Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

24 Septembrie 2019
Vizualizari: 4125
Comentează add

Un grăunte de rocă, o impuritate rămasă în interiorul unui diamant provenit din Africa de Sud, conţine un misterios mineral complet necunoscut, până în prezent.

Cât de puţine lucruri cunoaştem...

florin-lepadatu

 Foto Reuters

Un misterios mineral din mantaua terestră, a fost descoperit într-un diamant sud-african.

Un grăunte de rocă, o impuritate rămasă în interiorul unui diamant provenit din Africa de Sud, conţine un misterios mineral complet necunoscut, până în prezent, de geologi, conform unui material publicat luni de Live Science şi preluat de Agerpres.

Mineralul nou-descoperit poate dezvălui o serie de reacţii chimice neobişnuite care au loc în mantaua terestră - stratul situat între nucleul şi scoarţa terestră, ce se întinde până la adâncimea de aproximativ 2.890 km.

Diamantul în care se afla acest mineral necunoscut a fost extras din mina de diamante Koffiefontein, deschisă în hornul unui vechi vulcan sud-african.

Acest mineral de culoare verde închis, opac, a primit denumirea de "goldschmidtită", în onoarea geochimistului Victor Moritz Goldschmidt.

Conform specialiştilor, acest mineral s-a format la o adâncime de aproximativ 170 de kilometri.

Mantaua terestră are grosimea de aproximativ 2.900 km, iar zonele joase ale sale sunt foarte dificil de studiat.

Presiunea uriaşă şi temperaturile de cuptor din straturile superioare ale mantalei transformă depozite de carbon în diamante strălucitoare care însă pot reţine fragmente din alte minerale în interiorul lor şi apoi le aduc spre suprafaţă, împinse de erupţii vulcanice.

Prin analiza fragmentelor minerale rămase în astfel de diamante, geologii îşi pot face o idee despre procesele chimice care se produc la mari adâncimi sub scoarţă.

În prezent, acest mineral nou descoperit se află la Royal Ontario Museum din Toronto.


Etichete Exclusiv onlinediamant

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live