Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

29 Februarie 2020
Vizualizari: 4886
Comentează add

Inginerul Dan Beiu a inventat un aparat pentru igienizarea spațiilor mari, pentru care a fost contactat de OMS.

Românul contactat de OMS pentru un dispozitiv de igienizare #coronavirus Românul contactat de OMS pentru un dispozitiv de igienizare #coronavirus - Conține audio

luminita-voinea

Dan Beiu, inventatorul nebulizatorui cu dispersie 3D pentru igienizarea spațiilor mari. Sursa: facebook.com/photo

Inginerul Dan Beiu este inventatorul unui nebulizator cu dispersie 3D pentru igienizarea spațiilor mari, dispozitiv 100% românesc, unic în acest moment în lume.

El a fost contactat de Organizația Mondială a Sănătății pentru a oferi detalii despre invenția sa, pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea rapidă a coronavirusului. 

Inginerul Dan Beiu a acordat un interviu în exclusivitate pentru emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, în care vorbit despre beneficiile  dispozitivului său, în acest moment extrem de important, în care coronavirusul a ajuns și în România.

Reporter (Luminița Voinea): În încercarea de a ne feri de temutul coronavirus, apar noi metode care ne-ar putea proteja. Vorbim despre un nebulizator cu dispersie 3D pentru igienizarea spațiilor mari, închise. Este vorba despre un produs 100% românesc și ne vorbește despre el cel care l-a inventat,  domnul Dan Beiu. Cum poate fi de ajutor un asemenea dispozitiv, cum funcționează practic?

Dan Beiu: 95% dintre produsele biocide, care sunt destinate dezinfecției volumetrice, sunt lichide și au ca substanță de bază peroxidul. Excesul de oxigen omoară tot ceea ce înseamnă viruși, bacterii, fungi si spori. El are funcție sporicidă și este destinat microaeroflorei. El funcționează simplu. Se introduce o cantitate de lichid atestat și avizat de către forurile europene și din România în aparat, aparatul prin intermediul unui proces tehnic și utlizând un compresor de mare viteză îl dispersează în incintă, creează o ceață extrem de densă, ceață care este formată din nanoparticule care, practic, îmbracă fiecare milimetru pătrat din incinta în care se face tratamentul.

Reporter: Unde se folosește în acest moment?

Dan Beiu: Avem foarte multe echipamente la firmele care au contracte cu spitalele pentru dezinfecția sălilor de operații, spațiilor medicale, avem aparate la niște operatori care prestează în grădinițe, în școli.

Reporter: Așadar,  a început deja să se utilizeze. De cât timp se folosește?

Dan Beiu: Tehnologia de dispersie volumetrică nu este, practic, inventată de mine. Noi am venit cu niste add-on-uri, care au îmbunătățit performanțele, au mărit viteza, pentru că pe măsură ce vremurile s-au mai accelerat și problemele au crescut, agresivitatea virușilor și rezistența lor la produse a crescut, fapt ce ne-a determinat să demarăm un  studiu pentru a da viteză echipamentului și a putea dispersa cantități mai mari de biocid,  conform cerințelor actuale. Și dând viteză acestor echipamente, automat am putut ataca volume foarte mari. Practic, lăsând modestia la o parte, avem un echipament foarte, foarte  rapid.

Reporter: Nebulizatorul este unic în acest moment pe piața din România?

Dan Beiu: Cu performanțele pe care le avem noi, afirm cu toată tăria că e cam unic în lume.

Reporter: Ați fost contatat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ceea ce înseamnă că acest dispozitiv are ecouri atât de întinse. Conform și principiului "veștile bune circulă repede". De ce anume sunt interesați cei de la OMS?

Dan Beiu: Pe un canal oficial, am furnizat un material descriptiv în limba engleză cu metoda de funcționare, tipul de substanțe care pot fi utlizate și timpii în care se pot obține rezultate de 99,9%. Adică, până acum, o sală de operații se dezinfecta într-o oră, o oră și jumătate - timpul efectiv de nebulizare - plus încă 45 de minute în care ceața trebuia să se disipe. Și de la două ore, noi am redus procentul la 40 de minute. Și acum am prezentat aparatul  domnului Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase  "Matei Balș", care printr-o amabilitate formidabilă ne-a înțeles și va susține un studiu prin care, în mod oficial, să se demonstreze eficiența acestui echipament prin teste înainte și după.

Reporter: Faptul că v-a contactat OMS are legătură mai mult ca sigur cu coronavirusul.

Dan Beiu: Mai mult ca sigur,  eu, ca firmă,  și cu tot colectivul cu care muncesc,  tragem de vreo patru  ani și jumătate să încercăm să ne facem vocea auzită. Pentru că volumele mari, până la acest moment, au fost intangibile. Și atunci când într-un mall, într-o sală de teatru, într-o sală polivalentă nu poți să acționezi, acelea sunt întotdeauna expuse. Și unde sunt aglomerări mari de oameni apar și probleme.

Audio: Interviu cu inginerul Dan Beiu

Interviul a fost difuzat în emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină, ediția din 24/25 februarie 2020, care poate fi urmărită VIDEO în link-ul de mai jos: 

www.facebook.com/romaniaactualitati


Etichete Exclusiv RadiocoronavirusnebulizatoringinenizareOMSprodus românescinvenție

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live