Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

12 Iulie 2014
Vizualizari: 1785
Comentează add

Postul public de televiziune din China, CCTV, a criticat dispozitivul iPhone vândut de Apple, sugerând că acesta este folosit pentru a aduna date despre cetățenii chinezi.

iPhone, "o amenințare la adresa securității naționale a Chinei"

razvan-stancu

Foto: Arhivă.

Dispozitivele iPhone vândute de grupul american Apple reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Chinei, datorită capacității lor de localizare a utilizatorilor, a acuzat televiziunea de stat CCTV, transmite AFP.

Prin activarea funcției de geolocație din smartphone se poate urmări o persoană, iar
dispozitivul Apple poate fi folosit pentru a colecta "date extrem de sensibile", a declarat Ma Ding, director al institutului de securitate a internetului de la Universitatea Populară de Securitate Publică din China.

De exemplu, a detaliat Ma Ding în raportul difuzat vineri, "dacă utilizatorul este un jurnalist, se poate afla locul unde acesta se deplasează, unde realizează interviuri şi chiar domeniile în care lucrează: politic sau economic".

Ma Ding, mai precizează că geolocalizarea a milioane de utilizatori de iPhone ar putea ajuta la colectarea de informații privind condițiile de viață și a economiei unei țări, "sau chiar secrete de stat."

"Abia acum descoperă CCTV acest lucru?"

Nu este prima dată când Apple este menționat în China de către presa oficială.

Compania din Cupertino a fost în martie 2013 ținta unui atac orchestrat de mass-media chineză, în numele consumatorului.

Chinezii au criticat brandul Apple pentru serviciile de service.

În urma acestor acuze, la momentul respectiv Apple a postat pe site-ul său o scrisoare în care directorul companiei, Tim Cook și-a exprimat "scuzele sale sincere."

în schimb Internauții chinezi au criticat sâmbătă acuzațiile aduse de postul CCTV.

"Abia acum descoperă CCTV acest lucru?", glumea unul dintre ei pe un microblog.

Alții au acuzat televiziunea de stat din China pentru ca atacă doar echipamentele Apple, neglijând să ia în considerare potențialele pericole reprezentate de alte smartphone-uri.

"Aproape toate smartphone-urile fabricate în China funcționează sub Android (sistemul de operare conceput de Google), Este mai sigur? CCTV ignora intenționat acest lucru și înșeală lumea", a postat un utilizator.

Marile companii americane, "pe lista neagră"

Companiile americane, Yahoo, Facebook, IBM și Cisco au fost de asemenea criticate de guvernul de la Beijing, ca urmare a dezvăluirilor lui Edward Snowden legate de programul controversat de supraveghere al guvernului american, PRISM.

Postul de stat CCTV a criticat în luna iunie și sistemul de operare al Microsoft, Windows 8 sugerând ca acesta este folosit pentru a aduna date despre cetatenii chinezi.

Raportul folosit a sosit doar la o zi dupa ce China a decis sa nu se mai foloseasca de respectivul sistem de operare pe foarte multe dintre computerele guvernamentale.


Etichete AppleChinaCCTVgeolocațielocalizareTim CookraportsecretstatiPhoneCupertinosecuritate națională

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live