Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Coronavirusul, “examenul unei generații”

Maria Țoghină a discutat la Serviciul de noapte despre impactul și consecințele coronavirus.

Coronavirusul, “examenul unei generații”
Răzvan Cornețeanu, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină.

Articol de Luminiţa Voinea, 25 Februarie 2020, 17:15

Noul Coronavirus continuă să cucerească teritorii punând specialiștii, medicii și autoritățile la grea încercare.

Chiar dacă în China bilanțul deceselor este în scădere, situații îngrijorătoare sunt înregistrate în acest moment în Italia, devenit cel mai mare focar de infecție din Europa, Iran și Coreea de Sud, iar explozia virusului în Europa este doar o chestiune de timp, spun medicii.

În Croaţia a fost confirmat primul caz de infectare cu coronavirus, iar Austria se confruntă cu primele două cazuri.

Împrăștierea în Europa este floare la ureche, având în vedere că nici chinezii nu au reușit să oprească circulația persoanelor, chiar cu măsurile severe luate. Este o chestiune de foarte scurt timp să explodeze numărul de cazuri în toată Europa“,a afirmat profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, șeful Centrului OncoGen din Timișoara, la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualități.

Aparent, coronavirusurile sunt o clasă de viruși care îmbolnăvesc animalele, însă au suferit mutații și au reușit să îmbolnăvească și oamenii, a explicat medicul.

Jurnalistul Răzvan Cornețeanu numește momentul drept "examenul unei generații",pentru căsunt foarte multe provocări căroratrebuie să le facem față:de la virulența acestui virus, la lipsa de informații și panica ce se instalează în timp foarte scurt.

Cea mai mare problemă este dată de virulența acestui coronavirus.Nu există nicio țară care să aibă facilități de carantină și de spitalizare, care să țină piept virulenței unei asemenea gripe. Am numit momentul acesta examenul unei generații. Trebuie evitată panica, dar eu prefer omul speriat și atent celui nepăsător și indolent, afirmă jurnalistul.

Lipsa de informații în cazul coronavirus, este, de asemenea, o problemă majoră, care generază panică și îi sperie pe oameni.

Problema e când apare lipsa de informație. Este una dintre marile probleme care fac atât de temut acest virus. Oamenii nu știu de unde sa-l apuce, de unde vine, care este cauza. Faptul că omul nu primește informații, nu știe de ce să se ferească. Aceste date neclare îi fac pe oameni să fie speriați. Apoi, virulența cu care se transmite este infricoșătoare și îi face pe oameni să fie speriați. Să se ajungă în situația ca un om să infecteze zeci si poate sute de oameni este năucitor. Au simțit mulți perspectiva clară a posibilității apariției unei pandemii. Aceste informații fac ca acest virus să fie unul de speriat, spune Răzvan Cornețeanu.

Și mediculVirgil Păunescu vorbește despre posibilitatea declarării unei pandemii, dar există încă multe necunoscute.

Aș fi tentat să cred că se va ajunge aproape sigur la pandemie. Aș fi tentat să cred acest lucru, dar încă nu știu ce efect are schimbarea climei, în sensul că se va încălzi vremea. Încă nu știm dacă este virus sezonier.

România, nepregătită să facă față coronavirusului

Atât medicul Virgil Păunescu, cât și jurnalistul Răzvan Cornețeanu opinează că România nu este pregătită să facă față unui virus atât de agresiv, pentru că nu a luat din timp măsuri de prevenire și de răspândire a coronavirusului.

România nu e pregătită să facă față unui asemenea virus. De două luni nu s-a făcut nimic. Din luna ianuarie, de când s-a aflat, noi trebuia să avem a doua zi stocuri de tot ce ne trebuie. Nici măcar măști nu se găsesc, spune medicul Virgil Păunescu.

Pentru a evita răspândirea virusului erau necesare măsuri, în primul rând în aeroporturi și la granițele rutiere.

În aceste două luni se puteau face mai multe: trebuiau luate măsuri de depistare la graniță, pe aeroporturi, erau necesare scannere termice. Noi nu avem nici azi! Trebuiau achiziționate măști de protecție, dezinfectanți și pentru spitale, dar și pentru populație. Era necesară amenajarea unor centre de carantină în fiecare județ, apoi trebuia făcut un plan pentru românii din diaspora. Trebuiau inventate protocoale deștepte la granițele rutiere și închise anumite aerporturi. Trebuia stabilit exact momentul de închidere a școlilor, a mall-urilor“, a afirmat jurnalistul Răzvan Cornețeanu.

Nici Uniunea Europeană nu a reușit să se pună de acord asupra unor măsuri privind reducerea incidenței îmbolnăvirilor cu acest virus.

Izolarea orașelor nu face decât să întârzie răspândirea bolii, blochează economia, sperie lumea, dar virusul e atât de agresiv în a contamina alte persoane, încât aș fi tentat să cred că nu facem decât să întârziem lucrurile, opinează profesorul universitar Virgil Păunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, șeful Centrului OncoGen din Timișoara.

Ce simptome are coronavirus și când mergem la spital

Manifestările îmbolnăvirii cu coronavirus sunt asemănătoare unei viroze și se pot agrava în funcție de problemele de sănătate ale fiecărei persoane.

Dacă mă uit la datele epidemiologice, se manifestă ca o viroză. Uneori, simptomatologia e foarte ușoară. Manifestările sunt de la minim - simptome de tip răceală ușoară - până la severe - gripă, apoi insuficiență respiratorie și alte complicații“, spune medicul Virgil Păunescu.

El recomandă ca în cazurile ușoare să nu mergeți la spital pentru că riscați să vă îmbolnăviți acolo.

Este de preferat prezentarea la medicul de familie, iar ca tratament în cazurile ușoare sunt suficiente medicamentele care scad febra și antiinflamatoarele în cazul durerilor musculare.

În cazurile grave sau dacă există suspiciunea intrării în contact cu o persoană contaminată cu coronavirus, este de preferat să mergeți la spital, dar numai cu salvarea.

În mod deosebit dacă ne simțim foarte rău, și, mai ales, dacă bănuim că am intrat în contact cu cineva care vine dintr-o zonă infectată, în primul rând trebuie chemat medicul de familie acasă. Daca ai vreo suspiciune de infectare cu coronavirus, medicul de familie poate chema salvarea sau poate lua decizia să îți recomande să rămâi acasă, să te izolezi și să te tratezi, afirmă profesorulVirgil Păunescu.

Cercetătorii de la Clinica Oncogen din Timișoara au realizat o strategie vaccinomică personalizată pentru noul coronovirus, pe care au facut-o publică și au pus-o la dispoziția celor interesați.

Vaccinarea este cel mai mare progres pe care îl are medicina modernă. Noi suntem atât de mulți pe planetă pentru că ne vaccinăm. Altfel, am fi probabil un sfert sau 10%. Noi am pus la dispoziție niște date concrete, în urmă cu o săpătmână și avem câteva sute de vizualizari. Tehnologia de vaccinare în cancer își propunea să crească vizibilitatea celulelor tumorale pentru ca sistemul imunitar să le recunoască și să le distrugă. Noi am adaptat tehnologia personalizată folosită în cancer. Feedback-ul a fost următorul: există foarte putine informații referitoare la un vaccin pe piață, nu sunt date concrete, a afirmat profesoruluniversitar Virgil Păunescu, medic primar alergologie și imunologie clinică, șeful Centrului OncoGen din Timișoara.

Sugestii de protecție împotriva coronavirsului

Evitarea locurilor aglomerate, respectarea strictă a regulilor de igienă clasică, precum spălatul corect pe mâini și evitarea contactului cu persoanele care au viroze sunt recomandările medicului Virgil Păunescu în această perioadă.

Evitarea panicii și reguli de igienă. Să purtăm măști, în special cei infectați, să stăm la distanță de persoane, să eviți contactul la mai puțin de 1 metru de restul persoanelor și să te speli pe mâni, să folosești servețele dezinfectante. Comunicarea este esențială pentru că nu avem tratament. Mortalitatea este mică, astfel încât nu ar trebui să ne sperie chiar atât de tare“.

Poate ar fi bine să luați în calcul și anularea vacanțelor și a vizitelor la mall.

Câteva sugestii: anulați-vă vacanțele, evitați aglomerațiile din supermarket-uri , meciurile de fotbal și alte manifestări, respectați restricțiile autorităților, purtati măști de protecție și nu vă duceti la spital decât în cazurile care necesită această măsură“, recomandă jurnalistul Răzvan Cornețeanu.

Video Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția 24/25 februarie 2020, poate fi urmărită VIDEO în linkul de mai jos:

www.facebook.com/romaniaactualitati

Sala Radio: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică interbelică
Serviciul de noapte 07 Iulie 2024, 12:12

Sala Radio: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică interbelică

Debut fulminant și succes absolut: două mii de spectatori, săli arhipline și iubitori ai muzicii interbelice care înaintea...

Sala Radio: Prima ediție a Festivalului Internațional de muzică interbelică
Contrabanda cu țigarete a depășit 10%
Serviciul de noapte 02 Iulie 2024, 10:42

Contrabanda cu țigarete a depășit 10%

Potrivit unui studiu, cifrele arată cel mai ridicat nivel al contrabandei, din ianuarie 2020.

Contrabanda cu țigarete a depășit 10%
5000 de alergători sunt așteptați la apus, la Bucharest 10K GRAND PRIX 
Serviciul de noapte 27 Iunie 2024, 12:25

5000 de alergători sunt așteptați la apus, la Bucharest 10K GRAND PRIX 

Traseul începe din Piața Constituției, trece prin Bulevardul Unirii și cuprinde unele dintre cele mai emblematice repere ale...

5000 de alergători sunt așteptați la apus, la Bucharest 10K GRAND PRIX 
Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio  
Serviciul de noapte 26 Iunie 2024, 06:30

Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio  

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a adus informații în premieră despre Festivalul Internațional de Muzică Interbelică...

Premieră culturală europeană: Festivalul Internațional de Muzică Interbelică 2024, la Sala Radio  
Serviciul de noapte. Muzica interbelică revine la viață pe scena Sălii Radio
Serviciul de noapte 24 Iunie 2024, 08:54

Serviciul de noapte. Muzica interbelică revine la viață pe scena Sălii Radio

Serviciul de noapte vă aduce în atenție prima ediție a Festivalului Internațional al Muzicii Interbelice.

Serviciul de noapte. Muzica interbelică revine la viață pe scena Sălii Radio
European Publishing Congress 2024, Viena: Originalitatea și excelența, atribute esențiale ale jurnaliștilor
Serviciul de noapte 21 Iunie 2024, 11:00

European Publishing Congress 2024, Viena: Originalitatea și excelența, atribute esențiale ale jurnaliștilor

Lideri mass-media din toată Europa au subliniat necesitatea adoptării cu prudență a AI și au punctat faptul că originalitatea...

European Publishing Congress 2024, Viena: Originalitatea și excelența, atribute esențiale ale jurnaliștilor
European Publishing Congress 2024, Viena: Mass-media și Inteligența Artificială
Serviciul de noapte 20 Iunie 2024, 09:06

European Publishing Congress 2024, Viena: Mass-media și Inteligența Artificială

European Publishing Congress reunește sute de profesioniști de top din presa europeană și oferă an de an o platformă pentru...

European Publishing Congress 2024, Viena: Mass-media și Inteligența Artificială
Iulian Chifu:  Războiul convențional al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne principala amenințare de securitate
Serviciul de noapte 19 Iunie 2024, 16:46

Iulian Chifu:  Războiul convențional al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne principala amenințare de securitate

Prof.univ. Iulian Chifu a analizat principalele amenințări la adresa securitatății globale, cu accent pe războiul de...

Iulian Chifu:  Războiul convențional al Rusiei împotriva Ucrainei rămâne principala amenințare de securitate