Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

14 Aprilie 2011
Vizualizari: 3303
Comentează add

Pentru România este dificil să planifice zborul unui cosmonaut, deoarece nu are contracte directe cu SUA sau Rusia, comparativ cu alte ţări europene, afirmă cosmonautul Dumitru Prunariu în exclusivitate la România Actualităţi.

Românii, "şanse mici să mai zboare în cosmos" Românii, "şanse mici să mai zboare în cosmos" - Conține audio Românii, "şanse mici să mai zboare în cosmos" - Conține video

razvan-stancu

Cosmonauţii Leonid Popov(st.) şi Dumitru Prunariu. Foto: www.prunariu.org.

Pe 14 mai se împlinesc 30 de ani de la primul zbor în spaţiul cosmic al lui Dumitru Prunariu, zbor efectuat la bordul navei sovietice Soyuz 40 şi a staţiei orbitale Saliut 6, efectuat alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov.

"Şansele ca un cosmonaut român să mai călătorească în spaţiu în viitorul apropiat sunt reduse", spune Dumitru Prunariu în cadrul unui interviu la Radio România Actualităţi.

Până în acest an, au fost lansaţi câte şapte astronauţi în medie la bordul navelor americane şi câte trei la bordul navelor ruseşti Soyuz, cu ambele tipuri de nave fiind lansate echipaje internaţionale mixte.

"În prezent singurele mijloace cu care vor putea fi lansate echipaje internaţionale sunt rachetele ruseşti Soyuz deoarece americanii, din cauza unor neconcordanţe în planificarea următorilor paşi în cosmonautica pilotată, vor rămâne în acest an fără navete spaţiale", afirmă Dumitru Prunariu.

Video: Un astronaut american şi doi cosmonauţi ruşi s-au întors la bordul navei Soyuz după mai multe luni petrecute la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Sursa: Reuters.

Cosmonauţii din SUA vor zbura în spaţiul cu ajutorul navetelor ruseşti Soyuz.

În aceste condiţii, spune Dumitru Prunariu, la fiecare lansare vor fi trimişi trei oameni, de obicei, un rus, un american şi un străin.

Europenii sunt în criză de oameni pregătiţi pentru spaţiul cosmic, deoarece o dată la un an şi jumătate, doi ani, vor avea ocazia să aibă un cosmonaut.

Dumitru Prunariu: Singurele mijloace cu care vor putea fi lansate echipaje internaţionale sunt rachetele ruseşti Soiuz, americanii vor zbura cu nave Soiuz, vor învăţa toţi limba rusă, le vor exploata.

"Pentru România va fi dificil să îşi planifice un cosmonaut, deoarece nu avem contracte directe cu SUA sau Rusia în comparaţie cu alte ţări europene care beneficiază de acest statut", a mai adăugat Dumitru Prunariu.

Din 20 ianuarie 2011, România a devenit membru deplin al Agenţiei Spaţiale Europene, unde avem dreptul să participăm la selecţii pentru astronauţii europeni.

În urmă cu doi ani, din 8400 de candidaţi au fost selecţionaţi şase, care să înceapă pregătirea pentru spaţiul cosmic, a explicat fostul cosmonaut român.

Anterior acestora exista un detaşament aflat în faza de pregătire care aşteapta la rând după unul mai vechi de astronauţi europeni, ceea ce înseamna că ultimul ar zbura peste 20-24 de ani, ultimul selecţionat acum doi ani.

Astfel, şansele ca un român să fie selecţionat sunt reduse, spune Dumitru Prunariu.

"Presupunând că următoarea selecţie va fi peste patru ani, cinci ani, şi din 8500 vor fi selecţionaţi şase, calculaţi care sunt şansele ca unul aceştia să fie român şi dacă va fi român va mai aştepta cel puţin zece ani după aceea până va fi programat la un zbor cosmic pe staţia cosmică internaţională", a declarat singurul cosmonaut român.

Dumitru Prunariu a fost decorat de preşedintele rus Dmitri Medvedev în cadrul unei ceremonii care a marcat 50 de ani de la  primul zbor al omului în spaţiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin.

În cadrul interviului realizat de Alexandru Beleavschi, cosmonautul Dumitru Prunariu a mai vorbit despre zborurile interplanetare, dar şi de pericolul pe care asteroizii îl prezintă pentru Pământ.

Audio: Interviul serii.


Etichete cosmonautspaţiuDumitru PrunariuSoyuz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live