Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării: până la finalul anului vom avea servicii de cloud guvernamental

Bogdan Gruia Ivan a mai anunțat la Apel Matinal, la Radio România Actualități că a fost lansat în dezbatere un proiect de 22 de milioane de euro, prin care vor fi automatizate 19 procese administrative pentru administraţia publică centrală.

EXCLUSIV RRA Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării: până la finalul anului vom avea servicii de cloud guvernamental
Bogdan Gruia Ivan. Foto: gov.ro.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 27 Februarie 2024, 09:22

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 februarie, ora 8:40) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Realizator - Daniela Petrican: Opera Naţională Bucureşti găzduieşte astăzi, începând cu ora 18:00, Gala Cercetării Româneşti, ediţia 2024, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Este vorba despre o iniţiativă prin care sunt promovate rezultatele cercetătorilor români în întreaga societate. Pentru prima dată, vor fi recompensate şi financiar cele mai importante 11 proiecte de ştiinţă şi tehnologie generate de cercetătorii de elită ai României.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Practic, vor fi acordate primii totale de peste 3 milioane de lei pentru contribuţii substanţiale în mai multe domenii ştiinţifice, iar Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, este invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineaţa!
Bogdan Gruia Ivan: Bună dimineaţa dumneavoastră şi a structurilor Radio România!
Realizator - Daniela Petrican: Bună dimineaţa!

Gala Cercetării Româneşti

Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, ce fel de proiecte au fost prezentate şi cum s-a realizat selecţia premianţilor la această gală?
Bogdan Gruia Ivan: A fost o competiţie foarte acerbă în această perioadă. A fost o comisie extrem de importantă, formată din oameni de ştiinţă, care au stat şi analizat zeci de proiecte, dintre care au fost selectate 11. Cel mai important este faptul următor: că se dă un semnal extrem de important pentru tot mediul de cercetare prin faptul că se recunoaşte că România are nişte minţi geniale. Iar din acest punct de vedere, cred că putem să ne uităm şi în prezent şi în viitor, nu doar în trecut, pentru că de multe ori trăim cu ideea lui Henri Coandă, Gheorghe Ţiţeica. Şi din acest punct de vedere, cred că noi avem astăzi mai mulţi Henri Coandă în România, care poate că n-au fost puşi cu adevărat în lumină. Şi acesta este mesajul, pentru că, cel mai important, dincolo de faptul că să recunoaşte o anumită contribuţie foarte importantă la modul în care s-au evidenţiat mulţi cercetători în România, faptul că se şi recompensează din punct de vedere financiar. Iar prin acest proiect se dă un semnal complementar cu el.

Investiţii de peste 1 miliard de euro în tot ce înseamnă cercetarea din România

Vorbim despre investiţii de peste 1 miliard de euro în tot ce înseamnă cercetarea din România, în tot ce înseamnă readucerea în România a celor mai bine pregătiţi cercetători, care acum se află pe tot mapamondul, prin proiecte punctuale de cercetare şi, în acelaşi timp, stimularea lor printr-un alt proiect foarte important, prin bursele "Ştefan Odobleja" - prin care tineri geniali ai României primesc burse de până la 13.500 lei pe an pentru a se dezvolta în România, pentru a studia aici şi pentru a aduce plusvaloarea în ţara noastră. E un semnal foarte puternic şi mă bucur că pe această cale şi premierul României, Marcel Ciolacu, va fi diseară prezent. Şi mă bucur foarte mult că propunerile pe care le-am avut şi le-am pus pe masa Guvernului, în ultimele şase luni de zile, au primit undă verde şi au fost susţinute.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, aminteaţi de Ştefan Odobleja, poate chiar părintele ciberneticii. Diseară îi vom cunoaşte, aşadar, pe premianţi, dar vom vedea în acest an progrese, de exemplu, în zona de digitalizare administrativă? Pentru că recent vorbeaţi de o aplicaţie care să permită interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală.

Cloud-ul guvernamental

Bogdan Gruia Ivan: Aşa este. În momentul de faţă, în România, în ultimele şase luni am înregistrat progrese semnificative şi aici vreau să mă axez pe trei proiecte foarte importante. Unu: cloudul guvernamental, pe care l-am renegociat cu cei din Comisia Europeană şi a cărui aplicabilitate am adus-o din 2026 în 2024. Am parcurs toate etapele premergătoare achiziţiilor publice, iar mai târziu până în 10 martie va fi pus în licitaţie publică, publicat pe SEAP şi dacă nu vom avea contestaţii vom putea spune că până la finalul anului vom putea avea servicii de clould guvernamental.

Aplicaţia unică a statului român

Este evident, vom începe cu o serie de aplicaţii. Doi: aplicaţia unică a statului român, în care vom avea permis, buletin, paşaport, vom putea să le reînnoim direct de pe telefon, să ne programăm pentru reînnoirea lor, documente de studii, plată de taxe, impozite, rovinietă direct pe telefon. Suntem în momentul de faţă în achiziţie publică cu acest proiect suntem mai avansaţi decât cel cu cloudul guvernamental. Imediat după ce vom finaliza proceduri de achiziţie publică, dacă nu vom avea contestaţii, vom fi în situaţia în care să avem primele servicii pe care le oferim prin această aplicaţie unică până la finalul anului. Repet, dacă nu vom avea contestaţii şi un alt element foarte important, chiar ieri am am lansat în dezbatere acest proiect în valoare de 22 de milioane de euro din bani europeni, prin care vom automatiza 19 procese administrative pentru administraţia publică centrală, pe modelul robotizat. În această formă, vă dau un exemplu din viaţa reală care se poate aplica aici: înscrierea la grădiniţă sau la şcoală sau la examenul de Bacalaureat sau la cel de Capacitate, să nu mai fie făcut în baza unor cozi uriaşe la ghişee şi să fie foarte simplu făcut de către un robot automatizat, care, o dată setate datele, ajunge să le şi pună în practică. Foarte important este şi faptul că atunci când vorbim de aplicaţii pentru finanţări, fie din bugetul de stat, fie din fonduri europene, să poată să fie făcute tot folosind acest software de robotizare, prin care se trimit automat documentele, se încarcă ele se procesează în câteva secunde şi automat nu mai e nevoie ca oamenii să stea la cozi la ghişee, să-şi piardă timpul cu dosare de sute de bani.

Ne îndreptăm înspre o modernizare a administraţiei din România

Totul va fi standardizat în această formulă şi începem să ne îndreptăm înspre o modernizare a administraţiei din România. Sunt lucruri pe care alte state le-am început în urmă cu 20 de ani, noi le-am început anul trecut şi sper să recuperăm acest decalaj în patru, cinci ani.

Robotul Ion

Realizator - Daniela Petrican: Apropo de robotizare, domnule ministru, multă lume se întreabă ce mai face robotul Ion de la Guvern?
Bogdan Gruia Ivan: Robotul Ion trece printr-o transformare radicală. În momentul de faţă am discutat cu dezvoltatorii lui. Sunt o echipă de tineri geniali care în momentul de faţă creăm un ChatBot pentru servicii publice, care de exemplu, atunci când cineva va vrea să întrebe, până când vom avea aplicaţia unică terminată: "Mi-am pierdut certificatul de naştere, sunt din Sectorul 4, strada Lalelelor. Ce trebuie să fac?" Iar acel chat bot îi va răspunde cetăţeanului şi va spune: "În situaţia în care v-aţi pierdut certificatul de naştere, va trebui să vă adresaţi serviciului de evidenţă a populaţiei de la Primăria Sectorului 4, strada X, între orele 8:00 şi 14:00, la ghişeul Y, la numărul de telefon Z". Să fie o formă interactivă de relaţie cu cetăţeanul, pentru că eu cred foarte mult în lucruri practice. Aşa că din acest punct de vedere, asta va face Ion.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Recent, ministrul finanţelor publice şi-a cerut chiar public scuze celor care folosesc sistemul e-Factura pentru neplăcerile provocate şi promite rezolvarea problemelor într-o perioadă rezonabilă de timp. Aveţi idee ar însemna sintagma "perioadă rezonabilă de timp"?
Bogdan Gruia Ivan: Nu pot să mă transpun în persoană domnului Marcel Boloş, ministrul finanţelor, dar pot să spun un lucru, pe datele care le am eu, din punct de vedere tehnic. Noi am aplicat mai multe teste la nivel tehnic, împreună cu specialiştii din minister şi /.../ la nivelul Ministerul Finanţelor la finalul anului trecut, inclusiv module de antifraudă, modul de factură e-Transport, modul în care pot să fie automatizate inclusiv acest procese, pe modelul Statele Unite ale Americii, Poloniei şi Cehiei. Din punct de vedere tehnic, sunt soluţii care se pot implementa undeva până în luna aprilie, cel târziu. Din datele pe care le am în momentul de faţă, colegul meu, dl Boloş, a promovat şase acte normative care setează foarte clar modul în care se vor implementa aceste sisteme şi ştiu că este în momentul în care se face analiza de business tehnică şi urmează să fie aplicate. Astea sunt datele pe care le am eu în momentul de faţă.
Realizator - Daniela Petrican: Am încercat şi noi să ne înregistrăm în Spaţiul Privat Virtual, pentru a avea aces online, de exemplu, la situaţia fiscală personală. Este o procedură destul de complicată, care, mai ales pentru persoanele care nu au competenţe digitale, poate fi dezarmantă. Cu alte cuvinte, te cam laşi păgubaş. Poate fi simplificată această procedură, nu ştiu, să fie mai prietenoasă?

Customer experience

Bogdan Gruia Ivan: Este evident că asta trebuie să facem, că dacă vom digitaliza nişte procese birocratice excesive, care încurcă mai mult decât ajută, este evident că nu vom aduce un plus pentru oameni şi pentru administraţia din România. Care este logica de bază: să simplificăm, să schimbăm aceste lucruri, tocmai în ideea în care oamenii să poată să le folosească mai uşor. Vă dau un exemplu: ceea ce lucrăm şi ceea ce am profilat la administraţia publică, la aplicaţia unică a statului şi doresc foarte mult: un rol foarte important al specialistului IT-ist în experienţa utilizatorului, customer experience, pentru a face cât mai simplă interacţiunea, la fel ca şi cu o reţea de socializare, ca atunci când îţi creezi un cont pe o reţea de socializare, trebuie să pui nişte date, dar e simplu. Sunt milioane de români care au o astfel de aplicaţie şi asta îmi doresc şi cel puţin aplicaţiile pe care le vom face la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, vom pune accent masiv pe experienţa utilizatorului, pentru a-i da aceeaşi simplitate ca şi în cazul unei reţele de socializare.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Şi, în final, o ultimă întrebare: aţi luat sau s-a luat vreo decizie după discuţiile avute cu lucrătorii Poştei Române?

Situația de la Poșta Română

Bogdan Gruia Ivan: Am avut o discuţie ieri cu ei. Am primit promisiuni din partea Consiliul de Administraţie şi managementului. Dacă nu se vor pune de acord cu sindicatele pentru semnarea contractului colectiv de muncă şi se va ajunge la situaţia în care se va declanşa conflictul de muncă, vor avea o problemă cu mine cei din management-ul Poştei, pentru faptul că nu au capacitatea de a avea dialog cu reprezentanţii muncitorilor. Pentru că nicio companie, fie ea Poşta Română, fie orice altă companie de stat sau privată, nu poate să funcţioneze fără angajaţi. Ei sunt cel mai important lucru al companiei, cel mai important activ. Aşa că eu sunt total pentru a rezolva acest conflict şi i-am pus la masă, o să-i pun în continuare, iar dacă voi vedea rea credinţă din oricare parte, voi lua măsuri drastice, atât cât îmi permite legea.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Aşteptăm, evident, rezolvarea acestei situaţii. Nu uităm de Gala Cercetării Româneşti, diseară la Opera Naţională Bucureşti. Mulţumim pentru...
Bogdan Gruia Ivan: Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". (PH)

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Ştiinţă & Tehnologie 13 Aprilie 2024, 13:54

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului

Green Energy Expo & Romenvirotec, târgul pentru energii regenerabile şi protecţia mediului, s-a deschis la București.

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ştiinţă & Tehnologie 07 Aprilie 2024, 06:45

Proba de Drum cu Honda ZR-V

Când vine vorba de mașini, tendința la nivel global este de reducere a poluării generate de motorizările clasice, cu ardere...

Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ghid pentru identificarea Deepfake
Ştiinţă & Tehnologie 01 Aprilie 2024, 18:54

Ghid pentru identificarea Deepfake

Ghidul are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate...

Ghid pentru identificarea Deepfake
Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Ştiinţă & Tehnologie 21 Martie 2024, 10:23

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”

Prysmian a inaugurat în Capitală Centrul de Excelența în IT în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Italiei în România,...

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2024, 13:46

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică semnalează că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe atacuri...

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană
Ştiinţă & Tehnologie 12 Martie 2024, 10:24

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană

O instituţie specializată în acest domeniu a identificat până acum 739 de site-uri care funcţionează fără sau cu foarte...

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană
Numeroși utilizatori nu pot accesa Facebook
Ştiinţă & Tehnologie 05 Martie 2024, 17:56

Numeroși utilizatori nu pot accesa Facebook

UPDATE: Funcționarea Facebook a revenit la normal.

Numeroși utilizatori nu pot accesa Facebook
Proba de drum cu Suzuki Across
Ştiinţă & Tehnologie 03 Martie 2024, 14:09

Proba de drum cu Suzuki Across

În 2020 Suzuki a încheiat un parteneriat cu Toyota pentru utilizarea în comun de tehnologii și producerea unor modele mai...

Proba de drum cu Suzuki Across