Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Victor Caraculacu

20 Septembrie 2010
Vizualizari: 3291
Comentează add

Invitaţi: prof. univ. Petre Otu / Academia Militară Bucureşti şi prof. univ. Gheorghe Buzatu / Universitatea Al.Ioan Cuza din Iaşi.

23 august 1944 23 august 1944 - Conține audio

victor-caraculacu

Mareşalul Ion Antonescu.

Lovitură de stat sau revenirea în sânul alianţelor istorice ale României?

Chiar şi după mai bine de 60 de ani de la eveniment, istoricii continuă să cerceteze, iar publicul să se mai întrebe, ce s-a întâmplat cu adevărat atunci? În ciuda bibliografiei imense care tratează subiectul, a numeroaselor depoziţii, memorii, jurnale ori acte oficiale ale învingătorilor şi învinşilor, cercetătorii susţin că încă mai avem nevoie de timp pentru a fi siguri că vom găsi adevărul.

Mai sunt destule fonduri arhivistive nedeschise încă, cele mai multe se află la Moscova, însă e dificil de obţinut permisiunea de a le cerceta. 23 august are încă şi o mare miză politică întrucât România urma ca alături de alte state din centrul şi Estul Europei să intre în sfera de influenţă a URSS. O schimbare completă de sistem politic şi social cu consecinţe incalculabile şi de lungă durată.

Alături de cei doi invitaţi vom analiza rolul şi contribuţia taberei monarhiste, dar şi situaţia ingrată în care s-a aflat Mareşalul Ion Antonescu. Clasa politică şi reacţia publică vor fi celelalte două paliere ale discuţiei.

Audio:


Etichete 23 august 1944MoscovaMareşalul Ion Antonescu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live