Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

23 Mai 2020
Vizualizari: 726
Comentează add

Ambasadorul Ion Jinga susține că majoritatea riscurilor asociate spațiului cibernetic nu țin de caracteristicile acestui spațiu, ci de conduita actorilor în interiorul său.

Spațiul cibernetic "nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale"

luminita-voinea

Ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite,

Ambasadorul Ion I. Jinga, Reprezentantul Permanent al României la Organizația Națiunilor Unite, a susținut o intervenție în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Securitate pe tema „Stabilității Cibernetice, Prevenirii Conflictelor și Consolidării Capacităților”, organizată la 22 mai 2020 în format videoconferință.

Diplomatul român a subliniat că „Spațiul cibernetic nu reprezintă o lume nouă, ci o extensie a lumii reale. Nu crează actori, ci permite actorilor existenți noi forme de interacțiune. Majoritatea riscurilor asociate spațiului cibernetic nu țin de caracteristicile acestui spațiu, ci de conduita actorilor în interiorul său”, remarcând, de asemenea, că importanța spațiului cibernetic în contextul securității internaționale este relevată inclusiv de faptul că această dezbatere este posibilă doar prin utilizarea noilor tehnologii de informații și telecomunicații (information and telecomunication technologies - ICTs), care permit continuarea activității Organizației Națiunilor Unite, în condițiile pandemiei de Covid 19. În actualul sistem de relații internaționale, stabilitatea cibernetică, prevenirea conflictelor și consolidarea capacităților pot fi realizate doar prin susținerea ordinii internaționale bazate pe reguli, fundamentată pe Carta ONU și consolidarea multilateralismului.

Ambasadorul României la ONU a reamintit că setul de norme și recomandări agreate prin consens în rapoartele Grupului de Experți ONU pe tema Tehnologiilor de Informații și Telecomunicații în Contextul Securității Internaționale, andosate de Adunarea Generală ONU, stabilește parametrii concreți ai conduitei responsabile a statelor în spațiul cibernetic.

Consolidarea acestor parametri constituie unul dintre obiectivele schimburilor de bune-practici și activității României la nivel regional, sub-regional, bilateral și național.

În context, a reliefat activitatea României în domeniul securității cibernetice în cadrul OSCE și al Forumului Global privind Expertiza Cibernetică, evidențiind rolul țării noastre în promovarea și implementarea identificării și remedierii vulnerabilităților în domeniul ICT și a măsurilor conexe de consolidare a încrederii, se arată întru-un comunicat primit la redacție.
 


Etichete securitate ciberneticăONUConsiliul de Securitateprevenirea conflictelorRomâniaAdunarea Generală ONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live