Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 30 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

20 Mai 2022
Vizualizari: 2076
Comentează add

După întârzieri şi eşecuri, capsula spaţială Starliner a Boeing a decolat joi seară din Florida pentru un zbor-test fără echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională.

Capsula Boeing Starliner a decolat către Staţia Spaţială Internaţională

florin-lepadatu

  Foto: nasa.gov.

După întârzieri şi eşecuri, capsula spaţială Starliner a Boeing a decolat joi seară din Florida pentru un zbor-test fără echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), în speranţa de a deveni a doua companie care să servească în viitor drept "taxi" pentru astronauţii NASA după SpaceX, transmite France Presse.

Lansarea a avut loc de la Cape Canaveral la ora locală 6:54 p.m. (22:54 GMT).

Starliner a fost propulsată de o rachetă Atlas V a United Launch Alliance (ULA) şi urmează să andocheze la ISS peste aproximativ 24 de ore.

Starliner va rămâne andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, după care va reveni pe Pământ, unde va ateriza la baza White Sands din deşertul statului New Mexico.

Pe scaunul comandantului se află manechinul Rosie, echipat cu aproximativ cincisprezece senzori meniţi să colecteze informaţii. Starliner transportă, de asemenea, aproximativ 230 kg de provizii pentru ISS.

Un zbor-test similar, fără pasageri la bord, care are drept obiectiv probarea siguranţei Starliner pentru a transporta ulterior echipaje umane, a mai avut loc în 2019.

Demersul a fost însă la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software, capsula fiind nevoită să revină pe Pământ.

În 2021, când racheta se afla deja pe rampa de lansare, o problemă de umiditate a provocat o reacţie chimică care a contribuit la blocarea deschiderii unor valve.

Ca urmare, Starliner a fost transportată înapoi la fabrică pentru o inspecţie care a durat zece luni, notează AGERPRES.


Etichete exclusiv onlineNASAspaţiuunivers

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live