Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 27 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

1 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1470
Comentează add

Autorităţile de la Moscova spun că legea îi protejează pe copii de conţinutul periculos al unor siteuri, în timp ce opoziţia vorbeşte de un nou instrument de cenzură.

Lege controversată privind internetul în Rusia

alexandru-beleavski-moscova

Foto: Reuters.

Accesul la anumite pagini de internet poate fi blocat de joi în Rusia, o dată cu intrarea în vigoare a unei legi controversate.

Autorităţile spun că legea, votată în vară de parlament, îi protejează pe copii de conţinutul periculos al unor siteuri, în timp ce opoziţia vorbeşte de un nou instrument de cenzură.

Începând de joi, siteurile din domeniul internetului rus, ce conţin informaţii periculoase pentru copii, referitoare la droguri, pornografie infantilă sau suicid, vor fi trecute într-un registru special al Serviciului Federal de supraveghere în domeniul comunicaţiilor şi Mass Media, Roskomnadzor, pentru a fi blocate chiar şi în absenţa unei decizii judecătoreşti dacă informaţiile respective nu vor fi eliminate la cererea providerului în termen de 24 de ore.

Siteurile pot fi incluse în registru la solicitarea ministerului de interne şi serviciilor federale cu atribuţiuni în combaterea infracţiunilor respective.

Adoptată în luna iulie, împreună cu un pachet de alte legi pe care opoziţia le consideră a fi o reacţie antidemocratică puterii la protestele de masă din iarnă şi primăvară, legea listelor negre, cum a fost ea supranumită, a provocat reacţii dure din partea activiştilor pentru drepturile omului, ca şi a principalelor resurse şi companii de internet din Rusia, inclusiv Wikipedia, Google sau Life Journal.

Criticii legii consideră că ea lasă loc interpretărilor abuzive care pot permite autorităţilor să blocheze orice site incomod şi, în pofida asigurărilor date de către acestea, poate deveni un prim pas spre introducerea cenzurii pe internet.


Etichete Rusiainternetministerul de internegooglewikipediaRoskomnadzor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live