Dieta occidentală, asociată de-a lungul timpului, cu numeroase afecţiuni
Dieta occidentală a fost asociată, de-a lungul timpului, cu numeroase afecţiuni, cărora li s-a adăugat recent şi durerea cronică.
 
			Articol de Florin Lepădatu, 25 Iunie 2021, 15:57
Dieta occidentală a fost asociată, de-a lungul timpului, cu numeroase  afecţiuni, cărora li s-a adăugat recent şi durerea cronică, relatează  DPA.
  Grăsimile oferă beneficii importante pentru sănătate, însă prezenţa  acestora în alimentaţie nu are întotdeauna un rezultat pozitiv.  
Majoritatea persoanelor consumă prea multe grăsimi omega-6 şi insuficiente grăsimi omega-3.
Un studiu recent a analizat influenţa  grăsimilor omega-6 asupra durerii neuropate în cazul persoanelor cu  diabet şi alte afecţiuni.
  O echipă de cercetători de la centrul ştiinţific în domeniul sănătăţii  de la Universitatea din Texas, Statele Unite, a studiat efectele  acizilor graşi omega-6 prin evaluarea rolului acestor lipide din  alimentaţie în dureri cronice şi a constatat că aceste substanţe par să  provoace chiar ele aceste neplăceri şi inflamaţii.
Abundenţa grăsimilor omega-6 polinesaturate, proeminente în dieta  occidentală tipică, ''a constituit un factor de risc semnificativ pentru  ambele (tipuri) de dureri, inflamatorii şi neuropate'', au precizat  autorii studiului într-un comunicat emis de universitate.
  Se cunoaşte faptul că diabetul, bolile autoimune şi afecţiunile  cardiovasculare sunt influenţate de alegerile nutriţionale, au spus  cercetătorii.
Însă, consumul excesiv de grăsimi omega-6, care se găsesc  în mare măsură în alimente procesate şi consumate frecvent, nu au fost  studiate în ceea ce priveşte impactul acizilor graşi şi rolul lor  specific în durere.
  O echipă de la departamentele de ştiinţe biomedicale, de chimie şi  neurologie din cadrul South Texas Veterans Health Care System (STVHCS),  condusă de doctor Jacob Boyd, a studiat impactul acizilor graşi  polinesaturaţi asupra şoarecilor şi oamenilor.
  Atât grăsimile omega-6, cât şi cele omega-3 sunt esenţiale pentru  sănătate însă, potrivit noului studiu, preponderenţa primului tip ar  putea avea efecte dăunătoare.
  Studiul, efectuat timp de cinci ani, a fost publicat în jurnalul Nature Metabolism.
  Grăsimile omega-6 sunt prezente în principal în alimentele cu uleiuri  vegetale şi sunt benefice, până la un punct.
''Dietele occidentale, însă, asociate cu obezitatea, se caracterizează prin niveluri mult mai ridicate ale acelor acizi în alimente, de la chipsuri de porumb la inele de ceapă, în comparaţie cu grăsimile omega-3 sănătoase, care sunt prezente în peşte şi surse precum seminţele de in şi nuci'', se arată în comunicat.
  ''În general, alimentele nesănătoase bogate în grăsimi omega-6 includ  printre altele gustări procesate, alimente tip fast-food, prăjituri şi  carne grasă şi conservată '', au precizat ei. Renunţarea la acele  obiceiuri alimentare şi creşterea aportului de grăsimi omega-3 ''a redus  considerabil aceste dureri cronice'', au constatat cercetătorii.
  ''De asemenea, autorii au demonstrat că nivelurile cutanate de lipide  omega-6 la pacienţi cu durere neuropată determinată de diabetul tip 2 au  fost asociate cu dureri resimţite şi necesitatea de a lua medicamente analgezice'', se arată în document, preluat de Agerpres.












