Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

8 Decembrie 2021
Vizualizari: 874
Comentează add

Un studiu sugerează că vaccinul Pfizer COVID-19 protejează doar parțial împotriva variantei Omicron.

Vaccinul Pfizer protejează doar parțial împotriva varintei Omicron

florin-lepadatu

  Foto: facebook.com/ROVaccinare

Varianta Omicron a coronavirusului poate ocoli parţial protecţia oferită de două doze ale vacinului Pfizer/BioNtech împotriva COVID-19, a declarat, marţi, coordonatorul cercetărilor de la un laborator din cadrul Institutului African de Cercetare în Sănătate, din Africa de Sud.

Studiul, arată, însă, că sângele persoanelor care au primit două doze ale vaccinului şi au avut şi o infectare anterioară cu coronavirus a putut neutraliza varianta Omicron, ceea ce indică o posibilitate ca doza booster a vaccinului să poată ţine la distanţă pericolul îmbolnăvirii.

Alex Sigal - profesor în cadrul institutului, a scris pe Twitter că se înregistrează " o scădere foarte mare" a neutralizării variantei Omicron, în comparaţie cu o tulpină anterioară a coronavirusului.

Un test de laborator separat, efectuat de virologul Sandra Ciesek de la  University Hospital din Frankfurt înfăţişează o imagine ceva mai sumbră cu privire la capacitatea vaccinurilor de a neutraliza varianta Omicron.

Expunând mostre de sânge ale unor persoane vaccinate la diferute tulpini ale virusului, dr. Ciesek a descoperit că abilitatea de a construi un răspuns al anticorpilor la Omicron, în cazul persoanelor care au avut trei doze de vaccin Pfizer/BioNTech a fost cu până la de 37 de ori mai mică decât în cazul reacţiei la Delta.

Potrivit studiului efectuat de Sandra Ciesek, la jumătate de an de la administrarea unei scheme de două doze ale vaccinurilor Pfizer.BioNTech, Moderna, sau un amestec de AstraZeneca şi Pfizer, răspunsul anticorpilor la varianta Omicron nu a fost nici măcar măsurabil.

Dr. Cisek a publicat pe Twitter doar o selecţie a celor descoperite, iar universitatea a precizat că studiul nu a fost, deocamdată, publicat.

”Datele subliniază că este justificată dezvoltarea unui vaccin adaptat la Omicron", a scris Cisek pe Twitter, adăugând că nu au putut fi trase concluzii, deocamdată, în legătură cu protecţia vaccinurilor actuale împotriva îmbolnăvirii grave.

Varianta Omicron, detectată iniţial în sudul Africii, în luna noiembrie, a declanşat semnale de alarmă la nivel global, cu privire la o recrudescenţă a pandemiei, tulpina fiind raportată în peste 20 de state, inclusiv în SUA şi Japonia.

Nu există, deocamdată, date semnificative cu privire la modul în care vaccinurile produse de Moderna, Johnson & Johnson sau de alte companii rămân eficiente împotriva noii tulpini a coronavirusului.

Toţi producătorii, inclusiv Pfizer şi BioNTech, urmează să îşi publice studiile în acest sens în câteva săptămâni, relatează REUTERS preluată de RADOR.


Etichete pfizervaccin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live