Ascultă Radio România Actualitaţi Live

O echipă de liceeni români a reprezentat România cu succes, la un eveniment sub egida ONU

Ei au fost „avocați” sau „procurori” ai unui lider nazist, în cadrul unui eveniment organizat la New York sub egida ONU.

Elevii Complexului Educational Laude-Reut, alături de fondatoarea Complexului, Tova Ben-Nun Cherbis, în studioul Serviciului de Noapte cu Maria Țoghină Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 14 Februarie 2023, 17:27

În premieră pentru țara noastră, 12 elevi români de la Complexul Educational Laude-Reut au participat, în prima parte a lunii februarie, la procesul simulat al unui medic nazist.

Momente delicate ale istoriei au fost, astfel, retrăite la sediul ONU din New York.

Cei 12 elevi, însoțiți de fondatoarea Complexului Educational Laude-Reut, Tova Ben-Nun Cherbis, au reprezentat România în cadrul unui proces internațional simulat care l-a avut în boxa acuzaților pe Ernst Rüdin, creierul legislației "igienei rasiale", promotor al programului nazist de sterilizare forțată.

Ei au povestit experiențele trăite la New York, în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Cum au ajuns tinerii români la ONU

Cei 12 elevi români au participat la procesul de la New York, alături de alți 30 de elevi și studenți cu vârste între 15 și 22 de ani, provenind din toată lumea. Echipa României a fost cea mai numeroasă.

Participanții au fost desemnați în urma unei proceduri de selecție care a durat doi ani, pe baza contribuției lor la combaterea antisemitismului, precum și pe baza activităților pe care le-au desfășurat pe tema Holocaustului.

În cadrul procesului simulat, tinerii participanți s-au împărțit în echipe de „procurori” și „apărători”, susținându-și argumentele în fața unui complet de judecată format din juriști reputați pe plan internațional.

Educația, primul pas în prevenirea urei rasiale

Cinci dintre tinerii români, prezenți în studioul Serviciului de noapte, au povestit despre cum a devenit realitate visul lor de a ajunge la sediul ONU din New York.

Ei au fost selectați în urma prezentării unui clip video cu tema Holocaust, abordarea fiind una individuală.

Barbara Marinescu, 17 ani: Am pregătit un filmuleț de 90 de secunde despre Holocaust. Am putut să vorbim din mai multe perspective, eu am abordat rolul educației în cunoașterea istoriei și cum ar putea fi combătut antisemitismul prin educație. A fost destul de dificil, însă a meritat. Fiecare a trimis propriul videoclip.

Alexandru Burlacu, 17 ani: Am trimis un videoclip în care am vorbit despre cum educația este primul pas prin care putem să prevenim ura, rasismul și tot felul de sentimente negative, care pot afecta o societate, oamenii. Și primul pas, desigur, e să ne educăm copiii, să educăm generațiile viitoare să poată să vadă lumea cu ochi mai frumoși.

Beatrice Popescu, 16 ani: Noi, prin acest proiect, devenim lideri care pot să educe. Compunerea textului a fost mai grea, partea cu filmatul a fost o rutină pentru că noi mai avem proiecte asemănătoare.

Andrei Micula, 17 ani: În videoclipul meu, am vorbit despre cum istoria se poate repeta și ce putem învăța din istorie și am făcut cumva referiri la perioada pandemică. Începând cu ciuma bubonică, gripa din 1918 și până la pandemia de acum. Am explicat că, deși este cea mai neplăcută metodă, carantinarea este cea mai eficientă. După aceea, am făcut și o paranteză: de ce este important să ne uităm la lecțiile pe care le învățăm , pentru a evita tragedii precum Holocaustul.

Cristian Iancu, 17 ani: Am vorbit despre de ce e important să învățăm business-ul în școli și am vrut să demonstrăm că business-ul este un domeniu care merită studiat de la vârsta noastră.

Tova Ben Nun-Cherbis, fondator și președinte al Complexului Educațional Laude-Reut, spune că succesul liceenilor arată că acest program merită dezvoltat: Sunt mândră de prestația copiilor. Bagajul de cunoștinte pe care ei îl acumulează în toate programele extracuriculare a dovedit că programul merită să fie susținut și dezvoltat. Când i-am văzut la ONU, sincer, am spus în gând: acestia vor fi conducătorii viitori ai României, ai lumii “.

Trebuie să ne aducem aminte în continuare de asemenea tragedii, pentru ca evenimente precum Holocaustul să nu mai aibă loc”

Mesajul proiectului desfășurat la ONU: Never again means to remeber, again and again”.

Barbara Marinescu: A fost o lecție pentru mine. Am învățat că nu e niciodată prea târziu să lupți pentru valorile, ideile și opiniile tale. Pentru ca tragedii precum Holocaustul să nu mai aibă loc, trebuie să ne aducem aminte în continuare de ele. Never again means to remember, again and again”

Alexandru Burlacu: Pentru mine a fost momentul în care am aflat despre începutul ideologiei de igienă rasială: de unde a pornit, în ce țară, cine a fost fondatorul. Este clar că Holocaustul, rasismul nu au fost inventate peste noapte, ci au fost foarte mulți ani în care aceste ideologii dezastruoase au arătat partea mai întunecată a omenirii și doar un om a început să schimbe cursul istoriei cu o dogmă de-a sa.

Ma bucur că în România predarea Holocaustului există”

Tova Ben Nun-Cherbis, fondatoarea și președinta Complexului Educațional Laude-Reut, a remarcat faptul că în România se vorbește în școală despre Holocaust și i-a încurajat pe profesorii de istorie să nu ignore subiectul.

Pericolul extremismului există. Și eu mă bucur foarte mult că totuși, în Romania, de multi ani, predarea Holocaustului există, se investește în asta, acum și mai mult cu noua lege (n.r. Legea privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului). Așa că îi încurajez pe profesorii de istorie să nu ignore această lege, să predea Holocaustul, această generație de elevi este ambasadoarea istoriei. Pentru că părinții lor nu au învățat la școală despre istoria Holocaustului. Această generație aduce acasă istoria adevărată.

De la ONU, în România

Proiectul va continua în perioada următoare și în România cu reconstituirea procesului simulat în Camera Deputaților.

Astfel, în luna aprilie 2023, în Parlamentul României, la cea de-a 14-a ediție a conferinței internaționale pe teme de diplomație ‘2Day Ambassador’, organizată de Complexul Educațional Laude-Reut, elevii instituției vor reedita, într-o formulă locală, procesul de la New York.

Merită ca populația din Romania să afle tot. De acea, am hotărât să-l implementăm și în Romania. Am vorbit cu domnul Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, că merită să deschidă sala de plen, în prezența politicienilor, a parlamentarilor, pentru acest proiect. Și imediat a fost de acord. Se va desfășura în cadrul proiectului nostru 2Day Ambassador’. Vor fi prezenți 300 elevi din București, Sibiu,Iași. Îmi doresc ca acești 300 de elevi să fie în bănci alături de politicieni. Când acest proces va fi în Parlament, mesajul în mod sigur va ajunge în toate colțurile României. România e o țară frumoasă, bună,care merită educată. Cunoștințele înseamnă putere și puterea lumii este educația. Și mă bucur că noi putem transmite acest lucru mai departe. Pe 22 – 23 martie vom fi la Parlament, a anunțat Tova Ben Nun-Cherbis.

Mai mult, proiectul va fi pus în scenă și la Teatrul Național din București, unde chiar directorul instituției, Mircea Rusu, va juca rolul lui Ernst Rüdin. Regizorul acestui proiect va fi Răzvan Dincă, cel care a îmbrățisat imediat ideea, a anunțat în premieră la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, fondatoarea și președinta Complexului Educațional Laude-Reut.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 13/14 februarie 2023

România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Serviciul de noapte 17 Mai 2024, 07:40

România a început testarea antidrog a apelor reziduale

Suntem de trei ori peste media europeană la consumul substanțelor folosite ca anestezic de uz veterinar.

România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Serviciul de noapte 14 Mai 2024, 15:27

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului

Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, condus de Mihaela Păun, este una dintre institutiile care se remarcă din ce...

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 13 Mai 2024, 07:47

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte

Despre efervescența culturală a unui București din ce în ce mai cosmopolit discutăm în ediția de luni noaptea cu directorul...

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență
Serviciul de noapte 09 Mai 2024, 13:31

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență

Colegiul Medicilor Stomatologi se alături CMR pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări...

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență
Ioana Ardelean Rusu: Este de datoria noastră să nu uităm de unde am venit, cine suntem și care ne sunt rădăcinile
Serviciul de noapte 07 Mai 2024, 09:56

Ioana Ardelean Rusu: Este de datoria noastră să nu uităm de unde am venit, cine suntem și care ne sunt rădăcinile

Ioana Ardeleanu Rusu, o artistă complexă, care-și exprimă creativitatea prin muzică și scris a vorbit în ediția de Paște a...

Ioana Ardelean Rusu: Este de datoria noastră să nu uităm de unde am venit, cine suntem și care ne sunt rădăcinile
Ediție de sărbătoare a Serviciului de noapte
Serviciul de noapte 06 Mai 2024, 09:09

Ediție de sărbătoare a Serviciului de noapte

Ioana Ardelean Rusu este invitata Serviciului de noapte în a doua zi de Paște.

Ediție de sărbătoare a Serviciului de noapte
Bursele JTI pentru Jurnaliști lansează ediția 2024-2025
Serviciul de noapte 03 Mai 2024, 16:19

Bursele JTI pentru Jurnaliști lansează ediția 2024-2025

Programul Bursele JTI pentru Jurnaliști este destinat tuturor ziariștilor care doresc să-și consolideze experiența...

Bursele JTI pentru Jurnaliști lansează ediția 2024-2025
Unele cercetări sociologice "sunt folosite masiv pentru a induce în eroare cetățenii". De unde ne informăm în campaniile electorale?
Serviciul de noapte 01 Mai 2024, 15:32

Unele cercetări sociologice "sunt folosite masiv pentru a induce în eroare cetățenii". De unde ne informăm în campaniile electorale?

Intrăm într-o perioadă în care este ușor să cădem victime pericolelor extremismului, manipulării și a cercetărilor...

Unele cercetări sociologice "sunt folosite masiv pentru a induce în eroare cetățenii". De unde ne informăm în campaniile electorale?