Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

4 August 2021
Vizualizari: 1724
Comentează add

O companie spaniolă a conceput un sistem prin intermediul căruia poate fi extrasă apă potabilă din aer pentru aprovizionarea regiunilor aride.

Sistem prin intermediul căruia poate fi extrasă apă potabilă din aer

florin-lepadatu

Foto arhivă

O companie spaniolă a conceput un sistem prin intermediul căruia poate fi extrasă apă potabilă din aer pentru aprovizionarea regiunilor aride, în care oamenii au nevoie disperată de aceasta, relatează Reuters.

''Scopul este de a ajuta oamenii", a declarat Enrique Veiga, inginerul în vârstă de 82 de ani care a inventat dispozitivul în timpul unei secete severe care a afectat sudul Spaniei în anii '90.

''Ţelul este acela de a ajunge în locuri, precum taberele de refugiaţi, care nu au apă potabilă'', a adăugat el.

Dispozitivele fabricate de compania sa furnizează deja apă curată şi sigură în comunităţi din Namibia şi o tabără de refugiaţi din Libia.

''În satele pe care le-am vizitat în Namibia, (locuitorii) erau uimiţi, nu înţelegeau, întrebau de unde venea apa'', a povestit Veiga.

Aparatele utilizează electricitate pentru a răci aerul până când acesta se condensează în apă, pe baza aceluiaşi fenomen ce stă la baza condensării în unităţile de aer condiţionat.

În timp ce alte dispozitive generatoare de apă se bazează pe o tehnologie similară care necesită un nivel ridicat de umiditate ambientală şi temperaturi reduse, aparatele lui Veiga funcţionează la temperaturi de până la 40 de grade Celsius şi pot suporta o umiditate cuprinsă între 10% şi 15%.

Un dispozitiv de dimensiuni reduse poate produce 50-75 litri pe zi şi poate fi transportat cu uşurinţă cu ajutorul unui cărucior, însă variantele mai mari pot produce până la 5.000 de litri pe zi.

''Intenţia noastră nu este doar aceea de a crea un dispozitiv eficient, ci şi de a-l face util oamenilor care sunt nevoiţi să meargă pe jos kilometri întregi pentru a aduce apă sau să facă fântâni'', a explicat Veiga, potrivit Agerpres.


Etichete exclusiv onlineapăsistem

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live