Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roxana Vasile, Paris

1 Iunie 2011
Vizualizari: 1619
Comentează add

Potrivit unor studii, undele electromagnetice generate de telefoanele mobile pot declanşa forme de cancer. Este concluzia la care au ajuns circa 30 de experţi din 14 ţări, reuniţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Telefoanele mobile "ar putea declanşa cancer"

roxana-vasile-paris

Telefonul mobil posibil vinovat de declanşarea unor forme de cancer. Foto: Reuters.

Telefonul mobil ar putea fi vinovat de declanşarea unor forme de cancer.

Este concluzia la care au ajuns circa 30 de experţi din 14 ţări ale lumii, reuniţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în aceste zile la Lyon.

Nu este prima oară când este avansată această teorie.

Ea a mai fost susţinută anterior şi de alte instituţii şi ONG-uri, însă faptul că de această dată ea este lansată sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, organism al ONU, se oficializează într-o oarecare măsură suspiciunile care planau asupra acestui obiect devenit din accesoriu o necesitate pentru aproximativ cinci miliarde de utilizatori de pe întreaga planetă.

Până acum, telefonul mobil era considerat inclasabil în privinţa pericolului asupra sănătăţii.

Includerea lui în categoria obiectelor posibil cancerigene va conduce, însă de acum înainte la efectuarea unor cercetări aprofundate, dar de lungă durată.

Pentru moment, bănuielile nu sunt foarte puternice, spun specialiştii reuniţi la Lyon.

Probele care încep să se adune sunt totuşi suficient de serioase pentru a plasa mobilul în categoria obiectelor suspecte.

Mai precis, potrivit unor studii majore în domeniu, undele electromagnetice pot conduce la apariţia unui cancer la creier, ce-i drept, rar, dar grav, şi a unor tumori care pot afecta auzul.

Asociaţiile convinse de pericolul prezentat de mobil, cred că odată cu verdictul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nimeni nu mai poate spune că nu există niciun risc.

Operatorii de telefonie mobilă, în schimb, spun că alegând formularea "posibil cancerigen", OMS recunoaşte că nu există o legătură clară cauză-efect.

Mai mult, Federaţia Franceză din domeniul Telecomunicaţiilor aminteşte că în categoria obiectelor posibil cancerigene figurează şi becurile economice sau cuptoare cu microunde.

Dincolo de această gâlceavă şi până la aflarea unor rezultate mai precise, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă câteva măsuri practice elementare de precauţie: folosirea cu preponderenţă a hands-free-urilor, a SMS-urilor şi a e-mail-urilor, după principiul: dacă nu există porbe suficiente, nu înseamnă neapărat că nu poate exista un risc.


Etichete celularetelefoanecancerradiaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live