Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

16 Decembrie 2014
Vizualizari: 2183
Comentează add

Invitat : dr. Constantin Corneanu, istoric, secretar ştiinţific al Institutului Revoluţiei Române, Bucureşti.

“Timişoara, decembrie 1989” “Timişoara, decembrie 1989” - Conține audio

george-popescu

Foto: wikipedia.org.

Câteva răspunsuri şi mai multe întrebări. În acest mod s-ar putea exprima un cinic sau realist despre ceea ce s-a întâmplat la Timişoara în decembrie 1989. Istoricii sunt mai moderaţi. Bazându-se pe cercetare şi metodă susţin - unii - că La Timişoara am avut de-a face cu o revoluţie, alţii sau cu o lovitură de stat.

Ce este limpede ? Forţa de represiune a regimului a activat la vedere şi cu duritate maximă împotriva protestatarilor. Şi aici se impune o nuanţare. Forţa represivă a acţionat în cadrul legii marţiale instituită în judeţul Timiş, mai apoi pe tot cuprinsul ţării împotriva a ceea ce susţinea Nicolae Ceauşescu că ar fi fost un atac străin la independenţa şi suveranitatea statului român.

Protestatarii au fost încurajaţi de două elemente : protestul pastoului reformat maghiar Laszlo Tokes şi ajutorul oferit necondiţionat şi profesionist de persoane cu pregătire militară, vorbitoare şi de limba română, ce confirmă atât rapoartele serviciilor româneşti de informaţii, cât şi luările de cuvânt şi poziţie ale lui Ceauşescu.

AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia  din 15 decembrie 2014:

Lipsa de flexibilitate a regimului în ceea ce priveşte politica socială, cea a drepturilor individuale şi libertăţilor asumate în mare parte prin Constituţie au pricinuit într-o bună măsură creşterea impopularităţii regimului în ultima decadă. Starea economică precară a românului de rând, privaţiunile suportate pentru plata datoriei externe, ideologizarea exagerată a vieţii private a cetăţeanului au crescut nemulţumirea populaţiei şi dorinţa pentru schimbare.

Nu mai puţin adevărat e că Occidentul a crescut constant presiunea pe guvernul de la Bucureşti pentru a face reforme. Nici din Est , semnalele nu păreau a fi mai bune. Glasnost şi perestroika, simbolurile reformismului Europei de Est sub marca Mihail Gorbaciov aşteptau apariţia posibililor reformatori români.

Represiunea de la Timişoara - victime: morţi şi răniţi - a cântărit cel mai mult în rândul populaţiei, întorcând-o împotriva dictatorului şi într-o proporţie mai mică împotriva sistemului.

Nicolae Ceauşescu şi-a grăbit încheierea termenului propriei administraţii prin nerecunoaşterea schimbării timpului istoric, obligând o viitoare generaţie la sacrificii la fel de mari ca precedenta pentru o viaţă mai bună.

Secvenţe de arhivă folosite : moment al represaliilor Armatei pe străzile din Timişoara, 17 decembrie 1989 şi fragment din teleconferinţa lui Nicolae Ceauşescu cu colaboratorii săi , trimişi la Timişoara pentru a reprima protestele, 17 decembrie 1989.

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului de Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit de la adresa: http://www.romania-actualitati.ro/Podcast/istorica/4

Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la: http://www.romania-actualitati.ro/Categorii/istorica-55


Etichete IstoricaTimisoararevolutielovitura de statCeausescuMihail Gorbaciovprotestatari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live