Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

22 Iulie 2020
Vizualizari: 478
Comentează add

China vrea să ajungă pe Marte. Joi va fi lansată misiunea "Tianwen-1"

razvan-stancu

MARTE. Foto:Arhivă.

A început numărătoare inversă până la lansarea pe Marte a misiunii chineze „Tianwen-1”, compusă dintr-o sondă care va intra pe orbita planetei roșii și un rover care va coborî la suprafață pentru a căuta apă, transmite RAINews.it citat de RADOR.

Este a doua dintre cele trei misiuni robotice pe Marte, programate pentru luna iulie, după nava spațială Hope a Emiratelor Unite, care a plecat pe 20 și roverul american Perseverance, care va fi lansat pe data de 30.


Nu există încă un program oficial pentru misiunea chineză pe Marte, a cărei lansare este prevăzută de la baza Wenchang, pe insula Hainan, cu o rachetă Long-March 5, aflată la primul zbor operațional.

Potrivit site-ului american Spaceflightnow, singurele indicii cu privire la ora lansării sunt notificările publice care cer navelor ca joi, 23 iulie, între orele 6.00 și 9.00 ora italiană, să evite zonele de-a lungul rutei de zbor a lansatorului.


Pentru China, aceasta este a doua încercare de a ajunge pe Marte, după sonda Yinghuo-1 care, în 2011, a plecat ataşată de misiunea rusă Phobos-Grunt, care nu a reușit să părăsească orbita Pământului.

De această dată, misiunea este în totalitate chineză și se bazează pe experiența acumulată în misiunile lunare.

„Profitând de moștenirea tehnică a programului chinez de explorare lunară, strategia națională a Chinei a ales Marte drept următoarea țintă pentru explorarea planetară”, a specificat șeful programului de explorare chinez pentru Marte, Wan Weixing, în articolul despre misiune, publicat de revista Nature Astronomy în luna mai.

(Traducerea Cătălina Păunel/RADOR)


Etichete chinamartemisiune spatiala(RS)tianwen 1

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live