Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

22 Februarie 2022
Vizualizari: 1599
Comentează add

Ministrul apărării naționale, Vasila Dîncu, a vorbit la rubrica Apel matinal, la Radio România Actualități, despre consecințele crizei din Ucraina.

Ministrul apărării, Vasila Dîncu: Suntem pregătiţi pentru orice scenariu

radio-romania-actualitati

  Vasile Dîncu în studioul Radio România Actualități   Foto: Arhivă/Alexandru Dolea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 februarie, ora 8:21) - Realizator: Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut oficial, aseară, independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. El a adus argumente ce trimit la istoria ultimului secol și a susținut într-un discurs televizat că Ucraina nu are tradiție ca stat național, iar acum este o colonie americană cu un regim marionetă. Din informațiile existente, Vladimir Putin a ordonat deja armatei ruse să execute operațiuni de menținere a păcii în cele două republici separatiste. Occidentul condamnă, însă, recunoașterea acestora, decizie considerată o încălcare clară a legislației internaționale și a acordurilor de la Minsk și promite sancțiuni. Invitatul "Apelului matinal" este astăzi ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu. Bună dimineața!
Vasile Dîncu: Bună dimineaţa!
Realizator: Ce efecte poate avea asupra securității României această escaladare a crizei?
Vasile Dîncu: În primul rând, pot fi efecte care nu sunt ușor de prevăzut, pentru că în acest moment se naște de fapt o nouă ordine, ca să spunem așa, care nu mai respectă niciunul din principiile, de exemplu, cele cunoscute de la Helsinki, în care dreptul internațional garantează, prin voinţa comună a tuturor statelor, independența, suveranitatea teritorială și voința statelor de a-şi alege alianțe militare și alte forme de organizare. Este o încălcare gravă a dreptului internațional. Pentru prima dată, cred, după război, avem o încălcare totală, când nu se mai respectă principiile de bază. Asta înseamnă, în primul rând, faptul că în această zonă a noastră, în vecinătate, se poate produce un război, ceea ce sigur că are efecte colaterale legate de migraţie, legate de pierderi în zona alimentării cu energie, banking. La fel, va urma, şi aşa cum au anunţat şi preşedintele Statelor Unite, și reprezentanții Uniunii Europene, vor urma sancţiuni economice cum nu au mai fost văzute până acum şi aceste sancţiuni economice sigur că influenţează nu numai pe cei împotriva cărora sunt îndreptate, dar şi pe ceilalţi, cei care sunt partenerii lor comerciali sau economici. Deci este o bulversare care influențează pe toată lumea. Fiind în vecinătate, cu siguranță că noi ne gândim în primul rând la conflict şi acest conflict desigur că îl așteptam./aburtica/ Este, din nefericire, ceea ce spunea la Conferinţa de la München, de săptămâna trecută, ambasadorul Ischinger, cel care este hostul, cel care este gazda acestei conferinţe, spunea: ''Avem un sentiment de neputinţă colectivă.'' Statele, de câteva decenii, deja ştiu ce ar trebui făcut, au mijloacele, dar nu există solidaritatea necesară pentru a ieşi din această neputinţă.
Realizator: Domnule ministru, dar există riscul ca această criză să se amplifice şi mai mult în continuare?
Vasile Dîncu: Ei, sigur că deocamdată încă pot vorbi diplomaţii, cu toate că există în acest moment, în aceste trei regiuni, există forţe şi de-o parte şi de alta care nu au mai respectat acordul de încetare a focului. Nu s-a ajuns încă la un război cald, care să producă multe victime sau să producă plecări masive de populaţie, dar se poate ajunge şi la această situaţie. Deci potenţialul de conflict există. Sperăm, să sperăm că nu vor vorbi militarii, ci în principal, vor rezolva ambasadorii, diplomaţii vor rezolva acest lucru. Încă, deşi nu putem avea mare încredere, Putin a promis că se va discuta la un nou summit NATO - Rusia, care va avea loc foarte repede. Au loc contacte accelerate diplomatice. Încă sperăm că se va găsi o soluţie raţională la această gravă încălcare, însă este greu, pentru că Federaţia Rusă a depăşit limitele.
Realizator: Statul român este pregătit pentru orice scenariu posibil de acum înainte?
Vasile Dîncu: Suntem pregătiţi pentru orice scenariu, spuneam, pentru că acest conflict posibil a fost oarecum anunţat, CSAT-ul s-a întrunit până acum pentru a stabili ce avem de făcut şi din punct de vedere legislativ. Pentru fiecare din situaţii, inclusiv pentru situaţii pe care, aşa cum vedeţi, NATO şi Uniunea Europeană au hotărât, ţări din Uniunea Europeană au hotărât sprijinirea flancului de est pentru a asigura, din punct de vedere defensiv, flancul acesta de est, din care face parte şi România, există planuri pentru posibile fluxuri de emigranţi, de oameni care fug în calea războiului în România, împreună cu Ministerul de Interne şi alte ministere. De câteva săptămâni lucrăm la toate aceste planuri de urgenţă sau de alertă care pot să intre oricând în practică, să fie puse în aplicare. Să sperăm că va fi nevoie de cât mai puţine măsuri, dar noi suntem pregătiţi pentru toate posibilităţile, inclusiv pentru ceea ce este mai rău./dpop
Realizator: Vom vedea noi o dislocări de trupe NATO în România?
Vasile Dîncu: Deja avem dislocări de trupe NATO în România. Ați văzut /.../ din Germania, Regimentul 2 de Blindate este deja în România, au existat și există batalioane multinaționale în România. Deci, există posibilitatea inclusiv a unui nou detașament care a fost anunțat de către președintele Macron, despre care am discutat și noi cu ţările din NATO, dar care se află într-un flux de aprobare, un regiment care are ca națiune cadru Franța. Mai pot să fie; toate însă au rolul defensiv, toate sunt pentru a asigura flancul de est pentru orice situație. Nu se întrevede în niciun caz acţiuni ale NATO în Ucraina, nu poate permite asta Tratatul NATO și legile internaționale. NATO nu poate să fie cel care încalcă dreptul internațional, dar se va intensifica, probabil, fortificarea, să spunem așa, în defensivă a flancului estic, aici, unde face parte și România. Aici populația poate să stea liniştită, în această situație nu avem perspectivă de război, însă suntem pregătiți pentru o situație în care am avea efecte legate de acest conflict tot mai probabil din răsăritul nostru.
Realizator: Oficialii de la Bruxelles au anunțat că Uniunea Europeană va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în această acțiune considerată ilegală. Ca stat membru, care va fi în continuare poziția țării noastre?
Vasile Dîncu: Poziția noastră va fi una legată de concertul european, hotărâm împreună acest lucru, România a anunțat încă de la început că este de acord și că participă la toate acțiunile pe care le stabilim în cadrul Uniunii Europene. Au fost unele discuţii, deja există planuri făcute privind aceste sancțiuni economice la adresa Federației Ruse. Deci, noi suntem în acest concert european, suntem favorabili respectării dreptului internaţional şi a sancţiunilor pentru statele care nu respectă independența, suveranitatea altor state și încalcă dreptul internațional
Realizator: Vă mulțumim pentru prezența la "Apel matinal"! Invitatul de astăzi a fost ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu.
 

Etichete exclusiv radioministrul apărării naționaleVasile Dîncuapel matinalucrainarusianatosuaue(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live