Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

25 Mai 2019
Vizualizari: 883
Comentează add

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, a vorbit la “Serviciul de noapte" despre importanța educației media în contextul exploziei noilor tehnologii.

Cum vor afecta noile tehnologii libertatea de exprimare Cum vor afecta noile tehnologii libertatea de exprimare - Conține video

luminita-voinea

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, în studioul "Serviciului de noapte", alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină.

Explozia noilor tehnologii și viteza cu care acestea ne invadează viața ridică probleme inclusiv în zona libertății de exprimare și mai mult, a libertăților individului.

Nu suntem departe de situația în care mecanismele tehnologice vor decide ce știri citim sau ce tip de reclame și  conținut media ajung la noi.

Dacă nu începem să ne pregătim pentru explozia noilor tehnologii, ne putem trezi alienați, într-o țară în care tehnologia digitală avansează cu repeziciune, avertizează directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

Organizația are în centrul atenției, de câțiva ani, programe de educație media pentru toate categoriile de vârstă – elevi, tineri, adulți – iar pentru perioada următoare își propune o colaborare strânsă cu experții în tehnologie, în scopul pregătirii generațiilor viitoare pentru noile provocări tehnolgice și pentru schimbările pe care acestea le aduc în viața lor.

„Ne gândim să strângem mult mai tare legăturile cu experții din zona de tehnologie, pentru că marile provocări la adresa libertății de exprimare și a libertăților individului, vin din zona tehnologică. Vor exista mecanisme tehnologice care vor face ierarhizarea știrilor, sau vor decide dacă vedem sau nu o anumită știre sau reclamă. Cu mecanismele acestea ne vom trezi alienați, într-o țară în care tehnologia va evolua din ce în ce mai repede”, a spus Ioana Avădani, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Rolul educației media

Pentru a putea face diferența între real și ficțiune, între știri adevărate și știri false, între informare și dezinformare avem la îndemână un instrument foarte util: educația media.

Este de preferat ca aceasta sa înceapă cât mai devreme.

Copiii, de exemplu, care sunt cei mai expuși riscurilor,  trebuie educați în folosirea instrumentelor cu care operează noile tehnologii digitale, începând chiar cu ceea ce văd la televizor zi de zi.

„Educația media este deschisă tuturor, de la vârstele cele mai fragede. În momentul în care așezi un copil în fața televizorului,  ar trebui să-i și explici  pe înțelesul lui ce vede, că vede de fapt niște produse, nu vede o realitate obiecivă. Ar trebui să-l învățăm să facă o distincție  între factual și ficțiune, între publicitate și alte genuri jurnalistice”, a explicat Ioana Avădani.

Educația media se adresează în egală măsură și seniorilor, pentru că la nivelul societății, nu ne face bine să pornim de la ideea că oamenii trecuți de prima tinerețe nu trebuie să aibă acces la tehnologie.

„Dincolo de elevi, cred că ar trebui să ne gândim și la educație media pentru adulți. Sunt o mulțime de oameni care ar putea să beneficieze de discuții aplicate, de decriptări ale produselor media cu care ne întâlnim în fiecare zi. Și aici aș spune o vorbă pentru o categorie pe care suntem foarte tentați să o neglijăm de cele mai multe ori,  nu numai din punct de vedere al educației mdia, mă refer la seniori. Și nu ne facem niciun bine nouă, ca societate, dacă pornim de la ideea că oamenii în vârstă nu trebuie să aibă acces la tehnologie, că ei și-au trăit traiul, se descurcă și fără”, adaugă directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

În concluzie, lipsa  unei minime educații media, mirajul rețelelor sociale, care sunt intuitive și prietenoase, izolarea într-o “cameră informațională” numai a noastră și accesul la informațiile care sunt filtrate doar de o rețea socială preferată ne fac să alunecăm ușor spre dezinformare, fake news, manipulare.

Prin urmare,  mai multă atenție la ce produse media consumăm, o gândire critică și verificarea din mai multe surse a informațiilor care ajung la noi pe diverse căi de comunicare ne-ar proteja mai mult de pericolul dezinformării.

Acestea au fost câteva dintre ideile discutate  în emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, din 20/21 mai 2019, care poate fi urmărită în format video în linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/serviciuldenoapteluni/videos/2410550415846086?sfns=mo
 


Etichete educația mediafake-newsIoana AvădaniCentrul pentru Jurnalism Independenttehnologii digitaledezinformare,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live