Iulian Chifu: România are șanse să găzduiască Centrul European pentru Securitate Maritimă la Marea Meagră
Prof.univ.Iulian Chifu, expert în securitate și relații internaționale, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre provocările și oportunitățile acestei perioade.
Articol de Luminiţa Voinea, 01 Iulie 2025, 18:25
Amenințarea războiului pe scară largă de mare intensitate al Rusiei împotriva spațiului euroratlantic, dublată de contextul internațional complicat, ne determină să ne pregătim într-un ritm accelerat strategia de apărare și să definim principalele mize strategie ale României.
Plecând de la analiza primei ședințe CSAT convocată de președintele Nicușor Dan, analistul de politică externă Iulian Chifu spune că, în contextual deficitului bugetar excesiv, evaziunea fiscală poate deveni mai mult decât o vulnerabilitate pentru România.
"O putem considera chiar o amenințare la adresa securității naționale, dacă aceasta este voința președintelui și dacă absența unor resurse din bugetul statului, creșterea deficitului și existența României în spațiul de deficit excesiv al Uniunii Europene în această situație provoacă probleme majore. Și eu pot să demonstrez că provoacă. Iată de exemplu, facilitatea de a împrumuta la nivelul Uniunii Europene până la 1,5% din PIB pentru investiții în domeniul militar, care să nu fie considerat în cadrul deficitului excesiv și în cadrul procedurii de deficit, nu poate fi aplicabilă României când vii de la 9,3% și reduci la 7%. Deci, până vom ajunge spre 5%, probabil vreo doi ani, poate chiar mai mulți, România nu va putea accesa această facilitate pe care Uniunea Europeană ne-o oferă. Ea este utilizabilă în domeniul apărării, a dobândirii de capabilități, a dezvoltării resurselor, inclusiv formațiuni militare, componente de diferită factură și evident că absența lor este o amenințare pentru securitatea națională", a spus Iulian Chifu la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Amenințarea războiului pe scară largă din partea Federației Ruse, ne determină să planificăm strategic apărarea în fața unei astfel de amenințări.
Mai ales că cele mai pesimiste evaluări arată că testarea Articolului 5 din Tratatul NATO ar putea avea loc între doi si trei ani.
"Ei bine, în momentul de față avem această planificare. Vorbim despre o creștere a bugetului și realizarea celor patru puncte majore: e vorba de personal, de capabilități, de doctrine și, evident, de industrie de apărare, până în 2035. Inițial gândisem pentru 2032, de altfel mandatul președintelui la summitul NATO a fost pentru 2032. Un număr de state au propus 2030, pentru că 2032 e mult prea departe. Vreau să vă spun că și 2030 este prea îndepărtat. Cele mai pesimiste evaluări ale serviciilor de informații, ale șefilor apărării, ministrilor apărării și liderilor politici din cadrul Alianței Nord Atlantice, arată testarea Articolului 5 din Tratatul NATO între doi și trei ani. Deci, trebuie să ne pregătim într-un ritm accelerat. Mai mult de atât, a pune pariu pe faptul că Rusia va testa Articolul 5 și NATO atunci când va epuiza și va reuși să preia Ucraina sau va exista un anumit tip de aranjament, este o greșeală", a punctat Iulian Chifu.
Armata va deveni unul dintre principalii angajatori
Rusia a realizat că are în față cea mai puternică armată a Europei, că îi va fi foarte dificil să cucerească Ucraina, dar știe că poate să testeze Europa, care e pregătită în mai mică măsură să reacționeze, să testeze Articolul 5, să testeze NATO în zona baltică înainte de acest moment, a completat analistul de politică externă.
“Acest lucru ne face să fim în mod obligatoriu pregătiți, să avem capacitate, să avem apărare și descurajare. Pentru asta trebuie să investim în mod specific în toată zona de capabilități și în zona de forțe militare active pe teren. Și asta înseamnă inclusiv forță de muncă calificată. Asta înseamnă că în perioada următoare, armata va fi unul dintre principalii angajatori, mai ales în contextul reducerii de personal din alte domenii.”
Prioritățile României
Dincolo de echilibrarea din punct de vedere economic și reglarea deficitului bugetar, prioritatea României rămâne apărarea și în context, creșterea atractivității funcției militare.
“Deja suntem în ceasul 13+. Și pe acest capitol depinde foarte mult de cine conduce statul, guvernul, dar în primul rând de zona Ministerului Apărării și capacitatea sa de a se reorganiza și a prioritiza principala sa preocupare. Dacă s-ar putea să avem mai puține comandamente și să respectăm împărțirea de un general la o mie de soldați, dar nu soldați pe hârtie ci soldați reali și să aducem pe toți cei în haină militară să facă meseria pentru care s-au pregătit în haină militară și în mai mică măsură alte chestiuni birocratice. Haideți să avem capacitatea să facem atractivă funcția militară. Trebuie să prioritizăm activitățile punând accent ca zona militară să se ocupe de instrucție, de creat formațiuni militare gata de luptă”, a subliniat Iulian Chifu.
Centrul European pentru Securitate Maritimă la Marea Meagră, miza României
România are șanse să găzduiască viitorul Centru al Uniunii Europene pentru Securitate Maritimă la Marea Neagră, a spus Iulian Chifu, punctând importanța lui pentru țara noastră.
"Este primul proiect european care este legat de securitatea la Marea Neagră asumat ca atare. Sigur, dacă ne uităm în document, el pare suficient de lax sau nespecific, însă gândind la faptul că la Marea Neagră nu am avut niciodată o asemenea asumare, faptul că Uniunea Europeană are o strategie la Marea Neagră în care introduce elementele de securitate cunoscute este extrem de important."
România va trebui să joace foarte bine această carte și să facă demersuri substanțiale la Uniunea Europeană pentru a găzdui acest centru.
"Există interes, există premisele, e responsabilitatea celor care astăzi sunt în funcție, ministrul afacerilor externe în primul rând, ministrul apărării dar și premierul și președintele și oamenii din jurul lor care trebuie în momentul de față să facă demersuri substanțiale în raport cu Uniunea Europeană pentru ca acel centru să devină operational, să fie asumat și să aibă un amplasament care să fie avantajos pentru obiectivele pe care urmează să le gestioneze, care sunt cele de integrare a tuturor elementelor care intră în spațiul de securitate la Marea Neagră, inclusiv componenta de securitate hard. Gândiți-vă că vorbim despre o regiune care a devenit extrem de importantă ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și care n-a avut o structură de securitate", a subliniat Iulian Chifu.
Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 30 iunie/1 iulie 2025.