Bogdan Chirieac: Lucrul cel mai grav este că premierul s-a grăbit să demisioneze
Apel matinal - Invitat: Bogdan Chirieac, editorialist şi comentator politic DC News.

Articol de Daniela Petrican, 06 Mai 2025, 09:01
Presa internațională alocă spații ample rezultatelor înregistrate în primul tur al alegerilor prezidențiale. În România, candidatul naționalist George Simion și primarul proeuropean al Capitalei, Nicușor Dan, sunt în turul doi al alegerilor prezidențiale, titrează BBC, în timp ce presa spaniolă subliniază încă din titlu că țara noastră repetă istoria și votează din nou pentru extrema dreaptă în al doilea scrutin, după anularea alegerilor prezidențiale. Victoria lui George Simion în primul tur este un bumerang foarte frumos pentru Uniunea Europeană, reține și Le Figaro. În plus, nici criza guvernamentală de la București nu a trecut neobservată în presa internațională. România, în haos, după ce premierul demisionează, titrează Politico, în timp ce Bloomberg vorbește despre cea mai mare criză politică din România de după căderea comunismului.
Invitat la Apel matinal este Bogdan Chirieac, editorialist și comentator politic DC News. Americanii vorbesc despre o criză politică, europenii se tem de efectul bumerang. Să înțelegem că există deja o stare de îngrijorare în marile capitale?
Bogdan Chirieac: Există o stare de îngrijorare și vedem lucrul acesta prin faptul că bursa de la București a intrat în roșu, iar în cursul zilei de ieri Ministerul Finanțelor a încercat să se împrumute 500 de milioane de lei și nu a reușit. Deci este cea mai bună dovadă că lucrurile nu merg așa cum trebuie. Apoi și abordarea oarecum simplistă a unor instituții de presă absolut redutabile, cum este BBC-ul. E adevărat că este un suveranist care a ocupat locul I domnul Simion, dar cum e cu proeuropeanul? Nu se pune problema că domnul Nicușor Dan nu e proeuropean, dar noi nu cred că suntem proeuropeni; noi suntem europeni. Poate suntem europeni proamericani, prochinezi, progroenlandezi, dar suntem europeni și suntem membri în Uniunea Europeană. Deci suntem aici, orice s-ar întâmpla. Deci, abordarea aceasta - cum să spun? - era valabilă poate acum 15-17 ani, dar nu în momentul acesta.
Realizator: Aspecte-cheie ale alegerilor au rămas fără o supraveghere suficientă, reacția autorităților, deși îmbunătățită, fiind fragmentată și lipsită de transparență, arată raportul preliminar al misiunii observatorilor OSCE la alegeri. Ce implicații sunt posibile?
Bogdan Chirieac: Doamnă, principala problemă a României în acest moment este situația economică și, la fel cum spuneați adineauri, faptul că guvernul s-a grăbit să demisioneze, premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit să demisioneze este lucrul cel mai grav care se poate întâmpla. Nu cred că lumea trebuie să fie mai îngrijorată decât atunci când Giorgia Meloni a câștigat alegerile în Italia, iar acum Giorgia Meloni este cureaua de transmisie dintre Uniunea Europeană și administrația Trump, doamna Meloni fiind și cea mai bună prietenă a doamnei Ursula von der Leyen în acest moment.
Pe de altă parte, a ataca România în acest moment face foarte mult rău, fiindcă România, dacă cedează economic și sunt motive să credem că s-ar putea întâmpla, că există riscul să se întâmple așa ceva, toată Uniunea Europeană va avea o problemă și tot Flancul Estic. Am văzut că se pun semne de întrebare dacă România va continua sprijinul pentru Ucraina. Eu nu cred că sprijinul pentru Ucraina poate fi oprit de România. Să fie foarte clar! Nu cred că culoarele de transport de tot felul de ajutoare pentru Ucraina se vor închide. Nu, nu vor fi modificări fundamentale nici în politica externă, iar în reforma statului putred se va intra oricum, dintr-un motiv absolut obiectiv: s-au terminat banii. Deci fără bani trebuie să începi reforma statului. Depinde cum o vor face - haotic, cu oamenii în stradă, sau cât de cât rațional, echilibrat, în așa fel încât jocurile să fie mai suportabile, fiindcă șocuri vor fi în orice situație.
Realizator: Dar mesajele suveraniste din Est pot determina viitoare curente negative de opinie, inclusiv la nivelul populației din vestul Europei, care să ducă apoi la fracturi decisive în Uniunea Europeană?
Bogdan Chirieac: Nu cred că România poate provoca fracturi de această amplitudine în Uniunea Europeană. Repet, fundamental, acum, în ecuația euroatlantică, între cele două maluri ale Atlanticului, este doamna Giorgia Meloni. Cum nu a provocat nici dânsa șocuri uriașe, dimpotrivă, nu cred că va provoca nici România, dacă va fi ales suveranismul lui Simion. Și nici nu cred că se vor întrerupe relațiile între România și Washington, dacă va fi ales progresistul Nicușor Dan, fiindcă mai e și această diferență de ideologie, acum - domnul Nicușor Dan a înființat USR, partid progresist în România. Progresismul este dușmanul de moarte al administrației Trump, zilele astea, dar nici acest lucru nu cred că va afecta relațiile. Sigur că ele vor fi mai ample sau mai slăbuțe. Probabil că vor fi mai slăbuțe, dar ele vor continua să existe, fiindcă sunt interese comune importante în acest moment.
Statul incapabil să satisfacă nevoile cetățenilor a provocat această furie în rândul electoratului
Realizator: În Franța, doamna Le Pen a vorbit, cred, prima, de efectul bumerang. Ce înseamnă acest mesaj pentru liderii Uniunii Europene?
Bogdan Chirieac: Înseamnă că nu se ia în mișcare. Îmi imaginez ce spune doamna le Pen. Nu se ia în seamă, nu se acordă suficientă atenție mișcării suveraniste și mai ales factorilor care au determinat suveranismul. Deși în România eu nu cred că ideologia este aceasta. În România e o diferență mult prea mare între nivelul de dezvoltare al societății și nivelul la care a rămas statul. Statul putred, statul neadaptat, statul incapabil să satisfacă nevoile cetățenilor au provocat această furie în rândul electoratului din România, căci este o furie, înainte de orice. Culmea, această furie există și în țară, dar există și în afara granițelor României, când 56% din milionul de români din diaspora au votat Simion - e clar că această mișcare există și acolo.
Sigur că se poate da vina pe rețelele sociale, pe Tik Tok, pe presă, dar nu putem ignora cauzele reale și cauzele reale sunt, iată, acest gest. Nu poți lăsa țara fără guvern, câtă vreme nici președintele nu este ales și mai ales, noul președinte nu este instalat, că o fi domnul Simion, că o fi domnul Dan, fiecare cu administrația sa, țara trebuie condusă. Sigur că furia e mare, să plece toţi, dar rămâi rațional. Poate că e furia electoratului, dar tu, ca om politic responsabil, trebuie să asiguri conducerea țării. Noi - pensii și salarii - le plătim, mai ales din împrumuturi. Trebuie să asiguri acele împrumuturi, trebuie să asiguri angajamentele internaționale ale României, eventual să absorbi fondurile europene, unde suntem ultimii din Europa, la absorbția pe actualul exercițiu financiar. Deci ai foarte multe lucruri de făcut, în mod normal, pentru a asigura buna continuitate a societății românești.
Suntem într-o instabilitate politică majoră
Realizator: Apropo de demisia premierului Marcel Ciolacu, de depunerea demisiei de aseară, agenția de presă Reuters scrie că este sub semnul întrebării stabilitatea politică internă a României, într-un moment în care aliații occidentali urmăresc îndeaproape evoluțiile de la București. Este iminentă o perioadă de instabilitate politică?
Bogdan Chirieac: Suntem în instabilitate politică, din momentul în care Marcel Ciolacu și-a depus demisia la Cotroceni, suntem într-o instabilitate politică majoră, cu consecințe economice. Mie mi-e teamă că ar putea să fie catastrofale pentru România. De prea multă vreme ne-am jucat cu focul în materie de economie. În loc să se reducă cheltuielile, s-au majorat taxele și impozitele. Lumea s-a obișnuit cu un nivel de trai ridicat, ridicat din toate punctele de vedere, din toate statisticile Uniunii Europene, România mergea bine economic, așa. Lucrurile astea pot să dispară peste noapte, cum s-a întâmplat în 2009. Erau străzile pline de mașini și peste noapte, era o mașină ici și colo. Mi-e teamă că lucrul acesta se poate întâmpla din nou în România, exact cum spuneți, din cauza instabilității și crizei politice majore, cum ați spus că este probabil cea mai mare din '89 încoace.