Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Invitat, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu (AUDIO+TEXT)

AUDIO+TEXT: Invitatul zilei la Apel Matinal, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Apel matinal: Invitat, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu (AUDIO+TEXT)
Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu. Foto: gov.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 24 Februarie 2020, 08:31

AUDIO: Apel matinal.

TEXT:

Realizator: Noi suntem cu ochii pe leuţ.


Reporter - Cristian Bâcâin: Leul românesc.


Realizator: Da, care a atins la finalul săptămânii trecute un nou minim istoric 4 lei şi 80 de bani, cu o depreciere consecutivă joi şi vineri, faţă de moneda unică europeană.

Reporter: La ce ne putem aştepta în continuare, dar şi ce mesaj are Banca Centrală, Banca Naţională a României, aflăm chiar acum de la invitatul "Apelului matinal", Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Bună dimineaţa!


Dan Suciu: Bună dimineaţa!


Reporter: 4 lei 80 de bani şi vreo 26, aşa, de mărunţiş. De ce s-a ajuns la o asemenea valoare?


Dan Suciu: Sunt mai multe cauze. Şi, până la urmă, cumva era de aşteptat să avem această evoluţie. Nu spun nimic încurajator, dar e o realitate. Până la urmă, ce s-a întâmplat săptămâna trecură a fost o situaţie regională care a afectat toate monedele din zonă: zlotul, forintul chiar au pierdut ceva mai mult, coroana cehă, care e o monedă foarte stabilă, a pierdut chiar mai mult decât leul. Veţi spune: ce ne interesează treaba asta, pentru că acolo e o altă monedă, aici e altă monedă? Poate nu ne interesează pe noi atât, dar cei care evaluează pieţele internaţionale şi care investesc pe pieţele internaţionale văd zona cam compact şi atunci când iau o decizie ea afectează în general toată zona. Acum, de ce spuneam că pe undeva ne puteam aştepta? Pentru că trebuia să se întâmple lucrul acesta, adică să apară o speculaţie regională ca slăbiciunile să iasă în evidenţă. E ca atunci când un leu aleargă o turmă de antilope, cele mai slabe rămân mai în urmă, riscă să fie prinsă de leu, nu de leul românesc, de leul adevărat.


Reporter: Ar fi fost bine ca leul românesc să fie adevărata monedă europeană.


Dan Suciu: Să ştiţi că e destul de puternic. El a alergat binişor în agitaţia din zilele trecute, nu... Din punctul acesta de vedere, chiar putem spune că s-a ţinut mai bine decât, poate, arată datele fundamentale, pentru că până la urmă aici ne întoarcem, la datele fundamentale...


Realizator: Va continua...


Dan Suciu: ... care /.../ economia fiecărei ţări.


Realizator: Va continua această traiectorie a cursului de schimb, nu ştiu, vom vedea poate şi un euro de 5 lei?


Dan Suciu: Exclus să o vedem în următoarele zile ceva de genul, exclus! Lucrul acesta, nu, nu se poate. După cum aţi văzut, niciodată leul nu pierde cu zeci de bani pe perioade scurte de timp, ba chiar dacă ne uităm pe ultimii ani, el a avut... într-un an de zile a pierdut două-trei procente, nu a pierdut mai mult.


Reporter: Da, vorbeaţi ceva mai devreme de fundamente economice. Deja în Germania se resimte, aşa o instabilitate, o mică recesiune economică. Industria auto din România dă primele semne. Până la urmă, la nivel global, poate la nivel european, cum ar trebui să ne raportăm, pentru că din câte observ şi aurul este din ce în ce mai bine cotat pe pieţele internaţionale? an Suciu: Da, toate aceste lucruri pe care le-aţi remarcat foarte bine arată un anumit /.../ dacă nu îngrijorare în privinţa economiei mondiale şi aceasta se reflectă, evident, şi pe ce se întâmplă România. Şi România cum stă?

Dan Suciu: Exclus s-o vedem în următoarele zile lucrul acesta nu, nu se poate, exclus. După cum aţi văzut, nicioată leul nu pierde cu zeci de bani, pe perioade scurte de timp, ba chiar dacă ne uităm pe ultimii ani, el într-un an de zile a pierdut doar două-trei procente, n-a pierdut mai mult.


Reporter: Vorbeaţi ceva mai devreme de fundamente economice. Deja în Germania se resimte aşa o instabilitate, o mică recesiune economică. Industria auto din România dă primele semne. Până la urmă, la nivel global, poate la nivel european, cum ar trebui să ne raportăm, pentru că din câte observ, şi aurul este din ce în ce mai bine cotat pe piaţele internaţionale.


Dan Suciu: Da, toate aceste lucruri pe care le-aţi remarcat foarte bine, arată un anumit nivel de îngrijorare în privinţa economiei mondiale şi aceasta se reflectă evident şi pe ce se întâmplă în România şi România cum stă? Stă din punctul acesta de vedere destul de rău. BNR a spus demult, avem, chiar toate ţările din regiune să continue această comparaţie, cele mai proaste cifre, anume deficitul de cont curent şi care vine, mai ales din importurile pe care le facem, e cel mai mare, adică importăm mult mai mult decât exportăm, în consecinţă există o presiune permanentă pe cursul de schimb, adică e un necesar de valută permanentă pe piaţa românească mai mare decât în alte locuri. Asta se simte evident printr-o cerere de valută, o cerere de euro mai mare sau mai mică, dar presiunea cererii există. Avem şi deficitul bugetar, care e tot mai mare, şi ce vedem? Vedem doar o încercare de a face plăţile la zi, de o discuţie permanentă de cum cresc pensiile şi salariile şi cum creştem alocaţii. Sigur că e interesantă şi utilă şi importantă această discuţie, până la urmă asta e treaba guvernanţilor să găsească soluţii pentru asemenea probleme, dar deocamdată n-avem decât enumerarea problemei sau enunţarea problemei şi n-avem soluţiile. Toate aceste cifre legate de deficite pun presiune şi ridică semne de întrebare. Când apare o turbulenţă de acest gen pe pieţele internaţionale şi în economia mondială, ea se reflectă mai puternic atunci în economia românească, fiind mai slabă, indiferent ce ar putea face celelalte componente care caracterizează economia, inclusiv Banca Centrală, deci plecăm de la nişte premise, care nu ne sunt favorabile.


Reporter: Şi atunci dată fiind această situaţie, cum estimaţi că va evalua piaţa financiară în România, pe parcursul anului?


Dan Suciu: Pe termen scurt, probabil că, de fapt, vineri am văzut în partea a doua a zilei o anumită liniştire a pieţelor. S-ar putea să nu mai existe o presiune chiar atât de puternică în zilele care urmează.

Dan Suciu: Şi dacă e să fac o discuţie de genul acesta, legată de prognoze pe termen mai mediu e, după cum ştiţi, exterm de greu de făcut şi nu prea facem dar pot să mă uit în urmă şi să spun, leu în general n-a pierdut, cum spuneam, mai mult de 2-3% pe an. În condiţiile în care fundamentele nu erau neapărat cele favorabile, deci o situaţie similară cum e cea de astăzi. Deci aş vrea să cred şi vreau să cred că există această posibilitate ca evoluţia leului să fie ori asimilară şi în perioada care vine. Asta, dacă nu mai aducem şi alte ingrediente pe masă, gen criză economică mai grea, mai dificilă, o situaţie politică, hai să nu spunem, că nu e prima cauză şi nici a doua cauză acum, dar dacă se va prelungi la nesfârşit nu are cum să ajute la clarificarea sau la temperarea presiunilor pe moneda în curs. Deci dacă ţinem cont de premizele date, cam aceasta este /.../.


Reporter: Îmi permit să cred că trebuie să rămânem vigilenţi poate echilibraţi. De fiecare dată când aţi fost invitatul "Apelului Matinal", ascultătorii au reacţionat. Şi tocmai de aceea revin cu întrebarea, cum ar trebui ţinute economiile, acum, în lei, în valută sau să cumpărăm aur? Pentru că nu întâmplător am amintit de ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale şi la burse cu preţul aurului care e în creştere.


Dan Suciu: Mie îmi e greu să fac asemenea...


Reporter: Tot diplomat.


Dan Suciu: Recomandări. Nu, nu diplomaţie, chiar nu e rolul meu şi nu am priceperea ca să fac asemenea recomandări, până la urmă oamenii trebuuie să judece şi pe cont propriu lucrurile acestea sau să adreseze unor specialişti în economisire. Nu e specializarea mea. Şi eu am aceste semne de întrebare, dar cred că un lucru pot să vă spun. Să aveţi încredere în leu, nu este o monedă de aruncat sau de neglijat, chiar cu toate evoluţiile, aveţi încredere în această monedă pentru că şi Banca Naţională are multă încredere în leu, e preocupată de ceea ce se întâmplă, dar nu îngrijorată.

Reporter: Leul nostru sperăm să rămână cât mai puternic. Mulţumim pentru prezenţa la "Apel Matinal".

Dan Suciu: Mulţumesc şi eu.

Reporter: Dan Suciu, a fost invitatul de astăzi, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
Matinal 07 Martie 2024, 18:59

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan

RRA: Vineri, 8 martie, la Apel matinal vom vorbi cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, despre accesul în zona...

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii
Matinal 04 Martie 2024, 19:20

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii

RRA: Marți, 5 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, despre accesul...

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii