Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

9 Aprilie 2019
Vizualizari: 2998
Comentează add

Câinii pot detecta cu acurateţe cancerul cu ajutorul mirosului, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor noi metode de depistare a tumorilor, accesibile şi neinvazive.

Câinii pot detecta cu acurateţe cancerul cu ajutorul mirosului

florin-lepadatu

 

Câinii pot detecta cu acurateţe cancerul cu ajutorul mirosului, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor noi metode de depistare a tumorilor, accesibile şi neinvazive, conform unui studiu citat de Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă a demonstrat că exemplarele canine îşi pot utiliza simţul foarte dezvoltat al mirosului pentru a identifica eşantioanele de sânge prelevate de la persoane care suferă de cancer, cu o acurateţe de 97%.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane de Biochimie şi Biologie Moleculară, desfăşurată în Orlando, Statele Unite.

Receptorii olfactivi canini sunt de 10.000 de ori mai potenţi în comparaţie cu cei umani, câinii fiind astfel mult mai sensibili la mirosuri pe care oamenii nu le pot percepe, se arată în document, potrivit Agerpres.

''Un test extrem de sensibil pentru detectarea cancerului ar putea salva mii de vieţi şi ar schimba modul în care este tratată boala", a declarat un cercetător.

Cercetătorii intenţionează să utilizeze această capacitate de detectare a cancerului de către câini pentru dezvoltarea unei modalităţi neinvazive de screening a acestei afecţiuni.

Totodată, ei speră să descopere compuşii biologici pe care câinii îi detectează şi să conceapă apoi teste de depistare pe baza acestora.


Etichete Exclusiv onlinecâini

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live