Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării: până la finalul anului vom avea servicii de cloud guvernamental

Bogdan Gruia Ivan a mai anunțat la Apel Matinal, la Radio România Actualități că a fost lansat în dezbatere un proiect de 22 de milioane de euro, prin care vor fi automatizate 19 procese administrative pentru administraţia publică centrală.

EXCLUSIV RRA Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării: până la finalul anului vom avea servicii de cloud guvernamental
Bogdan Gruia Ivan. Foto: gov.ro.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 27 Februarie 2024, 09:22

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 februarie, ora 8:40) - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu

Realizator - Daniela Petrican: Opera Naţională Bucureşti găzduieşte astăzi, începând cu ora 18:00, Gala Cercetării Româneşti, ediţia 2024, organizată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Este vorba despre o iniţiativă prin care sunt promovate rezultatele cercetătorilor români în întreaga societate. Pentru prima dată, vor fi recompensate şi financiar cele mai importante 11 proiecte de ştiinţă şi tehnologie generate de cercetătorii de elită ai României.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Practic, vor fi acordate primii totale de peste 3 milioane de lei pentru contribuţii substanţiale în mai multe domenii ştiinţifice, iar Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, este invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineaţa!
Bogdan Gruia Ivan: Bună dimineaţa dumneavoastră şi a structurilor Radio România!
Realizator - Daniela Petrican: Bună dimineaţa!

Gala Cercetării Româneşti

Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, ce fel de proiecte au fost prezentate şi cum s-a realizat selecţia premianţilor la această gală?
Bogdan Gruia Ivan: A fost o competiţie foarte acerbă în această perioadă. A fost o comisie extrem de importantă, formată din oameni de ştiinţă, care au stat şi analizat zeci de proiecte, dintre care au fost selectate 11. Cel mai important este faptul următor: că se dă un semnal extrem de important pentru tot mediul de cercetare prin faptul că se recunoaşte că România are nişte minţi geniale. Iar din acest punct de vedere, cred că putem să ne uităm şi în prezent şi în viitor, nu doar în trecut, pentru că de multe ori trăim cu ideea lui Henri Coandă, Gheorghe Ţiţeica. Şi din acest punct de vedere, cred că noi avem astăzi mai mulţi Henri Coandă în România, care poate că n-au fost puşi cu adevărat în lumină. Şi acesta este mesajul, pentru că, cel mai important, dincolo de faptul că să recunoaşte o anumită contribuţie foarte importantă la modul în care s-au evidenţiat mulţi cercetători în România, faptul că se şi recompensează din punct de vedere financiar. Iar prin acest proiect se dă un semnal complementar cu el.

Investiţii de peste 1 miliard de euro în tot ce înseamnă cercetarea din România

Vorbim despre investiţii de peste 1 miliard de euro în tot ce înseamnă cercetarea din România, în tot ce înseamnă readucerea în România a celor mai bine pregătiţi cercetători, care acum se află pe tot mapamondul, prin proiecte punctuale de cercetare şi, în acelaşi timp, stimularea lor printr-un alt proiect foarte important, prin bursele "Ştefan Odobleja" - prin care tineri geniali ai României primesc burse de până la 13.500 lei pe an pentru a se dezvolta în România, pentru a studia aici şi pentru a aduce plusvaloarea în ţara noastră. E un semnal foarte puternic şi mă bucur că pe această cale şi premierul României, Marcel Ciolacu, va fi diseară prezent. Şi mă bucur foarte mult că propunerile pe care le-am avut şi le-am pus pe masa Guvernului, în ultimele şase luni de zile, au primit undă verde şi au fost susţinute.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, aminteaţi de Ştefan Odobleja, poate chiar părintele ciberneticii. Diseară îi vom cunoaşte, aşadar, pe premianţi, dar vom vedea în acest an progrese, de exemplu, în zona de digitalizare administrativă? Pentru că recent vorbeaţi de o aplicaţie care să permită interacţiunea cetăţenilor cu administraţia locală.

Cloud-ul guvernamental

Bogdan Gruia Ivan: Aşa este. În momentul de faţă, în România, în ultimele şase luni am înregistrat progrese semnificative şi aici vreau să mă axez pe trei proiecte foarte importante. Unu: cloudul guvernamental, pe care l-am renegociat cu cei din Comisia Europeană şi a cărui aplicabilitate am adus-o din 2026 în 2024. Am parcurs toate etapele premergătoare achiziţiilor publice, iar mai târziu până în 10 martie va fi pus în licitaţie publică, publicat pe SEAP şi dacă nu vom avea contestaţii vom putea spune că până la finalul anului vom putea avea servicii de clould guvernamental.

Aplicaţia unică a statului român

Este evident, vom începe cu o serie de aplicaţii. Doi: aplicaţia unică a statului român, în care vom avea permis, buletin, paşaport, vom putea să le reînnoim direct de pe telefon, să ne programăm pentru reînnoirea lor, documente de studii, plată de taxe, impozite, rovinietă direct pe telefon. Suntem în momentul de faţă în achiziţie publică cu acest proiect suntem mai avansaţi decât cel cu cloudul guvernamental. Imediat după ce vom finaliza proceduri de achiziţie publică, dacă nu vom avea contestaţii, vom fi în situaţia în care să avem primele servicii pe care le oferim prin această aplicaţie unică până la finalul anului. Repet, dacă nu vom avea contestaţii şi un alt element foarte important, chiar ieri am am lansat în dezbatere acest proiect în valoare de 22 de milioane de euro din bani europeni, prin care vom automatiza 19 procese administrative pentru administraţia publică centrală, pe modelul robotizat. În această formă, vă dau un exemplu din viaţa reală care se poate aplica aici: înscrierea la grădiniţă sau la şcoală sau la examenul de Bacalaureat sau la cel de Capacitate, să nu mai fie făcut în baza unor cozi uriaşe la ghişee şi să fie foarte simplu făcut de către un robot automatizat, care, o dată setate datele, ajunge să le şi pună în practică. Foarte important este şi faptul că atunci când vorbim de aplicaţii pentru finanţări, fie din bugetul de stat, fie din fonduri europene, să poată să fie făcute tot folosind acest software de robotizare, prin care se trimit automat documentele, se încarcă ele se procesează în câteva secunde şi automat nu mai e nevoie ca oamenii să stea la cozi la ghişee, să-şi piardă timpul cu dosare de sute de bani.

Ne îndreptăm înspre o modernizare a administraţiei din România

Totul va fi standardizat în această formulă şi începem să ne îndreptăm înspre o modernizare a administraţiei din România. Sunt lucruri pe care alte state le-am început în urmă cu 20 de ani, noi le-am început anul trecut şi sper să recuperăm acest decalaj în patru, cinci ani.

Robotul Ion

Realizator - Daniela Petrican: Apropo de robotizare, domnule ministru, multă lume se întreabă ce mai face robotul Ion de la Guvern?
Bogdan Gruia Ivan: Robotul Ion trece printr-o transformare radicală. În momentul de faţă am discutat cu dezvoltatorii lui. Sunt o echipă de tineri geniali care în momentul de faţă creăm un ChatBot pentru servicii publice, care de exemplu, atunci când cineva va vrea să întrebe, până când vom avea aplicaţia unică terminată: "Mi-am pierdut certificatul de naştere, sunt din Sectorul 4, strada Lalelelor. Ce trebuie să fac?" Iar acel chat bot îi va răspunde cetăţeanului şi va spune: "În situaţia în care v-aţi pierdut certificatul de naştere, va trebui să vă adresaţi serviciului de evidenţă a populaţiei de la Primăria Sectorului 4, strada X, între orele 8:00 şi 14:00, la ghişeul Y, la numărul de telefon Z". Să fie o formă interactivă de relaţie cu cetăţeanul, pentru că eu cred foarte mult în lucruri practice. Aşa că din acest punct de vedere, asta va face Ion.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Recent, ministrul finanţelor publice şi-a cerut chiar public scuze celor care folosesc sistemul e-Factura pentru neplăcerile provocate şi promite rezolvarea problemelor într-o perioadă rezonabilă de timp. Aveţi idee ar însemna sintagma "perioadă rezonabilă de timp"?
Bogdan Gruia Ivan: Nu pot să mă transpun în persoană domnului Marcel Boloş, ministrul finanţelor, dar pot să spun un lucru, pe datele care le am eu, din punct de vedere tehnic. Noi am aplicat mai multe teste la nivel tehnic, împreună cu specialiştii din minister şi /.../ la nivelul Ministerul Finanţelor la finalul anului trecut, inclusiv module de antifraudă, modul de factură e-Transport, modul în care pot să fie automatizate inclusiv acest procese, pe modelul Statele Unite ale Americii, Poloniei şi Cehiei. Din punct de vedere tehnic, sunt soluţii care se pot implementa undeva până în luna aprilie, cel târziu. Din datele pe care le am în momentul de faţă, colegul meu, dl Boloş, a promovat şase acte normative care setează foarte clar modul în care se vor implementa aceste sisteme şi ştiu că este în momentul în care se face analiza de business tehnică şi urmează să fie aplicate. Astea sunt datele pe care le am eu în momentul de faţă.
Realizator - Daniela Petrican: Am încercat şi noi să ne înregistrăm în Spaţiul Privat Virtual, pentru a avea aces online, de exemplu, la situaţia fiscală personală. Este o procedură destul de complicată, care, mai ales pentru persoanele care nu au competenţe digitale, poate fi dezarmantă. Cu alte cuvinte, te cam laşi păgubaş. Poate fi simplificată această procedură, nu ştiu, să fie mai prietenoasă?

Customer experience

Bogdan Gruia Ivan: Este evident că asta trebuie să facem, că dacă vom digitaliza nişte procese birocratice excesive, care încurcă mai mult decât ajută, este evident că nu vom aduce un plus pentru oameni şi pentru administraţia din România. Care este logica de bază: să simplificăm, să schimbăm aceste lucruri, tocmai în ideea în care oamenii să poată să le folosească mai uşor. Vă dau un exemplu: ceea ce lucrăm şi ceea ce am profilat la administraţia publică, la aplicaţia unică a statului şi doresc foarte mult: un rol foarte important al specialistului IT-ist în experienţa utilizatorului, customer experience, pentru a face cât mai simplă interacţiunea, la fel ca şi cu o reţea de socializare, ca atunci când îţi creezi un cont pe o reţea de socializare, trebuie să pui nişte date, dar e simplu. Sunt milioane de români care au o astfel de aplicaţie şi asta îmi doresc şi cel puţin aplicaţiile pe care le vom face la nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, vom pune accent masiv pe experienţa utilizatorului, pentru a-i da aceeaşi simplitate ca şi în cazul unei reţele de socializare.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Şi, în final, o ultimă întrebare: aţi luat sau s-a luat vreo decizie după discuţiile avute cu lucrătorii Poştei Române?

Situația de la Poșta Română

Bogdan Gruia Ivan: Am avut o discuţie ieri cu ei. Am primit promisiuni din partea Consiliul de Administraţie şi managementului. Dacă nu se vor pune de acord cu sindicatele pentru semnarea contractului colectiv de muncă şi se va ajunge la situaţia în care se va declanşa conflictul de muncă, vor avea o problemă cu mine cei din management-ul Poştei, pentru faptul că nu au capacitatea de a avea dialog cu reprezentanţii muncitorilor. Pentru că nicio companie, fie ea Poşta Română, fie orice altă companie de stat sau privată, nu poate să funcţioneze fără angajaţi. Ei sunt cel mai important lucru al companiei, cel mai important activ. Aşa că eu sunt total pentru a rezolva acest conflict şi i-am pus la masă, o să-i pun în continuare, iar dacă voi vedea rea credinţă din oricare parte, voi lua măsuri drastice, atât cât îmi permite legea.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Aşteptăm, evident, rezolvarea acestei situaţii. Nu uităm de Gala Cercetării Româneşti, diseară la Opera Naţională Bucureşti. Mulţumim pentru...
Bogdan Gruia Ivan: Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". (PH)

Microsoft a remediat problema care a provocat o pană informatică de nivel global
Ştiinţă & Tehnologie 19 Iulie 2024, 17:06

Microsoft a remediat problema care a provocat o pană informatică de nivel global

Aeroporturi, bănci, spitale sau magazine din întreaga lume au fost afectate.

Microsoft a remediat problema care a provocat o pană informatică de nivel global
APEL MATINAL – În direct Bogdan IVAN ministrul cercetării
Ştiinţă & Tehnologie 17 Iulie 2024, 21:46

APEL MATINAL – În direct Bogdan IVAN ministrul cercetării

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL – În direct Bogdan IVAN ministrul cercetării
Citroen C5 X PHEV
Ştiinţă & Tehnologie 17 Iulie 2024, 12:52

Citroen C5 X PHEV

Specialiştii francezi au desenat un automobil care iese din tiparele unei anumite clase auto

Citroen C5 X PHEV
Lansare oficială – Dacia Spring, model nou
Ştiinţă & Tehnologie 12 Iulie 2024, 11:56

Lansare oficială – Dacia Spring, model nou

Dacia a prezentat de curând în Franța, noua versiune a primului model complet electric – Spring. Mașina este deja foarte bine...

Lansare oficială – Dacia Spring, model nou
Presa are nevoie de „o etică a utilizării inteligenței artificiale”
Ştiinţă & Tehnologie 27 Iunie 2024, 19:40

Presa are nevoie de „o etică a utilizării inteligenței artificiale”

Cea de-a doua zi a summit-ului mondial de verificare a conţinutului media de la Sarajevo a avut ca temă inteligenţa artificială.

Presa are nevoie de „o etică a utilizării inteligenței artificiale”
Conferința de Securitate Cibernetică a Mării Negre
Ştiinţă & Tehnologie 18 Iunie 2024, 18:35

Conferința de Securitate Cibernetică a Mării Negre

Evenimentul se desfășoară sub egida Colegiului European de Securitate și Apărare.

Conferința de Securitate Cibernetică a Mării Negre
În București începe Tech Expo
Ştiinţă & Tehnologie 14 Iunie 2024, 11:48

În București începe Tech Expo

Peste 70 de expozanți vor prezenta vizitatorilor aproape 1.500 de produse și soluții, ultimele noutăți tehnologice de pe piață.

În București începe Tech Expo
Conferinţă despre inteligenţa artificială, la București
Ştiinţă & Tehnologie 11 Iunie 2024, 18:39

Conferinţă despre inteligenţa artificială, la București

Inteligența artificială reprezintă în acest moment o nouă revoluție, fiind prezentă într-o sumedenie de aplicații din toate...

Conferinţă despre inteligenţa artificială, la București