Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

24 Mai 2011
Vizualizari: 2036
Comentează add

Invitați:prof.univ.dr.Ioan Scurtu - Universitatea București şi prof.univ.dr. Gheorghe Buzatu - Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași.

Politica externă a României și relațiile cu Blocul sovietic Politica externă a României și relațiile cu Blocul sovietic - Conține audio

george-popescu

Blocul de Est (1949-1989). Credit: https://larics.ro/

După dispariţia dictatorului I.V. Stalin, supranumit ”părintele popoarelor”, odată cu apariţia lui N.S.Hruşciov ca urmaş, apar premizele unei liberalizări, după o perioadă cumplită de privaţiuni sociale şi economice, arestări, detenţie şi procese politice ale oponenţilor.

Gheorghiu Dej scapă de troica moscovită - Pauker, Georgescu, Luca - încercând o relaxare a vieţii sociale - sistarea lucrărilor la Canalul Dunăre Marea Neagră, se îmbunătăţeşte sistemul centralizat de aprovizionare, unii intelectuali prigoniţi sunt rechemaţi. O revenire graduală a aspectelor vieţii, însă nu în măsura în care era cunoscută până la venirea comuniştilor la putere.

După semnarea Tratatului dintre URSS şi Austria privind retragerea trupelor sovietice din partea de est a ţării, conducerea politică de la Bucureşti face primele demersuri pe lângă Moscova pentru ridicarea statutului de ţară ocupată. În acel moment peste 200 de mii de militari sovietici se aflau încartiruiţi pe teritoriul naţional.

După retragerea acestora, în 1958, liderii comunişti români preiau iniţiativa pentru lărgirea legăturilor cu Occidentul.

Noua politică  economică a României cerea resurse şi tehnologie pe care URSS  nu erau dispuse să le împartă cu partenerii din comunitatea socialistă.

Politica externă a României va cunoaşte momente de criză, dar şi de succese : Berlin 1961, Cuba 1962, Orientul Apropiat 1967, Praga 1968. Ridicarea relaţiilor diplomatice cu RFG, Franţa, SUA la nivel de ambasadă, cât şi încheierea de contracte economice şi de finanţare pentru dezvoltarea unor proiecte sociale au şocat lumea lagărului socialist, în frunte cu URSS, condamnând  traiectoria deviantă a României. 

Izolată, România a privit către China şi alte ţări din blocul statelor nealiniate, inclusiv Iugoslavia. Tocmai aceste legături foarte bune au salvat-o de la invazia celorlalte state membre ale Tratatului de la Varşovia, planul fiind propus pentru Cehoslovacia şi România, până la urmă, doar pentru cea dintâi s-a pus în mişcare forţa de ocupaţie.

Cea mai elaborată operaţiune  a Blocului sovietic împotriva României şi a gradului său de independenţă faţă de centru a constat în răstălmăcirea, dezinformarea şi propaganda dusă de toate celelalte state din bloc, altfel ”frăţeşti şi prietene” împortiva Bucureştiului rebel.

În afara desfăşurării acţiunilor politice, în plan informativ, agenţi ai KGB plantaţi cu multă vreme în urmă , alţii recrutaţi în tot acest răstimp , până în 1989 şi bine poziţionaţi în instituţiile statului român au făcut jocul adversarilor României.

Această ediţie a emisiunii a folosit surse arhivistice certificate şi de lucrarea cercetătorului american Larry Watts, tradusă în română, apărută de curând, în care sunt descrise detaliat operaţiunile Blocului sovietic la adresa României. Invitaţii au punctat momentele cheie ale acestei disidenţe reale a României în politica faţă de URSS şi  a aliaţilor săi.

Contribuţii editoriale : acad. Florin Constantiniu cu o prefaţă a lucrării ”Fereşte-mă Doamne de prieteni - Războiul clandestin al Blocului sovietic cu România”, autor Larry Watts

Consultant ştiinţific
: drd. Olga Sandu 

Ne puteţi scrie pe adresa : istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare şi pe Internet la adresa: www.romania-actualitati.ro

AUDIO: emisiunea "Istorica", ediţia din 23 mai 2011


Etichete Blocul sovieticpolitică externăIoan ScurtuGheorghe Buzatu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live