Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

23 Septembrie 2011
Vizualizari: 2136
Comentează add

Ultimele teste efectuate la CERN i-au luat prin surprindere pe cercetători. În cadrul unor experimente unele particule subatomitce au depăşit viteza luminii.

Viteza luminii "pare să fi fost depăşită" la CERN

ionut-dragu

Foto: CERN.

În ultimele teste efectuate în cadrul Centrului european de fizică(CERN), unii neutroni par, potrivit cercetătorilor, să fi depăşit viteza luminii, după ce aceştia au ajuns mai devreme cu mai puţin de o fracţiune de secundă în locul prestabilit.

Potrivit BBC, rezultatul, care ameninţă să răstoarne cunoştiinţele de mai bine de un secol de fizică, va fi făcut disponibil lumii întregi, online, pentru a permite celorlalţi oameni de ştiinţă să verifice veridicitatea testului.

În acelaşi timp, cercetătorii care au făcut această descoperire spun ca sunt precauţi cu privire la rezultate.

"Am încercat să găsim toate explicaţiile posibile pentru acest lucru", a afirmat autorul raportului Antonio Ereditato.

Cercetătorul a adăugat că şi-ar fi dorit să găsească o greşeală în cadrul testului, "mai multe greşeli complicate, sau cu efecte urâte - dar nu am reuşit să găsim".

De asemenea Antonio Ereditato a precizat că atunci când întreaga echipă de la CERN nu găseaşte nimic în neregulă cu o astfel de descoperire se simte nevoit să facă public testul pentru a-l supune verificării cercetătorilor mai sceptici pentru a fi siguri de descoperirea făcută.

Potrivit teoriei celebrului om de ştiinţă Albert Einstein, lumina deţine cea mai rapidă viteză de propagare din univers.

Cu toate că până acum mii de teste nu au reuşit să demonteze teoria lui Albert Einstein, Antonio Ereditato spune că s-ar putea ca neutronii să schimbe ceea ce ştim până acum despre cel mai rapid mod de propagare în Univers.

Potrivit BBC, neutronii au fost recent observaţi că se schimbă în mod spontan de la un tip la altul.

În cadrul testului, echipa de la CERN a trimis o rază formată dintr-un singur tip de neutroni către un laborator subteran de la Gran Sasso din Italia.

În timpul testului, cercetătorii din Italia au fost uimiţi să observe că particulele au ajuns mai devreme cu mai puţin de o fracţiune de secundă decât s-ar fi aşteptat.

Cu toate acestea, grupul de cercetători spune că aşa numitele "erori sistematice" ar putea face cu uşurinţă ca un aspect rezultat eronat să arate ca o descoperire importantă în fizică.

Antonio Ereditato a mai precizat că visul lui este ca o echipă separată de cercetători să repete acest experiment, total separat de CERN, şi să constate acelaşi lucru.


Etichete CERNviteza luminiicercetătorianunţtesteneuroni

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live