Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Vineri, 15 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

2 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1850
Comentează add

După ce au străbătut prin spaţiu peste patru milioane de kilometri, cele două sonde NASA s-au plasat cu succes pe orbita Lunii.

Două sonde NASA s-au plasat cu succes pe orbita Lunii

ionut-dragu

Imagine creată artificial cu una dintre sondele lansate de NASA spre Lună. Foto: Reuters.

Două sonde ale NASA, GRAIL-A şi GRAIL-B, a căror misiune este să ofere noi informaţii despre Lună, s-au plasat cu succes pe orbita lunară, pe 31 decembrie, respectiv 1 ianuarie, după o călătorie prin spaţiu de trei luni şi jumătate.
 
Potrivit BBC, GRAIL-A ("Gravity Recovery And Interior Laboratory") a început manevrele de plasare pe orbita Lunii pe 31 decembrie, la ora 22.21 GMT, şi a fost urmată de GRAIL-B, pe 1 ianuarie, la ora 22.05 GMT.
 
Sondele s-au plasat pe o orbită eliptică, urmând să facă înconjurul Lunii în 11 ore şi jumătate. 
 
La sfârşitul săptămânii trecute, Maria Zuber, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), coordonator principal al misiunii spunea că aceasta va rescrie cărţile ştiinţifice despre evoluţia Lunii.
 
"Sondele noastre au funcţionat bine în timpul călătoriei, astfel încât am putut să efectuăm numeroase teste ale instrumentelor lor şi să confirmăm capacitatea lor de a ne îndeplini obiectivele", a mai spus Maria Zuber. 
 
În următoarele săptămâni, echipa misiunii va încerca reducerea perioadei în care sondele vor înconjura Luna, la circa două ore. 
 
În martie 2012, în momentul în care sondele gemene, care se află la o distanţă de 200 de kilometri una de cealaltă, vor începe observaţiile şi măsurătorile, ele vor orbita Luna la o altitudine de circa 55 de kilometri. 
 
Distanţa dintre Terra şi Lună este de circa 402.336 de kilometri, iar astronauţii din misiunea Apollo au avut nevoie de trei zile pentru a o parcurge. 
 
Lansate de la baza din Cape Canaveral, Florida, pe 10 septembrie, cele două sonde GRAIL au avut nevoie de mult mai mult timp pentru a se plasa pe orbita Lunii şi au parcurs prin spaţiu peste patru milioane de kilometri.
 
Cercetătorii de la NASA au explicat că această călătorie lungă, care a permis reducerea consumului de carburant şi energie, le-a oferit membrilor misiunii posibilitatea de a supraveghea modul în care funcţionează sondele şi instrumentele instalate pe acestea. 
 
Sondele "ne vor ajuta să înţelegem modul în care satelitul nostru natural, dar şi Terra şi alte planete telurice au evoluat", a mai spus Maria Zuber, coordonatorul misiunii în care s-au investit 496 de milioane de dolari. 
 
Cântărind circa 200 de kilograme şi având mărimea unei maşini de spălat rufe, sondele sunt aproape identice. Construite de Lockheed Martin, ele sunt alimentate cu energie cu ajutorul a două panouri solare şi al unei baterii cu litiu.

Etichete sondesateliţiNASAorbitădatestudiuLunăGrailMaria Zuber

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live