Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

20 Noiembrie 2020
Vizualizari: 169
Comentează add

Unul dintre cele mai mari radiotelescoape din lume va fi demontat.

Unul dintre cele mai mari radiotelescoape din lume va fi demontat

florin-lepadatu

Radiotelescop. Arhivă Foto: wikipedia.org.

Fundația Națională pentru Științe din SUA, NSF, a anunțat joi că va închide activitatea la masivul radar spațial de la Observatorul Arecibo din Porto Rico, punând astfel capăt celor 57 de ani de activitate și descoperiri în domeniul astronomiei, după ce în ultimele două luni s-au produs două avarii grave.

Operațiunile de la observator, unul dintre cele mai mari din întreaga lume, au fost oprite în luna august, după ce unul dintre cablurile de susținere s-a desprins și a căzut, provocând o gaură de aproximativ 30 de metri în circumferința de 300 de metri a "farfuriei".

Un alt cablu s-a rupt luna aceasta, provocând o nouă gaură în antenă și avariind cabluri adiacente, în contextul în care inginerii depuneau mari eforturi pentru a conserva structura deja avariată.


"NSF a conchis că această recentă pagubă suferită de telescopul de 305 metri nu poate fi reparată fără riscarea vieților și a siguranței echipelor de muncitori și a restului personalului", a declarat Sean Jones, director adjunct al Departamentului pentru Științe Fizice și Matematice din cadrul NSF.


"NSF a decis să declanșeze procedura de planificare pentru o dezafectare controlată a telescopului de 305 metri", a precizat Jones.

Imensa "farfurie" a telescopului și structura de 900 de tone de deasupra, a fost folosită de cercetători și astronomi din întreaga lume, timp de mai multe decenii, să analizeze planete aflate la mare depărtare și pentru a depista posibili asteroizi cu risc pentru Pământ sau pentru a vâna semnături ale unor semne de viață extraterestră., relatează Reuters, preluată de Rador.


Cu ajutorul telescopului s-a depistat asteroidul Bennu în 1999, care a determinat NASA să trimită o sondă spațială pe asteroid pentru a preleva probe.

Compania care administrează observatorul printr-un contract de cinci ani în valoare de 20 de milioane de dolari a ajuns la concluzia că "dacă mai cade un cablu principal, se va produce în curând prăbușirea integrală a structurii".

Din motive se siguranță, compania a exclus inițierea oricărui demers de a repara observatorul și a recomandat demontarea controlată a obiectivului.


Etichete radiotelescoptelescop

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live