Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

23 Iulie 2013
Vizualizari: 3770
Comentează add

Invitaţi: prof.dr. Ioan Scurtu - Universitatea Bucureşti şi prof. dr. Ion Bulei - Universitatea Bucureşti.

Regele Ferdinand, Regina Maria. Un portret al Suveranilor Români Regele Ferdinand, Regina Maria. Un portret al Suveranilor Români - Conține audio

george-popescu

Pereche princiară, pereche regală dintre cele mai populare ale istoriei noastre moderne  şi contemporane.

Regele Ferdinand I, Întregitorul sau cel Loial şi Regina Maria, regina soldat ori regina- diplomat.

Patronimicul folosit de contemporani şi moştenit de generaţiile următoare pune poate cel mai bine în valoare sentimentele şi amintirile unui popor pentru liderii săi dintr-o perioadă istorică.

Audio: Un portret al Suveranilor Români

Viaţa regelui Ferdinand I şi a reginei Maria a fost una plină de surprize plăcute, dar a fost marcată şi de suferinţe.

De la convieţuirea alături de regele Carol I şi până la privaţiunile impuse reginei –mamă de către fiul său, Carol al II-lea.

Dacă unchiul său , Carol I a adus prestigiu unei ţări mici , prin obţinerea independenţei şi proclamararea României ca regat, Ferdinand I a fost cel care a realizat România Mare prin reunificarea provinciilor istorice.

Agerimea minţii, folosirea cu uşurinţă a limbilor străine, dar şi frumuseţea, alături de o prezenţă de spirit puţin obişnuită au fost atuurile tinerei prinţele, viitoare regine Maria.

Regina era recunoscută şi pentru spiritul său sportiv, pentru protecţia pe care o acorda  prin cuvinte bine alese în funcţie de interlocutori, ori de situaţie, totodată, regina Maria a sprijinit din banii săi multe familii nevoiaşe şi s-a îngrijit pentru condiţii mai bune de trai pentru locuitorii ţării sale.

Desigur că nu putea face prea multe, administrarea ţării era totuşi o prerogativă a guvernului, însă gesturile sale au contat mult pentru cei mulţi şi au rămas în istorie.

Războiul – primul război mondial a fost o pacoste pentru toată lumea, însă de victoria noastră în acel război depindea soarta altor milioane de români aflaţi până atunci în afara graniţelor ţării.

Atât regele Ferdinand I, cât şi regina Maria au dat dovadă de cel mai curat patriotism cu putinţă, altfel, amândoi fiind străini.

Eforturile acestora au fost şi mai mari pe timpul desfăşurării Conferinţei de pace de la Paris, în care un Consiliu al celor patru mari puteri învingătoare hotăra soarta locuitorilor unui continent.

N-au lipsit confruntările, scuzele sau spiritul combativ al românilor, cum nici de cealaltă parte nu s-au purtat cu mănuşi.

Totuşi contribuţia reginei Maria şi a celorlalţi diplomaţi români, a presei franceze au fost hotărâtoare în multe momente dificile.
 
Un proiect naţional sau un vis până la urmă se împlinise.

Unirea tuturor românilor. Graţie acestor Suverani care au sacrificat destule pentru poporul lor.
  
Mai convingătoare este discuţia ediţiei de faţă cu invitaţii decât aceste încercări de a creiona un rezumat.

Contribuţii editoriale : dl. Neculai Moghior, istoric militar despre pasiunile regelui Ferdinand I, cel Loial. Un interviu de Mirela Băzăvan.

Ne puteţi scrie la istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare pe Internet la adresa : www.romania-actualitati.ro

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit de la adresa :

http://www.romania-actualitati.ro/Podcast/istorica/4


Etichete Exclusiv RadioRegele Ferdinand IRegina MariaCarol IreunificareRomânia Mareprimul război mondial

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live