Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 24 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Octavian Begu

19 Octombrie 2016
Vizualizari: 1009
Comentează add

Modulul ştiinţific s-a despins în urmă cu 3 zile de sonda spaţială ruso-europeană purtătoare

Schiaparelli ajunge astăzi pe Marte

octavian-begu

 

 Modulul ştiinţific Schiaparelli urmează să ajungă, astăzi, pe solul marţian, la trei zile de la desprinderea de sonda spaţială ruso-europeană purtătoare.

Viteza uriaşă de la intrarea în atmosferă de aproape 21.000 de kilometri pe oră va fi redusă cu ajutorul unei paraşute şi a unor retro-rachete.

Modulul este echipat cu o mică staţie meteo care va măsura presiunea, temperatura, viteza vânturilor dar şi a câmpurilor electrice de la suprafaţa Planetei Roşii. Măsurătorile vor dura, însă, maximum 8 zile, pentru că Schiaparelli nu are decât o baterie care nu se poate reîncărca, notează agenţiile de presă.

Sonda va rămâne, însă, pe orbită, unde va căuta urme de gaze precum metanul, ceea ce ar putea indica prezenţa unei forme de viaţă.

Următoarea etapă a colaborării ruso-europene ExoMars va avea loc, în 2020, când ar urma să ajungă pe Marte un vehicul robot care va fora în sol în încercarea de a găsi eventuale urme de bacterii care ar fi putut trăi în trecut. Giovanni Schiaparelli este astronomul italian care a început în 1877 cartografierea Planetei roşii.


Etichete SchiparelliMartesondaExoMarsrobot

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live