Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

2 Iunie 2021
Vizualizari: 1096
Comentează add

Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este europralamentarul Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene.

"Apel matinal" - Invitat: Victor Negrescu, europarlamentar

radio-romania-actualitati

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Şapte state membre ale Uniunii Europene - Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia - au decis să se conecteze al portalul ce permite verificarea certificatelor digitale privind COVID şi au început să elibereze primele certificate, conform informaţiilor transmise de Comisia Euroepană. presa internaţională noteaza că Europa se deschide, adăugând că situaţia nu a mai fost de mult timp atât de promiţătoare pentru industria turistică, în condiţiile în care activitatea reporneşte, în concordanţă cu creşterea ratei de vaccinare anti-COVID şi a nivelului de încredere în rândul cetăţenilor.

Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este europralamentarul Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene. Bună dimineaţa!

Victor Negrescu: Bună dimineaţa!
Realizator: România nu se află nm grupul primelor şaspte state care vor începe eliberarea certificatelor digitale privind COVID. Este o atitudine prudentă?
Victor Negrescu: Nu este o atitudine prudentă. Pur şi simplu, am început testarea tehnică mai tărziu decât primele state care s-au afiliat sistemului european. Urmează şi ţara noastră, spre finalul acestei luni, să finalizeze procesul de conectare, iar cerificatul verde să poată fi o opţiune pentru români, pentru că vorbim de un certificat opţional, nu un certificat obligatoriu pentru călătorii în spaţiul european.
Realizator: Care sunt poziţiile adoptate la nivel european şi bineînţeles ce va urma acum?
Victor Negrescu: La nivel european, se doreşte accelerarea procesului de implementare a respectivului certificat, tocmai pentru a facilita mobilitatea şi a ne asigura că toată lumea poate călători cât mai simplu în alte state europene. În acelaşi timp, există un imbold din partea Parlamentului European pentru ca toate statele să seteze împreună setul de restricţii, pentru că în prezent există diferenţe foarte mari, de la stat la stat. Sunt state care recunosc, de exemplu,  certificate de vaccinare şi alte state care cer în continuare o testare prealabilă. Tot în acest sens, urmează evident impelementarea acestui certificat la scară largă, adică în toate statele europene. Sunt multe care au făcut deja testele tehnice şi se speră ca la 1 iulie certificatul să fie disponibil în tot spaţiul european. Nu în ultimul rând, mai menţionez încă o chestiune. Ce încercăm noi să facem este să evităm orice discriminare faţă de cetăţeni şi în mod special faţă de cei din afara spaţiului Schengen, pentru că pentru aceştia - adică pentru români, bulgari şi croaţi, de exemplu - există riscul ca certificatul să fie cerut mai mult decât pentru alţi cetăţeni europeni şi asta încercăm să supraveghem şi parlamentul European va fi foarte atent în acest sens.
Realizator: Mulţi privesc deocamdată cu neîncredere acest certificat digital. Rezervele se referă la protecţia datelor personale. Sunt justificate aceste temeri ale cetăţenilor?
Victor Negrescu: Orice temere a cetăţenilor este justificată, însă Parlamentul European a corectat această problemă. Bazele de date sunt salvate, sunt păstrate, sunt stocate de către fiecare stat membru în parte./aionescu/ Practic, sistemul european doar accesează din când în când baza de date, pentru a prezenta celui care face controlul vamal, de exemplu, pentru a-i prezenta existența sau nu a respectivelor documente, dar baza de date nu e afişată, transferată la Bruxelles sau în alt stat membru. Tot timpul este păstrată la noi în ţară, de exemplu, pentru cetăţenii români şi această corecţie a fost făcută ca urmare a eforturilor Parlamentului European.
Realizator: Bun, dar ce oferă, practic, pentru posesori un astfel de certificat?
Victor Negrescu: Vorbim de o facilitate, pentru că şi acum poţi prezenta documentul fizic, printat și în continuare vei putea prezenta documentul fizic printat. Ce se schimbă este că vei putea folosi acest instrument digital, adică, în loc să te cari cu documentul printat al respectivului document digital - şi nu în ultimul rând - vorbim de o recunoaştere automată a respectivelor documente. Adică, cel care face controlul vamal nu se va întreba dacă există documentul, dacă e corect, dacă e fals şi aşa mai departe, pentru că s-a întâmplat în ultima perioadă, din păcate, să circule şi certificate false de vaccinare sau de testare şi atunci, practic, având un sistem comun toată lumea este sigură că documentele prezentate sunt corecte, sunt legale şi că acestea trebuie să ofere drepturile conferite de către fiecare stat membru în parte.
Reporter: Dar, ce să înțelegem? Există sau va exista o aplicație ce trebuie descărcată în telefon?
Victor Negrescu: Este o aplicaţie ce poate fi descărcată în telefon. Ea, de principiu, este conectată cu baza de date naţională. De exemplu, dacă te-ai vaccinat, dacă te-ai testat, automat datele tale, dacă tu cu acordul tău, pot fi transferate către respectivul certificat european.Tu nu trebuie să faci niciun fel de manipulare. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ţi creezi un cont, dacă vrei să ai certificatul european, dar şi fără certificat european poţi circula dintr-un stat în altul printând documentele. Nu e niciun fel de problemă, nici în sensul ăsta, deci de aceea v-am spus că e opţional, nu este obligatoriu și am încercat tocmai să evităm acele riscuri pe care oamenii le subliniau în discuţiile pe care le purtam cu ei.
Realizator: Şi vom putea călători mai simplu şi fără restricții, fără teste și carantină.
Victor Negrescu: Fiecare stat membru va impune propriile sale restricţii. Asta spuneam, că încercăm să avem un set comun, dar, într-adevăr, va fi mai simplu de călătorit. Şi la vamă vom petrece mai puţin timp şi sperăm noi ca, într-adevăr, să existe mai puţine condiţii atunci când treci dintr-un stat în altul. Deci, sunt nişte facilităţi pentru mobilitate şi noi sperăm ca astfel să se revină, de ce nu, poate, la nivelul de mobilitate anterior, pentru că vorbim, de exemplu, de românii care vor să se întoarcă în ţară în această vară, vorbim de cei care fac călătorii de afaceri. Vorbim de foarte multe lucruri care sunt necesare şi care pot fi facilitate prin acest certificat.   
Realizator: Mulți spun că acest certificat înseamnă un fel de discriminare pentru cei nevaccinați./aburtica/aionescu/
Victor Negrescu: Înțeleg și această temere. De aceea v-am spus mai devreme că Parlamentul European a căutat să evite aceste probleme. Dar nu este o discriminare față cei nevaccinați, pentru că certificatul conține date și despre cei care au avut virusul și acest lucru le facilitează călătoria și despre cei care s-au testat și acest lucru facilitează călătoria. Oricum și în prezent, aceste restricții, aceste condiții - vaccinare, testare sau a trece prin boală - cele trei condiții există deja și în prezent. Singura diferență este că te duci cu un document fizic și pe viitor vei putea să circuli mai repede, prezentând documentul online sau, pur și simplu, intrând în baza de date comună și astfel, călătoriile tale să fie mai ușoare. Și controlul, din nou, la frontieră, impus, de exemplu, românilor, care nu sunt în spațiul Schengen, să fie mai rapid, să nu mai fie acele cozi imense la frontieră sau acele cozi imense în aeroporturi și acest lucru reprezintă, într-adevăr, un avantaj pentru cetățeni, în primul rând, fără discriminare, pentru că sunt aceleași reguli ca anterior.
Realizator: Vă mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal"! În direct cu noi a fost europarlamentarul Victor Negrescu, fost ministru delegat pentru afaceri europene.


Etichete apel matinalvictor negrescu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live