Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal: Nicoleta Radu, director general al PAID, despre noile reguli pentru asigurarea locuinței

"Apel matinal" - Invitat: Nicoleta Radu, director general al PAID.

Apel Matinal: Nicoleta Radu, director general al PAID, despre noile reguli pentru asigurarea locuinței
Foto: RRA.

Articol de Daniela Petrican, 13 Octombrie 2023, 09:12

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 octombrie, ora 8:28) - Emisiunea "Matinal" - Rubrica "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - În România, patru din cinci locuințe nu sunt asigurate și nu au niciun fel de protecție în cazul unui dezastru natural. Începând din noiembrie, însă, intră în vigoare noua lege care precede inclusiv verificarea poliței de asigurări atunci când locuința este înregistrată în cartea funciară, iar cei care nu au polița de asigurare pentru calamități riscă amenzi. Aflăm mai multe de la invitatul "Apelului matinal", Nicoleta Radu, director general al PAID sau Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor și acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren. Bună dimineața!

Nicoleta Radu: Bună dimineața! Bună dimineața tuturor!

Realizator: Ce schimbări va include noul act normativ? Ce va impune legea?

Nicoleta Radu: Da, vreau să vă spun că această lege, care gestionează sistemul de asigurare obligatorie România, este în vigoare din 2008 și de atunci au avut loc foarte puține modificări. Prima modificare pe care a trebuit să o facem a fost mărirea primei de asigurare pentru locuințele de categoria A, respectiv locuințele construite din materiale rezistente - cărămidă, beton ș.a.m.d. Aici prima, începând cu 2008, a fost 20 euro pe an și începând cu 11 noiembrie va fi 130 lei pe an. Pentru categoria de locuințe construite din materiale mai puțin rezistente, de tipul chirpici, pământ ars ș.a.m.d., prima va rămâne așa cum a fost și până acum echivalentul a 10 euro, respectiv 50 lei pe an. Pentru aceste prime se vor asigura sume până la 100.000 lei în primul caz și 50.000 lei în al doilea caz.

Realizator: Și clădirile cu bulină roșie vor putea fi asigurate?

Nicoleta Radu: Clădirile cu bulină roșie fac parte din clădirile cu clasă de risc seismic 1, care sunt excluse total din această asigurare, având risc aproape total de distrugere în caz de cutremur.

Realizator: Dar această asigurare va putea fi făcută pe an sau este posibil să fie făcută și pe mai mulți ani?

Nicoleta Radu: Începând cu 11 noiembrie, s-a introdus și posibilitatea ca această poliță să fie eliberată multianual - până acum era numai anuală, acum se poate elibera și multianual și acest lucru vreau să spun că este foarte util celor care au credite imobiliare, deci în relația lor cu băncile aceste polițe vor fi foarte utile, pentru că oamenii vor avea posibilitatea să aibă continuitate pentru această poliță și să nu mai uite atunci când această poliță expiră.
Realizator: Ce trebuie să știe? Spuneam că din noiembrie vor fi aplicate noile prevederi ale legii, dar ce trebuie să știe persoanele care nu au încheiat încă o poliță de asigurare obligatorie a locuințelor? Și ce trebuie să facă?

Nicoleta Radu: În primul rând, trebuie să conștientizeze faptul că România este expusă riscurilor naturale, acestea de care ați vorbit - cutremur, alunecare de teren și inundație - care sunt riscuri de mare impact pentru România, declarate în toate documentele oficiale, declarate i la nivel european. Suntem o țară la nivel european cu risc seismic extrem de ridicat, Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mare risc seismic din Europa. Deci ăsta este un risc extraordinar de mare. În plus, cred că toată lumea cunoaște că există efecte ale schimbărilor climatice care se văd peste tot în lume și inclusiv foarte aproape de noi au apărut evenimente - Grecia, Croația și așa mai departe... Slovenia. Deci, aceste evenimente se pot întâmpla oricând, 'oricând' însemnând începând de astăzi... oricând. Deci cutremurele pot apărea în orice zi, inundațiile, ploile, inundațiile, alunecările de teren, după cum ați văzut, apar și ele când nici nu te gândești. Deci, ăsta ar fi primul argument pentru care oamenii ar trebui să aibă o asigurare obligatorie, pentru că, până la urmă, riscul acesta nu este individual, este un risc național și noi toți trebuie să fim siguri că putem să ne recuperăm locuințele după dezastru, pentru că statul nu o să poată niciodată să ne ofere ajutor pentru reconstrucție pentru un eveniment atât de mare./denisse
Realizator: Am primit deja un mesaj de la un ascultător, care ne întreabă dacă are poliță de asigurare și blocul este cu bulină Risc 1, așadar este valabilă asigurarea?

Nicoleta Radu: Dacă este cu bulină Risc 1 nu se poate elibera, nimeni, nici un asigurător nu îi eliberează polița de asigurare obligatorie. În Legea 260, care ne guvernează activitatea, acest tip de construcții este exclus de la acest tip de asigurare. Iar dacă nu poate să-și facă asigurare obligatorie pentru acest risc, pentru aceste trei riscuri, nici asigurare facultativă nu poate să-și facă. Deci răspunsul este nu, nu poate să-și facă asigurare.

Realizator: Suntem într-o zi de 13 octombrie. În fiecare an este marcată în această zi Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Așadar, parcă nu întâmplător am ales să vorbim despre această nouă lege a asigurărilor. Spuneți-ne, cei care nu vor avea polița de asigurare obligatorie încheiată, ce vor păți? Ce se va întâmpla?

Nicoleta Radu: Conform legii, aceste persoane pot primi amenzi între 100 și 500 lei de la primăriile de pe raza cărora se situează locuințele dumnealor; al doilea risc pe care îl văd este că nu pot să-și încheie nici asigurare facultativă, pentru că, așa cum am spus, în România, în cazul locuințelor trebuiesc încheiate două asigurări, cea obligatorie, care se încheie pentru cele trei riscuri și pentru o sumă de până la 20.000 euro, dar dacă dorești să ai locuința asigurată la întreaga valoare și pentru toate riscurile sau mai multe riscuri trebuie să închei o asigurare facultativă. De asemeni, și pentru bunuri trebuie o asigurare facultativă. Deci ăsta ar fi al doilea risc pe care eu îl văd posibil și poate cel mai important risc pe care eu îl consider este riscul de a nu avea niciun fel de posibilitate de reconstrucţie după ce un dezastru major se întâmplă, de a nu avea confortul să treci peste un eveniment cu, să zicem, un stres mai puțin. Evenimentele astea sunt oricum, produc mult haos și fiecăruia dintre noi mi se pare că aceste evenimente ne distrug viețile, și așa e uneori. /amirea/ Deci, de ce nu ne-am lua o măsură de precauție astfel încât să trecem mai ușor prin aceste momente dificile, extrem de dificile?

Realizator: Dar în ce mod se implică autoritățile, cel puțin pentru conștientizare, mai ales la nivel local?

Nicoleta Radu: Ca să fiu foarte onestă, până acum primăriile nu au informat cetățenii despre existența acestei asigurări. Noi am făcut demersuri către ei, am încercat să facem și am reușit în mare măsură să-i conștientizăm și să facem împreună acțiuni de informare. Însă ceea ce este cel mai important este că după intrarea în vigoare a acestei legi, primarii vor avea obligații strict reglementate de lege, de a informa cetățenii de două ori pe an despre această obligație și această asigurare, așa încât sperăm ca astfel primarii să trimită înștiințări, iar oamenii să fie mai conștienți că aceste asigurări sunt chiar necesare.

Realizator: Unde se pot încheia aceste polițe?

Nicoleta Radu: În momentul de față, polițele se pot încheia la orice societate de asigurare din România, dar iată că avem și aici o nouă modificare de lege care prevede că, începând din 11 noiembrie, aceste polițe pot fi emise atât de către societățile de asigurare, cât și de către brokeri, urmând ca într-un viitor destul de apropiat să fie emise și prin personalul primăriilor. Deocamdată, legislația secundară nu a fost elaborată în acest sens pentru a emite prin personalul primăriilor, dar sperăm că foarte curând să găsim calea prin care oamenii să poată merge la primării și să emită acolo direct polițele de asigurare obligatorie./astanimir/denisse/ Ni s-a părut esenţial acest lucru, mai ales pentru populaţia care locuieşte în zonele rurale sau în oraşele mici, în orice caz în zone mai greu accesibile, unde oamenii au acces mai puţin la societăţi de asigurări şi pentru a le facilita accesul la această poliţă am considerat oportun că ar trebui să accesibilizăm mai mult poliţa şi s-o distribuim prin cât de mulţi distribuitori putem.

Realizator: Vă spuneam că ascultătorii noștri reacționează. Cineva ne mai întreabă, "Dacă am asigurare facultativă, trebuie să o am și pe cea obligatorie?".

Nicoleta Radu: Pentru locuință da, este așa este sistemul. Nu se poate încheia o asigurare facultativă fără o asigurare obligatorie. Deci dacă ascultătorul dvs. are asigurare facultativă, în mod cert are și asigurare obligatorie.

Realizator: Nu, ne-a spus că are doar asigurare facultativă.

Nicoleta Radu: Nu se poate decât... Nu cred că... Pentru locuință, e vorba de locuință...

Realizator: Da.

Nicoleta Radu: Probabil că nu știe dumnealui, dar asigurarea facultativă nu se poate emite fără asigurare obligatorie. Dacă are vreun dubiu referitor la acest aspect, poate să verifice pe site-ul nostru, pentru că există un spațiu dedicat unde se pot verifica polițele de asigurare obligatorie, dar dacă el nu reușește, poate să ne contacteze și noi îi vom spune dacă are sau nu are poliță de asigurare obligatorie. Dar mă îndoiesc că în România s-ar putea elibera o poliță undeva, o poliță facultativă, fără asigurare obligatorie, fără poliță obligatorie. Dar putem să-l lămurim dacă este nelămurit.

Realizator: Am înțeles. Vă mulțumim pentru toate aceste precizări. Invitata "Apelului matinal" a fost Nicoleta Radu, director al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. (RS)

Apel Matinal: Evoluțiile meteo la nivel național
Matinal 30 Septembrie 2024, 08:07

Apel Matinal: Evoluțiile meteo la nivel național

Apel Matinal se difuzează în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 08.30.

Apel Matinal: Evoluțiile meteo la nivel național
Apel matinal: Invitată, Cristina Bercea, manager de comunicare la Târgul Național Imobiliar
Matinal 19 Septembrie 2024, 18:55

Apel matinal: Invitată, Cristina Bercea, manager de comunicare la Târgul Național Imobiliar

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitată, Cristina Bercea, manager de comunicare la Târgul Național Imobiliar
Roxana Mînzatu, la RRA: Prioritățile mandatului includ sprijinirea copiilor vulnerabili și relansarea industriilor
Matinal 18 Septembrie 2024, 08:45

Roxana Mînzatu, la RRA: Prioritățile mandatului includ sprijinirea copiilor vulnerabili și relansarea industriilor

Apel matinal: În direct cu Roxana Mînzatu - vicepreședinte CE și comisar European.

Roxana Mînzatu, la RRA: Prioritățile mandatului includ sprijinirea copiilor vulnerabili și relansarea industriilor
Apel matinal: În direct cu  Roxana Mînzatu - vicepreședinte CE și comisar European
Matinal 18 Septembrie 2024, 07:52

Apel matinal: În direct cu Roxana Mînzatu - vicepreședinte CE și comisar European

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Roxana Mînzatu - vicepreședinte CE și comisar European
Ionel Arion: Decidentul public va trebui să gândească strategii şi politici agricole
Matinal 16 Septembrie 2024, 10:19

Ionel Arion: Decidentul public va trebui să gândească strategii şi politici agricole

"Apel matinal" - invitat: preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Ionel Arion.

Ionel Arion: Decidentul public va trebui să gândească strategii şi politici agricole
Ioan Fetea: În ultimii 2 ani de zile, cantitățile de miere solicitate pentru export au scăzut dramatic
Matinal 13 Septembrie 2024, 09:27

Ioan Fetea: În ultimii 2 ani de zile, cantitățile de miere solicitate pentru export au scăzut dramatic

Apel matinal” - invitat: Ioan Fetea - președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Ioan Fetea: În ultimii 2 ani de zile, cantitățile de miere solicitate pentru export au scăzut dramatic
Apel matinal: Invitat, Ioan Fetea, președintele Federației Crescătorilor de Albine din România
Matinal 12 Septembrie 2024, 17:35

Apel matinal: Invitat, Ioan Fetea, președintele Federației Crescătorilor de Albine din România

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Invitat, Ioan Fetea, președintele Federației Crescătorilor de Albine din România
Adrian Vintilă: Prețul energiei în România este mai ridicat pentru că nu am avut suficientă producţie raportat la consum
Matinal 12 Septembrie 2024, 10:28

Adrian Vintilă: Prețul energiei în România este mai ridicat pentru că nu am avut suficientă producţie raportat la consum

"Apel matinal" - Invitat: Adrian Vintilă, consilierul ministrului energiei.

Adrian Vintilă: Prețul energiei în România este mai ridicat pentru că nu am avut suficientă producţie raportat la consum