Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: Republica Moldova, exemplu de bună practică în ceea ce privește transformarea digitală

"Apel matinal" - Invitat: Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: Republica Moldova, exemplu de bună practică în ceea ce privește transformarea digitală
Foto: facebook.com/tianu.

Articol de Cătălin Cîrnu, 18 Ianuarie 2023, 13:47

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (18 ianuarie, ora 8:24) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: România și Republica Moldova au semnat un acord de cooperare în vederea consolidării domeniului tehnologiei informației. Scopul acestuia este legat de creșterea nivelului competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și îmbunătățirea infrastructurii, respectiv a capabilităților digitale ale României și Republicii Moldova, în special în contextul valorificării noilor tehnologii.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Detalii aflăm imediat de la invitatul "Apelului Matinal" de astăzi, Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării. Bună dimineața!
Sebastian Burduja: Bună dimineața, domnule Cîrnu, doamna Petrican și tuturor celor care ne ascultă pe frecvențele Radio România!
Reporter - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, ce conține acest acord și în ce mod va ajuta el la îmbunătățirea colaborării între cele două țări?
Sebastian Burduja: Republica Moldova înseamnă nu doar frații noști de peste Prut, înseamnă și un exemplu de bună practică la nivel global în ceea ce privește transformarea digitală. Ce înseamnă asta? Înseamnă că au peste 200 de servicii publice online: înmatriculări auto, plata taxelor și impozitelor, petiții, procuri notariale. Sunt, așa cum am spus în trecut, la ani lumină față de România și sunt un exemplu pe care noi îl urmăm. De asemenea, înseamnă competențe digitale, să știm să lucrăm pe calculator, să știm să accesăm aceste servicii publice. Și înseamnă un sector privat cât mai digitalizat: companii care să ofere servicii electronice și să deservească cetățenii într-un mod mai simplu și mai eficient. Pentru că noi putem învăța de la Republica Moldova și putem, practic, scurta drumul către un stat digital prin adoptarea soluțiilor de peste Prut, soluții validate de experți ai Băncii Mondiale și de mediul internațional. Am semnat acest acord care ne permite, iată, să beneficiem de aceste soluții informatice, să le adoptăm și adaptăm la mediul românesc, să le testăm din punct de vedere al securității și, foarte curând, să le punem în practică, cel puțin la nivelul unor programe pilot.
Realizator - Daniela Petrican: Sunt lansate inițiative comune de transformare digitală și creștere a capacității administrative. Sunt definite, practic, obiectivele guvernelor României și Republicii Moldova de transformare digitală?
Sebastian Burduja: Exact. Fiecare țară are obiective similare. Vă spuneam, cât mai multe servicii publice să fie online. În România ne pregătim în foarte scurt timp să avem cazierul judiciar online. Astfel, vom putea să scutim românii de 2 milioane de drumuri la secția de poliție în fiecare an. Este doar un exemplu. La fel și în Republica Moldova. De asemenea, vorbim despre un spațiu digital comun. Practic, în pregătirea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, un lucru pe care ni-l dorim din tot sufletul, din rațiuni istorice, culturale, din rațiuni de suflet. Practic, această integrare se va întâmpla mai înainte în spațiul digital și la asta lucrăm cu frații noștri de peste Prut.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Apropo de spațiul digital, cât de sigur este el pentru toți cetățenii României și Republicii Moldova, în condițiile geopolitice actuale?
Sebastian Burduja: Să vă mai dau un exemplu, domnule Cîrnu, apropo de soluția pe care noi o adoptăm din Republica Moldova. Lucrăm intens la cloud-ul guvernamental, acest norișor în care datele românilor vor fi păstrate într-un loc sigur./apostelnicu/ Și s-a pus problema: dar de unde știm că accesul la aceste date va fi unul securizat și că noi, ca cetățeni, vom știi în momentul în care cineva ne accesează datele? Exact asta au făcut frații noștri de peste Prut. Practic, fiecare accesare de către un funcționar al statului sau de către altcineva a datelor cetățenilor este o accesare jurnalizată, ea nu se poate șterge, iar cetățeanul va fi informat în timp real atunci când un funcționar, o instituție a statului îi accesează datele și cine i-a accesat și temeiul juridic și când i-au fost accesate aceste date. Iată deci o soluție concretă prin care, prin noile tehnologii, creștem gradul de încredere al cetățenilor în aceste tehnologii, în cadru guvernamental și de fapt în Guvern.
Realizator - Daniela Petrican: Apropo de Guvern, domnule ministru, care mai este situația cloud-ului guvernamental?
Sebastian Burduja: Cloud-ul guvernamental are baza juridică stabilită, ordonanța de urgență pentru serviciile de cloud, hotărârea de Guvern. Deci, practic, normele de aplicare sunt la ultimul aviz și cred că în maxim două săptămâni ea va fi adoptată, dar noi n-am stat degeaba. În paralel, prin partenerii din proiect, Servicii de Telecomunicații Speciale, Autoritatea pentru Digitalizarea României și respectiv, Cybering, am pus în dezbatere publică, în studiul de fezabilitate proiectul tehnic. Cred că este primul mare proiect al României, aproape 600 de milioane de euro care pune în transparență deplină studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, mediul privat, societatea civilă și-au dat cu părerea și urmează în cel mai scurt timp, vorbim de câteva săptămâni, să demarăm procesul de achiziție publică, nu va fi unul ușor. Noi trebuie să avem primul centru de date funcțional până la finalul acestui an, deci ne grăbim, și până la final de 2026 acest cloud guvernamental va funcționa, ceea ce pentru toți românii ce înseamnă, că nu vor mai trebui să alerge de la un ghișeu la altul, că instituțiile statului vor putea comunica între ele foarte ușor și, de fapt, vor putea să trimită date de la o instituție la alta, nu să-i trimită pe români de la un ghișeul altul.
Realizator - Cătălin Cîrnu: În acel moment, când cloud-ul guvernamental va fi sută la sută funcțional, putem spune că vom fi scăpat de dosarul cu șină, care oricum va dispărea, pentru că există o lege în acest sens?
Sebastian Burduja: Așa este, lege pe care am inițiat-o ca deputat acum mai bine de un an şi nu doar că interzice dosarul cu șină, interzice și xerox-urile din instituțiile publice, interzice și solicitarea de copii după acte emise de instituții ale statului român, din luna iulie a acestui an - și îi rog pe toți românii care ne aud să-și exercite acest drept și în momentul în care un funcționar public le solicită copie după buletin, dosar cu şină, alte produse de papetărie sau îi trimite la xerox-ul de după colț să-și fotocopieze documentele, să pună în vederea acelui funcționar că încalcă legea și că poate fi cercetat disciplinar pentru încălcarea legii. Nu mai au voie să ceară astfel de lucruri.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, există o certitudine. Procesul de digitalizare în România continuă. Din câte am constatat, încercăm să-l și accelerăm. Corect.
Sebastian Burduja: Așa este și cumva și în această logică noi am stabilit acest parteneriat cu vicepremierul Republicii Moldova, domnul Iurie Țurcanu, cel care răspunde pe zona de digitalizare. Și, pentru a scurta drumul către viitor, către aceste servicii publice, preluând practic soluțiile deja dezvoltate, validate de către fraţii noştri de pe Prut și adaptându-le la contextul românesc. Ca să vă dau un exemplu tehnic, una dintre soluțiile pe care fraţii noştri de peste Prut au dezvoltat-o este un canal de comunicare, o platformă de interoperabilitate. Practic, exact ce vă spuneam mai devreme, modul în care comunică o instituţie cu alta, modul în care, dacă vreți, un departament de taxe și impozite, o direcție de taxe și impozite de la Primăria Sectorului 1 comunică cu Registrul Auto Român sau cu Ministerul de Interne pentru înmatricularea unui autovehicul, lucrul acesta se poate face automat de la distanță, nu punându-i pe români pe drumuri.
Realizator - Daniela Petrican: Cu siguranță vom mai vorbi pe marginea acestui subiect. Vă mulțumim pentru toate precizările.
Sebastian Burduja: Și eu vă mulțumesc!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Şi succes.
Sebastian Burduja: Toate cele bune tuturor.
Realizator - Daniela Petrican: Invitatul "Apelului matinal" a fost Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării.

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Ştiinţă & Tehnologie 13 Aprilie 2024, 13:54

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului

Green Energy Expo & Romenvirotec, târgul pentru energii regenerabile şi protecţia mediului, s-a deschis la București.

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ştiinţă & Tehnologie 07 Aprilie 2024, 06:45

Proba de Drum cu Honda ZR-V

Când vine vorba de mașini, tendința la nivel global este de reducere a poluării generate de motorizările clasice, cu ardere...

Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ghid pentru identificarea Deepfake
Ştiinţă & Tehnologie 01 Aprilie 2024, 18:54

Ghid pentru identificarea Deepfake

Ghidul are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate...

Ghid pentru identificarea Deepfake
Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Ştiinţă & Tehnologie 21 Martie 2024, 10:23

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”

Prysmian a inaugurat în Capitală Centrul de Excelența în IT în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Italiei în România,...

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2024, 13:46

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică semnalează că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe atacuri...

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană
Ştiinţă & Tehnologie 12 Martie 2024, 10:24

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană

O instituţie specializată în acest domeniu a identificat până acum 739 de site-uri care funcţionează fără sau cu foarte...

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană
Numeroși utilizatori nu pot accesa Facebook
Ştiinţă & Tehnologie 05 Martie 2024, 17:56

Numeroși utilizatori nu pot accesa Facebook

UPDATE: Funcționarea Facebook a revenit la normal.

Numeroși utilizatori nu pot accesa Facebook
Proba de drum cu Suzuki Across
Ştiinţă & Tehnologie 03 Martie 2024, 14:09

Proba de drum cu Suzuki Across

În 2020 Suzuki a încheiat un parteneriat cu Toyota pentru utilizarea în comun de tehnologii și producerea unor modele mai...

Proba de drum cu Suzuki Across