Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

26 Mai 2020
Vizualizari: 4105
Comentează add

Octavian Stănășilă, profesor emerit de matematică, autor a zeci de culegeri și manuale de matematică, a încetat din viață, ieri, la vârsta de 81 de ani.

Octavian Stănășilă, o somitate a matematicii românești, a încetat din viață

razvan-stancu

Octavian Stănășilă, profesor emerit de matematică. Foto: Agerpres.

Octavian Stănășilă, profesor emerit de matematică, autor a zeci de culegeri și manuale de matematică, a încetat din viață, ieri, la vârsta de 81 de ani.

Anunțul decesului prof. dr. mat. Octavian Stănășilă a fost făcut de unul dintre colegii de la Institutul de Matematică, profesorul Vasile Brînzănescu.

Octavian Stănăşilă a fost profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti, unde a fost șeful catedrei de matematici și unde a condus mulți ani doctorate în matematică.

A predat şi a fost invitat la universităţi de renume precum Universitatea din Pisa – Italia, Universitatea din Nisa – Franţa sau Institutul de Tehnologie din Massa­chusetts- SUA.

A fost membru al Institutului de Matematică al Academiei Române.

A fost ministru secretar de stat în Ministerul Educatiei și Cercetarii.

Profesorul și cercetătorul Octavian Stănăşilă a obținut rezultate importante în teoria spațiilor analitice, analiză matematică și teoria semnalelor.

Cartea sa, în colaborare cu Constantin Bănică, în cele 3 ediții, "Metode algebrice în teoria globală a spațiilor complexe", Editura Academiei, București 1974, "Algebraic methods in the global theory of complex spaces", John Wiley & Sons, London-New York-Sydney 1976, Methodes algebriques dans la theorie globale des espaces complexes", Gauthier-Villars, Paris 1977 este o carte de bază în teoria spațiilor analitice complexe care rămâne și astăzi una dintre cele mai citate referințe, potrivit ssmr.ro.


Etichete exclusiv onlineoctavian stanasilamatematicaprofesor emeritculegeriuniversitatea politehnica din bucuresti(RS)Institutul de Matematică al Academiei Române

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live