Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cătălin Țone: în România nu există la stat o clinică specializată în tratarea dependenței de droguri și de foarte multe ori părinții nu au soluții

"Apel matinal" - Invitat: Cătălin Țone, expert antidrog.

Cătălin Țone: în România nu există la stat o clinică specializată în tratarea dependenței de droguri și de foarte multe ori părinții nu au soluții
Foto: RRA.

Articol de Daniela Petrican, 21 August 2023, 09:08

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Un tânăr de 19 ani care a condus drogat, a omorât doi oameni, sâmbătă dimineață, în localitatea 2 Mai. Acesta a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri, doi dintre ei murind pe loc - o fată de 20 de ani și un băiat de 21 de ani. Șoferul, care își luase permisul în urmă cu trei luni, a fugit de la locul accidentului. În urma testării a ieșit pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. El a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Judecătoria Mangalia, iar avocata sa a anunțat că nu va contesta această decizie. Este unul dintre cele mai recente cazuri în care consumul de droguri face victime colaterale. În legătură directă cu noi este Cătălin Țone, expert antidrog. Bună dimineața!

Cătălin Țone: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație. Bine v-am regăsit!

Realizator: Ce se întâmplă în momentul în care conduci sub influența substanțelor psihotrope?

Cătălin Țone: În momentul în care ești depistat de către organele de poliție conducând sub influența substanțelor psihotrope, se aplică Articolul 336, Alineatul 2 din Codul Penal - închisoare de la 1 la 5 ani. Poliția te oprește, te testează provizoriu, pentru că este testare provizorie cu aparatul drug test din dotare, care reacționează la mai multe substanțe. În cazul lui a reacționa la trei substanțe, precum spuneați: la cocaină, amfetamină și metamfetamină. În pasul doi pentru întărirea probatorului, și de fapt este singurul document cu relevanță probatorie, persoana respectivă este condusă la unitatea de medicină legală. I se prevalează probe biologice și de urină, apoi se fac analize toxicologice. Așa s-a întâmplat și cu el. Analizele toxicologice vor dura ceva timp, câteva zile, săptămâni, dar vor fi accelerate și, practic, vom vedea și concentrația exactă de substanțe în sânge. Ceea ce este cert este prima oară când aud, în experiența mea în domeniu, un cocktail din trei substanțe stupefiante, stimulatoare sistemului nervos central. În general se folosesc cocktail-urile formate dintr-o substanță stimulantă, cum ar fi, spre exemplu, cocaina și depresurizatoare sistemului nervos central, cum ar fi, nu știu, oxicodona. Un cocktail care se mai numește şi 'speed ball'. Dar în acest caz, vorbim de trei substanțe, deci trei plus, plus, plus. Practic, tânărul a fost bulversat. Eu nu cred că mai avea capacitatea să realizeze care sunt comenzile mașinii și oricum distorsiunile vizuale și auditive cred că au fost prezente în momentul producerii accidentului.

Realizator: De obicei, sub influența emoțională a impactului unui astfel de caz avem tendința să spunem că legislația trebuie înăsprită, ori asta s-a și întâmplat. Legea e aspră deja, ce-i drept, pentru trafic de droguri. Cei care cultivă, dețin sau comercializează droguri riscă ani buni de închisoare. În acest caz e vorba despre consum de droguri, însă. Ar trebui pedepsiți mai aspru și cei care consumă?

Cătălin Ţone: Nu, aici nu s-a reţinut infracţiunea de consum de droguri. Există în legea de specialitate infracțiunea de deținere de droguri pentru consum propriu. Asta ar fi presupus ca în mașina lui sau în buzunare, în momentul în care a făcut accidentul, să fi existat o substanță care era deținută interzis, care era deţinută pentru consumul propriu. În cazul lui nu se aplică nicio lege referitoare la zona stupefiantelor, adică o lege specială, 143/2000. În cazul lui se aplică legislația din Codul Penal, așa cum spuneam, conducerea sub influenţă a substanțelor psihoactive. De asemenea, mai are și fugă de la locul accidentului, pentru că a plecat de acolo și are alte două infracțiuni care sunt foarte grave: ucidere din culpă pentru cele două persoane care au murit în urma impactului și vătămare corporală, o altă infracțiune, a patra, vătămare corporală pentru cele trei persoane, tot din culpă, pentru cele trei persoane care au fost rănite și au fost spitalizate ulterior. Deci eu nu cred sub nicio formă că acest tânăr va ieși din închisoare, cel puțin o perioadă bună de timp, pentru că ați văzut și avocata, așa cum spuneați, a declarat că nu face recurs la măsura arestării preventive pe 30 de zile. Da, o să vedem la celelalte prelungiri ale mandatelor, pentru că din 30 în 30 de zile se va prezenta la instanță și judecătorii vor decide cum rămâne el.

Realizator: Mai există tendința de a-i critica permanent pe cei care consumă droguri. Se poate vorbi despre un efect psihologic invers în cazul lor, adică prin stigmatizare acutizăm problema?

Cătălin Ţone: Nu, eu cred că problema trebuie să fie privită în mod complex, să ne ridicăm deasupra fenomenului și a problemei și să încercăm să rezolvăm toate aceste probleme legate de traficul și consumul de droguri prin abordare pe trei paliere. Este vorba despre prevenire, care este o chestiune extrem de complexă și informarea tinerilor, a părinților, a profesorilor, activități alternative pentru a-i ține departe de anturaje nocive şi /.../. Așa se face în Occident. O a doua problemă este legată de combaterea traficului și consumului de droguri. Asta înseamnă acțiunile poliției, inclusiv cele din stradă, de identificare a celor care încalcă legea și tragerea la răspundere împreună cu procurorii DIICOT, și aici aş puncta că este necesară mărirea numărului de forțe care sunt implicate în aplicarea legii./aburtica/ Şi a treia problemă care este destul de importantă şi ea, la fel de importantă, este vorba de posibilităţile de tratare a unei eventuale dependenţe de droguri. Pentru că, așa cum spuneam și în trecut, în România nu există la stat o clinică specializată în tratarea dependenței și de foarte multe ori părinții nu au soluții foarte multe, dacă nu au bani să îi ducă afară la clinici specializate și ei se întorc în stradă. Şi uite, pot produce astfel de accidente sau pot produce alte evenimente negative cu un impact emoțional puternic în societate.

Realizator: Tânărul în cauză care a produs accidentul teribil din weekend pare că provine dintr-o familie potentă financiar. Este consumul de droguri mai frecvent în rândul acestor familii?

Cătălin Ţone: Nu, cu siguranță vă spun lucru acesta. Deci, consumul de droguri, pentru că sunt omniprezente în tot ceea ce înseamnă, în medii, de la mediile cu posibilități materiale importante până la mediile paupere. Şi, în acest sens, ar fi simplificat numai costurile acestor substanțe. Dacă vorbim de cocaină roz, undeva în jur de 300-400 de euro per gram, sau cocaină simplă, cum a avut acest tânăr, cam 100 de euro. Deci, per gram, dacă este într-un stadiu dependent, poate consuma, nu știu, poate și un gram, două-trei pe zi. Deci, sunt prețuri foarte mari. Şi, avem la celălalt pol droguri sintetice, aceste etnobotanice sau substituenţii de droguri, cum sunt ei cunoscuţi în piață, care costă, un pliculeţ, o singură doză, o linie, mă rog, care își face efectul pentru un tânăr, cu siguranță, undeva între 7 și 12 lei, banii de un sendviş. Deci, în condițiile astea sunt droguri pentru toate categoriile și pentru toate posibilitățile. Nu, nu trebuie să vorbim despre exclusivități din punct de vedere financiar, economic, social. Drogurile sunt omniprezente și extinse la nivelul tuturor straturilor sociale.

Realizator: Avem o întrebare de la un ascultător. Dacă la un control de rutină ești prins drogat, poți rămâne fără permis de conducere, ca la consum de alcool, de exemplu?

Cătălin Ţone: Sigur, păi obligatoriu, în momentul în care ești depistat, este fix acelaşi articol, cum vă spuneam, Articolul 336 din Codul Penal cu alineatul 1 este la alcool şi alineatul 2 este la conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive, cu aceeaşi pedeaspă, unu - cinci ani, obligatoriu. În momentul în care aparatul, ca şi cel etilotest, aparatul drug test folosit de poliţie în trafic, reliefează existenţa unei substanţe. Nu se mai ține cont sau mă rog, nu se așteaptă rezultatul final de la medicina legală după analizarea probelor biologice. Practic, se ia măsura suspendării de în dată a permisului de conducere, a dreptului de a conduce până la finalizarea cercetărilor. Şi ulterior, în funcție de ceea ce iese la INM, permisul este dat înapoi sau nu, dar sunt foarte puține cazuri. Aparatul de drug test din dotarea poliţiei naţionale sunt foarte bune, sunt reactive și au undeva în jur de 98-99% procent de depistare reală a substanţelor în sânge. Au fost, într-adevăr, situații în care s-au contestat aceste rezultate, dar au fost situaţii de excepție, zic eu, pentru că este foarte greu într-un singur aparat, care este ca un fel de mini laborator și /.../ în câteva minute să existe o exactitate de 100% sau, dacă vreți, o pătură foarte mare de /.../ substanțe, cum ar fi, de exemplu, o sută, două sute, trei, de substanțe care sunt ele incluse în lista cu substanțe interzise la legea de specialitate.

Realizator: Mai am o întrebare pentru dumneavoastră: se tot vorbește și despre educația consumatorilor de droguri. N-ar trebui incluși în această formă de educație și părinții?

Cătălin Ţone: 100%. Aţi punctat un lucru extrem, extrem de important. O mare problemă a României este aceea că de-a lungul timpului părinții nu au fost instruiți în legătură cu această problemă, cu simptomatologia, în primul rând, cu modul cum să le vorbească copiilor despre droguri, în legătură cu modul cum să intervină, pentru că sunt părinți din alte generații. Sunt părinți care nu au auzit despre droguri, sunt părinți care nu s-au drogat, nu știu, sunt, de exemplu, părinții care acum copii adolescenți, 14, 15, 16 ani, undeva în jur de 40, 40 și ceva de ani și ei nu știu exact cum să reacționeze. Confundă simptomatologia consumului și dependenței de droguri cu semnele de pubertate sau de schimbări metabolice în vremea adolescenţei. Este o mare problemă, pe care cred eu că trebuie să o /abordăm/ cu maximă responsabilitate. Eu aș propune să se facă ședințe de instructaj, de ce nu, și cu prezența obligatorie și de asemenea, de a aduce la cunoștință a unor lucruri importante, pe lângă școlile frecventate de către copii, adică, sau mă rog, sub alte forme. Dar școala este un punct de interes și părinții reacționează în momentul în care sunt chemaţi de către unitățile de învățământ și am văzut și eu în conferințele pe care le desfăşor, practic, să li se arate cu exactitate și cum arată fizic drogurile, să fie învățați, v-am spus, în legătură cu simptomatologia și cui să se adreseze dacă sunt probleme, modalitatea cum să discute cu ei. Și aici aș propune și o zonă de parenting, de comportament, având în vedere faptul că sunt conflicte între generații, având în vedere că sunt diferențe între generații, având în vedere că sunt tendinţe noi, pe care părinții nu le înțeleg cu exactitate și tocmai pe acest fond vine ruptura de atașament și de afectivitate în legătură cu o relație de familie și orientarea adolescentului către anturaj, acolo unde poate exista o persoană sau mai multe care consumă droguri și care pot îndemna la consumul de droguri adolescentul respectiv.

Realizator: Mulțumim pentru toate aceste precizări și pentru prezența la Radio România Actualități. Invitatul "Apelului matinal" a fost Cătălin Ţone, expert antidrog. Şi tot în acest weekend, încă un șofer care s-a urcat drogat la volan a fost aproape de a provoca o tragedie. Tânărul a pierdut controlul volanului într-o localitate din județul Galați și s-a izbit de un utilaj de pe marginea drumului. De altfel, în prima jumătate a anului au fost prinși aproape 1300 de conducători auto care au consumat substanțe interzise înainte de a se urca la volan. Patru dintre ei au provocat accidente în care trei persoane au murit și alte două au fost grav rănite. Statul român va trata fără toleranță cazurile accidentelor rutiere grave provocate de șoferi băuți, drogaţi sau fără permis, a declarat ministrul justiției, Alina Ghorghiu.

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor
Matinal 22 Aprilie 2024, 22:28

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor

Apel Matinal - în fiecare zi (cu excepția weekend-ului), de la 08.30, numai la Radio România Actualități.

APEL MATINAL: În direct cu Bianca Ivan, președintele Consiliului Național al Elevilor
APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni
Matinal 11 Aprilie 2024, 20:19

APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni

Apel Matinal începe în fiecare zi la 08.30.

APEL MATINAL: Directorul general ANM, despre temperaturile record din luna martie și previziuni
APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă