarte mult de lucru. Dar probabil că șansa noastră în România este să transferăm veriga slabă, cum se numește în zona de securitate cibernetică, omul, în veriga puternică.

Realizator: Și o putem face?

Manuela Catrina: Da, eu sunt convinsă că o putem face, pentru că am foarte multă încredere că românii sunt oameni inteligenți, oameni cărora le place foarte mult noua tehnologie. Dacă bunica mea a învățat să lucreze cu telefonul și să folosească rețelele sociale într-un mod sigur, eu cred că și bunica dumneavoastră, și mătușa și și copilul vecinului știu să fac asta. Deci împreună putem să facem asta. Şi aș mai sublinia foarte mult aici, pentru că e important, sprijinul de care directoratul se bucură de la Guvernul României, în speță, în principal de la premierul Marcel Ciolacu, dar de la întregul spectru politic, de la parlament, în așa fel încât să reușim să ieșim mai mult în oraș, să vorbim cu mai mulți oameni, să explicăm mai mult ce se întâmplă, într-un context politic și geopolitic internațional complex, cu amenințări diverse.

Realizator: Mă gândesc că și opoziția vă susține, nu?

Manuela Catrina: Toată lumea, scuzați-mă, evident că da.

Realizator: Nu, nu, ca să nu existe dubii.

Manuela Catrina: Atât parlamentul... evident că da. Eu cred că nu există nimeni care să nu vrea o țară sigură pentru cetățenii ei, pentru copiii noștri și pentru bunicii noştri.

Realizator: Am o altă curiozitate...

Manuela Catrina: Așa încât e un lucru important că ne bucurăm de această susținere și de un sprijin, de un parteneriat foarte bun cu toate instituțiile din statul român care se ocupă de securitate cibernică, că nu suntem doar noi.

Realizator: Da, mai ales că sunt și alții, exact. Dar am o altă curiozitate. Se tot spune, și s-a confirmat până la urmă, că Estonia este țara cea mai digitalizată, cel puțin la nivelul european. Cum stă România? Pentru că se tot vorbește și la noi de digitalizare, dar observăm că lucrurile nu se mișcă întotdeauna atât de repede cum ne dorim.

Manuela Catrina: Poate să nu vedem cât de repede se mișcă. Estonia se vede ușor, pentru că e o țară mică, e cât două sectoare din București, și două sectoare din București sunt digitalizate. România e o țară mare, e o țară întinsă, e o țară cu o zonă mare rurală, unde se întâmplă lucruri, dar poate nu cu viteza cu care ne dorim. Avem multe sisteme, poate că nu comunică atât de bine între ele, dar asta, pe de o parte, este și o bucată de reziliență, că atunci când sunt atacate rezistă unele dintre ele./rpatulea/asalar/ Eu cred că direcția în care ne mișcăm este bună, vorbim de cloud, vorbim de proiecte foarte mari pe PNRR, care vor duce la digitalizare mai accelerată. Avem un ecosistem de companii foarte bune și noi avem un panel și un /boot/ de startup-uri, pe care dorim să le creștem, să le punem în colaborare cu industria. Deci eu cred că nu e mișcăm atât de prost pe cât arată din afară. În general, în România nouă ne place să spunem ce nu facem și ne e cumva jenă să ne lăudăm cu lucrurile pe care le facem bine, şi cred că ar trebui să facem mai des. Estonia, de exemplu, ei se laudă cu asta, dar este, încă o dată, o ţară mică, necomparabilă ca dimensiune și ca complexitate cu România din multe puncte de vedere, inclusiv din cel digital.

Realizator: E adevărat, numai că tehnologia este aceeași pentru toată lumea, dar revin la ce spuneați mai devreme de contextul geopolitic actual, știm, războiul din Ucraina, acum conflictul din Israel. Care ar fi riscurile majore cu care se confruntă România și unde poate interveni, evident, Directoratul Național de Securitate Cibernetică?

Manuela Catrina: Evident că, în contextul de acum, riscurile de atacuri de la actori statali cresc; şi acolo se uită multe instituţii din statul român, nu doar DNSC, e vorba despre cyberint, e vorba despre Ministerul de Interne, de STS. de MApN, deci de partenerii noştri internaţionali, fie că sunt ei din UE sau din NATO, cu care colaborăm - securitate cibernetică fără colaborare nu se poate. Însă, cred că poate scăpăm din vedere, uitându-ne la riscurile acestea mari, riscul de criminalitate mică, poate, care îi afectează pe cetățeni în mod direct, pentru că companiile mari de energie, de apă, în România probabil n-au fost atât de mari, pentru că sunt foarte bine apărate, însă cetățeanul care e targetat de un hoț, fie și cibernetic, scapă uneori de sub radar, şi cred că aici putem să facem mult mai mult, chiar împreună, explicând cum se folosesc cardurile, cum să nu dai buletinul pe telefon, ș.a.m.d.

Realizator: Exact, mai ales că fraudele bancare online sunt atât de sofisticate încât și specialiștilor le este foarte greu, mă gândesc mai cu seamă la polițiștii din domeniu, să intervină. Cât adevăr este sau cum ar trebui să ne descurcăm?

Manuela Catrina: Sunt sofisticate. Criminalii, în general, sunt isteţi și încearcă să găsească breșe de securitate, dar cred că de cele mai multe ori bunul simţ ne salvează, lucruri normale. Nu știu, poate nu sună foarte frumos, dar părinţii noștri ne-au învățat că lenjeria se păstrează pentru noi; așa e și cu parolele: se schimbă des şi nu se lasă la vecini.

Realizator: Da, interesantă comparaţie.

Manuela Catrina: Da, știu că e o comparaţie poate nu neapărat ortodoxă, dar sunt lucruri simple, pe care trebuie să le învăţăm în așa fel încât să fim mult mai siguri. Evident că dacă te sună cineva și îţi cere o copie după buletin prin telefon, prezumând că este cineva din statul român, o să spui că nu-i normal ca statul român să-ţi ceară o copie de pe buletin trimisă prin telefon, pentru că statul român are acele copii după buletin, deci n-ar avea de ce să ţi le ceară ţie. Pur şi simplu, când vi se pare o cerere ciudată, gândiți-vă de două ori dacă cineva, cel care vă cere are de ce să vă ceară.

Realizator: Exact.

Manuela Catrina: Digitalizare e bună, avem un retail online din ce în ce mai mare. Evident că șansa să fie fraude sunt la fel de mari, dar eu am multă încredere, cu mult bun-simţ, cu multă atenție...

Realizator: Cumpătare, echilibru.

Manuela Catrina: Cumpătare, cu echilibru, fără să ne aruncăm după toate lucrurile care sunt bombastice și toate lucrurile care ne sperie, cred că putem să mergem înainte. Și aș mai spune aici că la Directorat noi avem un număr de urgență, care este 1911, dacă vi se întâmplă ceva care vi se pare ciudat, sunaţi-ne, colegii noştri sunt 24 de ore şapte zile pe săptămână, la lucru.

Realizator: 1911, aţi spus?

Manuela Catrina: 1911 da, este numărul de urgenţă al DNSC.

Realizator: L-am reţinut. Vă doresc dezbateri fructuoase. Cu siguranță cred că vor fi lucruri extraordinare și pentru cei care își doresc să ajungă, Pavilionul Romexpo spuneaţi, da?

Manuela Catrina: Da, Pavilionul B de la Romexpo. Vă așteptăm cu drag. Sunt două zile pline de tot felul de evenimente, inclusiv conferințe extrem de tehnice, dar și lucruri mai practice și mai accesibile tuturor vizitatorilor.

Realizator: Manuela Catrina, invitatul de astăzi al "Apelului matinal", mulțumim.

Manuela Catrina: Mulţumesc mult de tot, o zi frumoasă în continuare!

Realizator: Zi frumoasă pentru toţi matinalii! Directorul adjunct al DNSC. Măsuri de bun-simț, până la urmă așadar, încă o dată o mai spun și eu, dacă primiți pe whatsapp de la un număr necunoscut o cerere cum că să livrați o copie a buletinului de identitate, a cărții de identitate sau o parolă, nu mai spun, la un email, nu care cumva să vă aventurați, pentru că riscați să rămâneți datori. (RS)

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor
Matinal 22 Aprilie 2024, 22:28

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor
APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni
Matinal 11 Aprilie 2024, 20:19

APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni

Apel Matinal începe în fiecare zi la 08.30.

APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni
APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă