Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Festival de film românesc în universitățile de la Roma și Napoli

Timp de patru luni, la Roma și Napoli se desfășoară un Festival intinerant de film românesc, care promovează producțiile care au obținut premii la competițiile internaționale din ultimii trei ani.

Festival de film românesc în universitățile de la Roma și Napoli
Profesoara de filologie, Mira Mocan de la Universitatea Roma Tre este mulțumită de acest festival de film românesc Foto: Elena Postelnicu

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Iunie 2016, 00:01

România se vede prin obiectivul aparatului de filmat la Roma și Napoli, datorită primei ediții a unui festival de film care-și propune să promoveze producțiile cinematografice românești în universități. Tema primei ediții: "Cinema în România - România în cinema". Filmul de deschidere – de la Universitatea Roma Tre - a fost "Closer to the Moon", în regia lui Nae Caranfil.

Prima etapă a acestui Festival se va desfăşura în cele două universități italiene partenere: Universitatea Roma Tre și Universitatea din Napoli "L'Orientale". Spectatorii vor fi, în primul rând, studenții din cele două orașe. Ei vor avea posibilitatea să cunoască şi să înţeleagă mai bine societatea, dar şi cultura românească prin modul de lectură și interpretare specific cinematografiei.

A doua etapă a Festivalului se va desfăşura în luna august, într-un cadru de basm oferit de Lacul Bracciano de lângă Roma, o zonă turistică presărată cu situri istorice şi peisaje încântătoare, dominată de celebrul Castel Orsini – Odescalchi, în vreme ce cea de a treia și ultima etapă va avea loc la prestigioasa Casa del Cinema din Villa Borghese, în plin centrul Romei.

Timp de patru luni, la Universitatea Roma Tre și "l'Orientale" din Napoli vor fi proiectate filme românești pentru studenți, profesori, dar și publicul interesat să afle mai multe despre cinematografia din țara noastră.

”Am zis de ce să nu ajungem în rândul studenților care vor să vadă ce înseamnă România, vor să învețe limba română, vor să cunoască tradițiile, vor să ne cunoască cultura. Și asta este foarte important. Încercam să promovăm cinematrografia în special în rândul tinerilor, pentru că sunt purtătorii mesajului de cultură și de integrare. Încercăm să facem o integrare prin cultură” explică pentru Radio România Actualități, Teodora Madașa, de la Asociația ProCultura - RoArte.

În mijlocul studenților din Roma și Napoli

La deschiderea festivalului a fost prezent din partea Ambasadei României în Italia Ovidiu Pufu: ”Este o inițiativă care beneficiază de sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Inovația acestui eveniment este nu doar că nu mai este organizat de o instituție a statului român, ci de membri din comunitatea românească din Italia, dar și faptul că nu se mai desfășoara în sediul unei misiuni diplomatice sau culturale a României, ci în sediul Universității Roma Tre, ceea ce înseamnă ca venim cumva în întâmpinarea unui public tânăr, în formare, curios să afle noutăți despre România”. Acest Festival a fost organizat cu patronajul Ambasadei României în Italia, iar printre partenerii media se numără și Radio România.

”Un alt plus este acela că nu mai vorbim despre evenimente singulare care ar putea risca într-un anumit moment să nu fie vizibile pentru publicul larg” mai ține să precizeze pentru Radio România Actualități reprezentantul Ambasadei, Ovidiu Pufu: ”Vorbim de evenimente itinerante care asigură o durată în timp, o mai mare vizibilitate, dar și de o orientare spre partea de sud a Italiei, o zonă mai puțin deschisă către restul Europei și în care este nevoie de un mesaj despre România și despre comunitatea de români din Peninsulă”.

Filmele românești apreciate de italieni

Inițiativa acestor proiecții de filme românești în facultate a fost primită cu mult interes de Mira Mocan, profesoara de filologie romanica la Universitatea Roma Tre, dar și de studenți. ”Noi suntem foarte recunoscători organizatorilor festivalului, care ne-au ajutat să aducem aici filmele din România. Am integrat această inaugurare și proiecțiile filmelor într-un curs liber de limbă și cultura româna pe care îl organizăm aici - acesta este deja al doilea an - și care, trebuie să spun spre surprinderea și încântarea noastră, a avut un succes considerabil la studenții de la Universitatea Roma Tre, care ne urmăresc în număr mare și, deci, participă și la acest eveniment și, de la bun început, trebuie să spun că, spontan, din partea lor au apărut imediat întrebări de genul "dar nu ne aduceți și ceva filme românești pe care să le vedem?" Bine. Deci, aceasta este ocazia ideală, mi se pare, ca să facem cunoscută cultura românească și prin cinematografie” comentează profesoara Mira Mocan, care locuiește la Roma din 1988.

”Mă interesează cultura româna, deoarece cea mai bună prietenă a mea este româncă și frecventând des familia ei am avut posibilitatea să descopăr din cultura și tradițiile voastre. Sunt încântată că am ocazia, la facultate, să vin la acest curs de limba româna, deoarece astfel pot să îmi îmbogățesc cultura generală și - de ce nu - să mă apropii de alți tineri români, care tăiesc aici” ne spune Aurora Cannata, care auzise de multă vreme de filmul lui Nae Caranfil și dorea în mod special să îl vadă.

”Este atâta lume interesată să cunoască alte culturi, altele decât cele ale limbilor pe care le studiem în facultate și, deci, mi se pare o ocazie foarte bună de a lua contact cu cultura din România”” mai completează tânăra studentă.

Festivalul de film românesc din mediu universitar este susținut și de Ministerul Culturii de la Roma, reprezentat la deschidere de Donatella Pascucci: ”Sunt cu adevărat foarte frumoase filmele românești. Nu e că o spun eu! La Cannes, cine au câștigat? Românii. Peste tot voi luați premii! Din fericire și în Italia încep să fie distribuite tot mai multe pelicule din România. Sunt bune, la fel ca actorii – foarte buni. Eu am văzut filmele din acest festival, dar voi reveni la ele. Nu știu dacă aveți și filme urâte...eu nu am găsit așa ceva până acum” a declarat pentru Radio România Actualități, Donatella Pascucci.

”Să arătăm valorile noastre” italienilor

În public la Roma, printre studenți se afla și actrița Cristina Cepraga: ”Mi se pare o idee superbă. Îi felicit pe organizatori. Consider că atâta timp cât noi suntem un popor atât de complex și atât de talentat, este important, mai ales în instituțiile de învățământ, să se afle și despre a șaptea artă în care noi, ca români suntem niște excelențe. Deci este o inițiativă minunată și personal voi duce mai departe mesajul acestui festival și sper să vină cât mai multă lume să vadă ce școală frumoasă avem și ce oameni minunați există la noi în țară. În plus suntem cea mai mare comunitate de străini din Italia, așa că este absolut fundamental să arătăm valorile noastre”.

Toate filmele prezentate în cele două universităţi din Italia au obţinut premii la competiţii internaţionale. Următoarele proiecții vor avea loc la sediul Departamentului de limbi, literaturi şi culturi străine al Universităţii Roma Tre, Sala “Ignazio Ambrogio”, pe Via del Valco San Paolo, nr 19 - marți, 14 iunie – de la ora 14:30 - Q.E.D (Quod Erat demonstrandum) (2013) de Andrei Gruzsniczki, în vreme ce miercuri 22 iunie – la Universitatea din Napoli “L'Orientale”, Palazzo del Mediterraneo Via Marina 59, Sala T2, de la ora 10:00 – va începe o zi dedicată invitatului special: regizorul Andrei Gruzsniczki, care va prezenta două dintre filmele sale: Q.E.D. și ”Cealaltă Irina”.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
Matinal 07 Martie 2024, 18:59

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan

RRA: Vineri, 8 martie, la Apel matinal vom vorbi cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, despre accesul în zona...

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii
Matinal 04 Martie 2024, 19:20

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii

RRA: Marți, 5 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, despre accesul...

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii