Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

27 Februarie 2020
Vizualizari: 3399
Comentează add

Oamenii de ştiinţă au descoperit primul organism care nu respiră.

Primul organism care nu respiră

florin-lepadatu

 Linie de productie de antibiotice. Foto: Arhiva/AntibioticeSA

Oamenii de ştiinţă au descoperit primul animal care nu respiră.

Organismul parazit Henneguya salminicola, care trăieşte adânc în ţesutul muscular al unor specii de salmonide, precum somonul, este primul organism de pe Pământ despre care s-a demonstrat că nu are un genom mitocondrial şi trăieşte fără a avea un aparat respirator, potrivit Live Science.

Henneguya salminicola îşi petrece întregul ciclu vital în ţesutul muscular al peştilor şi al unor viermi subacvatici, condiţii în care nu are oportunitatea de a transforma oxigenul în energie.

Însă toate celelalte organisme multicelulare de pe Pământ, al căror ADN a fost secvenţiat de oamenii de ştiinţă, dispun de unele gene cu funcţii pentru aparatul respirator.

Conform unui studiu publicat recent, în genomul organismului nu există nicio astfel de genă.

O analiză microscopică şi genomică a acestei creaturi parazite a dezvăluit că, spre deosebire de alte animale cunoscute, Henneguya salminicola nu dispune deloc de genom mitocondrial, extrem de importantul segment de ADN adăpostit în mitocondrii care include genele responsabile pentru respiraţie.

Oamenii de ştiinţă n-au descoperit încă cum reuşeşte Henneguya salminicola să producă energia necesară proceselor metabolice dacă nu respiră, dar ipoteza de lucru este că dispune de un set de proteine care pot extrage energia moleculară direct din organismul gazdă, relatează Agerpres.


Etichete Exclusiv onlinemedicamenteantibiotice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live