Canada, Banatul sârbesc și Sibiu, unite de Românii de pretutindeni
Emisiunea "Românii de pretutindeni" vă invită să descoperiți oameni, locuri, evenimente artistice care marchează săptămâna diasporei românești.

Articol de Luminiţa Voinea, 11 Iulie 2025, 08:35
Din Canada la Vârșeț, în Banatul sârbesc, și apoi la Sibiu, în România, unde se adună românii din străinătate atunci când Festivalul International de Teatru îi aduce împreună, descoperim trăiri, emoții și puterea cuvintelor așternute pe hârtie din colțuri de lume diferite.
Avem întâlnire cu scriitoarea Felicia Mihali, stabilită de 25 de ani în Canada. Ea a lansat recent în România un roman despre iubire şi iertare, inspirat din experienţa sa ca profesoară de franceză în comunităţile autohtone din Canada.
“Este un privilegiu sa fii împărţită între două lumi. Esti acasă în două locuri dragi, bogate, fiecare cu darurile şi amintirile lui”, spune Felicia Mihali în interviul ediției, realizat de Amalia Bojescu.
AUDIO Românii de pretutindeni, ediția din 5 iulie 2025.
"Românii de pretutindeni" fac un popas și acasă, la Sibiu.
Despre Eugen Ionescu, cel care a primit o stea pe Aleea Celebrităților s-a vorbit mult la Festivalul de Teatru de la Sibiu, iar unul dintre participanții la conferințele dedicate personalităților invitate, dramaturgul- poet Ioan Șerban a amintit un moment inedit legat de celebrul maestru al teatrului absurdului.
Originar din Sibiu, Ioan Șerban a emigrat in SUA cu peste 45 de ani in urmă , acolo unde a continuat să scrie și să regizeze piese experimentale, spectacole de dans contemporan și a contribuit semnificativ la succesul mai multor spectacole, pe Off-Broadway.
Cu sufletul mereu și acasă, el a adus în acest început de vară în câteva orașe din țară, o piesă intitulată ”Execuția”, produsă de Institutul Goethe, în regia semnată de Mihaela Panainte.
Eveniment artistic de exceptie la Vârșet, în Banatul sârbesc: Tabăra de creație "Banatul în Artă", al cărei scop este stabilirea de noi conexiuni în domeniul picturii și promovarea valorilor culturale ale Banatului. Proiectul transfrontalier a fost realizat de Școala medie de chimie și medicină din Vârșeț cu parteneri din România.