Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

30 August 2011
Vizualizari: 4120
Comentează add

Invitaţi : col dr. Alexandru Oşca, lector la Universitatea din Craiova şi Florin Şperlea, istoric militar, redactor şef "Observatorul Militar".

Consilierii sovietici în România (1949 - 1964) Consilierii sovietici în România (1949 - 1964) - Conține audio

george-popescu

Nikita Sergheevici Hruşciov şi Gheorghe Gheorghiu Dej în 1960. Foto: Arhivă Agerpres.

Unul dintre instrumentele consolidării puterii Moscovei în zona sa de influenţă după încheierea ultimului război mondial a fost constituit din corpul experţilor militari şi civili sovietici îndreptaţi către ţările Blocului Estic.

Consilierii au fost folosiţi cu precădere la reformarea serviciilor secrete şi a Armatei, considerate pilonii de forţă pentru instaurarea noii ordini.

Manifestarea acestora a îmbrăcat diverse forme, de la persuasiune la amestec pe faţă , de la recomandare la ordin verbal brutal. Calitatea expertizei oferite incumbă diferenţe relativ mari, în general, acest tip de asistenţă nu a reprezentat decât un nivel exacerbat al coerciţiei politice pentru impunerea normei sovietice în ţările-satelit.

Este de remarcat şi gradul diferit de obedienţă al receptorilor fie că erau din rândul nomenclaturii, fie din râdul participanţilor cu importanţă redusă.

Consilierii sovietici din domeniul civil au participat cu logistica lor la naţionalizarea principalelor mijloace de producţie în 1948, mai devreme la prefacerea Poliţiei de Siguranţă în Serviciile de securitate, cu câştigarea alegerilor parlamentare din 1946, dar şi cu începerea reformei agrare, a etatizării BNR şi reformei monetare, cu conceperea Constituţiei din 1948 şi 1952 şi au încheiat cu infiltrarea partidelor din opoziţie şi a recrutării de agenţi ilegali din rândurile armatei şi noilor servicii de informaţii.

AUDIO: emisiunea „Istorica”, ediţia din 29 august 2011:


Consilierii sovietici au fost interesaţi şi de sectoarele cheie ale  economiei româneşti : petrol, siderurgie, chimie, industrie extractivă, minereuri rare, aurifere şi uraniu. La acestea, constituirea societăţilor româno-sovietice a făcut ca datoria de război a României stabilită de Tratatul de pace de la Paris al Puterilor învingătoare, de 300 de milioane dolari, cursul din 1945 să fie plătită dublu, după unele surse, chiar triplu.

Direcţia Anchete a securităţii interne a fost direct controlată de consilierii sovietici, la fel cum cazul Pătrăşcanu a fost presat ani de zile pentru a se încheia cu o soluţie ce oferea satisfacţie Moscovei. 

Celelalte mari procese şi pedepsele aplicate purtau deasemenea recomandarea consilierilor sovietici. Miniştrii aveau în spatele lor consilieri care raportau periodic la Moscova despre progresele consolidării regimului comunist. 

Chiar şi Gheorghiu Dej, liderul de la Bucureşti avea parte de prezenţa consilierilor moscoviţi. Tot acestora li se atribuie într-o măsură şi debarcarea troicii Pauker - Luca - Georgescu din PMR. 

Convenţia româno-sovietică din 5 februarie 1950 stabilea numărul, locul, durata şederii şi plata pentru consilierii sovietici din România. În afara cazării în reşedinţe pe măsura rangului lor, aceştia primeau două salarii , în lei şi în ruble, cu valori cuprinse între 30.000 şi 80.000  de lei. Un ziar costa în epocă 80 de bani.

Contribuţii editoriale : Dan Cătănuş, cercetător la Institutul pentru Studierea Totalitarismului din România în “Intervenţionismul politic şi economic al URSS în România”. Realizatorul interviului : Eugen Coroianu.

Consultant ştiinţific : drd. Olga Sandu.


Etichete consilieriMoscovaRomânia

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live