Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

19 Iunie 2019
Vizualizari: 1219
Comentează add

Oamenii de ştiinţă europeni avertizează asupra schimbărilor climatice din cauza emisiilor de gaze de seră.

Emisiile de gaze de seră "ar trebui înjumătăţite până în 2030"

catalin-gombos

Foto: Arhivă.

Planurile actuale de combatere a schimbărilor climatice nu vor putea împiedica o creştere cu 3 grade Celsius a temperaturilor globale până la sfârşitul secolului, avertizează oameni de ştiinţă europeni, care precizează că ar fi nevoie de înjumătăţirea emisiilor de gaze de seră până în 2030 pentru ca această creştere să fie de doar un grad şi jumătate.

Un alt studiu arată că permafrostul din zona arctică a început să se topească cu 70 de ani mai devreme decât se estima, ceea ce arată o accelerare a încălzirii globale.


Reporter: Cătălin Gomboş - Emisiile de gaze de seră ar trebui înjumătăţite până în 2030 pentru ca temperaturile globale să înregistreze doar o creştere de un grad şi jumătate Celsius până la sfârşitul secolului, arată studiile cercetătorilor europeni din cadrul Climate Action Tracker, un grup care urmăreşte progresul făcut de ţări pentru a atinge obiectivul global de limitare a creşterii sub două grade Celsius.

Cercetătorii avertizează, însă, că până la sfârşitul secolului creşterea va fi de 3 grade Celsius dacă ţările vor implementa doar planurile actuale de reducere a emisiilor, aşa cum au fost convenite prin Acordul de la Paris.

Din 32 de ţări evaluate, doar două - Marocul şi Gambia - au planuri care ar permite atingerea unei limite de 1,5 grade Celsius.

Nouă dintre ele, între care China şi Japonia, au ţinte care ar permite o creştere de 4 grade, iar cinci - între care Rusia şi Statele Unite - şi-au fixat ţinte care ar duce la o creştere cu peste 4 grade.

Creşterea emisiilor de gaze de seră este amplificată şi de emisiile sporite de metan, mai puternic decât dioxidul de carbon, care este eliberat, de pildă, prin exploatarea hidrocarburilor de şist.

Metanul poate fi eliberat în atmosferă şi prin topirea permafrostului, un strat de sol şi roci îngheţat de mii de ani, iar un alt studiu arată că permafrostul din regiunea arctică a Canadei se topeşte cu 70 de ani mai devreme decât estimau oamenii de ştiinţă.

Potrivit Reuters, oamenii de ştiinţă avertizează că temperaturile mai ridicate pot devasta sudul planetei şi pot ameninţa existenţa civilizaţiei industriale din emisfera nordică.


Etichete Schimbări climaticeemisiilor de gaze de serăoameni de stiintatemperaturiincalzire globalapermafrostClimate Action Tracker

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live