Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat prof.univ.dr. Vasile Puşcaş

Apel matinal - Invitat prof.univ.dr. Vasile Puşcaş
Profesorul Vasile Puşcaş. Foto: wikipedia.org.

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Ianuarie 2019, 09:20

AUDIO: Apel matinal - Invitat prof.univ.dr. Vasile Puşcaş.

"Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - Joi, 10 ianuarie, va avea loc la Bucureşti ceremonia de deschidere a preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a Colegiului Comisarilor.

Atheneul va găzdui un concert inaugural, asigurat de orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state membre, respectiv de artiştii români de recunoaştere internaţională, o premieră absolută pentru ţara noastră în cei 11 ani de apartenenţă la locul comunitar.

Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este prof.univ.dr. Vasile Puşcaş de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ne amintim, negociatorul şef al României cu Uniunea Europeană. Bună dimineaţa, domnule profesor!


Vasile Puşcaş: Bună dimineaţa şi la mulţi ani!
Realizator: La mulţi ani tuturor celor care ne ascultă! Care este importanţa acestei preşedinţii pentru ţara noastră?
Vasile Puşcaş: Pentru ţara noastră importanţa este una aparte, pentru că e prima exercitare a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pentru că, altminteri, este un drept şi o datorie a statelor membre de a exercita prin rotaţie această preşedinţie, respectiv pentru a gestiona politicile europene, deci politica internă a Uniunii Europene cu deosebire. Şi pentru aceasta cred că este foarte bine să rememorăm că politica europeană este o politică internă care priveşte atât politicile comune, cât şi politicile sectoriale specifice, iar evoluţia acestor politici depinde foarte mult de negocierile, de modul în care dialogul privind formularea legislaţiei şi aplicarea acesteia - mă refer la legislaţia europeană, se exercită. Or, tocmai acesta este rolul preşedinţiei rotative, pe care deja de o săptămână aproape o exercită şi România.
Realizator: Este, într-adevăr, o premieră pentru noi, dar ţara noastră nimereşte într-o perioadă, aş putea spune, complicată a existenţei Uniunii. În primul rând Brexitul, care, dacă nu era de-ajuns, este dublat de alegerile europarlamentare şi de negocierea bugetului. Credeţi că România poate face faţă acestor situaţii?
Vasile Puşcaş: România trebuie să poată să facă faţă acestei misiuni pe care o are în semestrul I al anului 2019 şi cred eu că dacă se va mobiliza energia acestei naţii şi mai ales a liderilor, cred că se va putea face un lucru bun pentru Uniunea Europeană şi un lucru bun pentru România. Depinde foarte mult ce voinţă există şi depinde foarte mult, aşa cum spuneam, ce energii se mobilizează, pentru că vedem că există o discuţie aproape penibilă că această exercitare se va face doar pe partea tehnică şi mai puţin politică, faptul că politicul este într-o stare mai slabă, dar nu se discută despre legitimitatea celor care exercită ş.a.m.d. Astea sunt chestiuni de neînţelegere, din păcate, la Bucureşti, a modului în care se operează în politicile europene.
Realizator: Să sperăm că vom vorbi numai despre energiile pozitive. Dar la finalul lunii iunie cum credeţi că va fi evaluată preşedinţia română, gândindu-mă aici la beneficii, poate va fi un succes, sunt şi ceva riscuri?
Vasile Puşcaş: Aşa cum spuneaţi dumneavoastră, contextul este foarte, foarte dificil şi trebuie o mobilizare absolut deosebită. Repet, depinde ce voinţă există. Contextul politic, însă, în iunie va fi cel post alegerile pentru Parlamentul European şi deci vor fi foarte, foarte încărcate discuţiile, disputele şi evaluările de tensiunea acestor alegeri şi mai ales de rezultatele respective. Să nu uităm, exact ceea ce vă spuneam, este incorect să se spună că numai partea tehnică, numai tehnicienii lucrează. Toată decizia şi toată negocierea la urma urmei se duce la nivel politic şi va trebuie să avem în vedere modul în care navigăm între opţiunile şi curentele politice din Uniunea Europeană./amirea/denisse
Realizator: Acum spuneați de București, apropo de energii pozitive și altele negative ca negociator-șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană, domnul profesor Vasile Pușcaș, cum se vede de la Cluj-Napoca, practic, tot ceea ce se întâmplă aici, la București și aș vrea să știu cât de optimist sunteți?
Vasile Pușcaș: Se vede destul de bizar. Știți de ce? Pentru că România acum trebuie să gestioneze politicile europene. Or, vedem că România, prin reprezentanți, prin lideri, prin instituțiile statale, sunt în dificultate de a gestiona propriile politici interne, de unde și reacțiile care au apărut în media internațională, dincolo de prietenii care sunt mai mult sau mai puțin înfățișați aici, pentru că președinția, exercițiul președinției arată și șansa unei expuneri internaționale a statului care o exercită. Ei bine, de la Cluj se vede destul de bizar. Ne așteptăm să vedem aceste energii mobilizate și, când colo, le vedem foarte fragmentate, le vedem foarte disipate în certuri de tip fanarioto-bizantin și lucrul acesta cred că nu este în măsură să arate care sunt instituțiile cu legitimitate, care sunt oamenii cu legitimitate și care sunt, la urma urmei, liderii care își asumă răspunderea pentru o bună președinție a Consiliului Uniunii Europene din București.
Realizator: Și mai am, totuși, o curiozitate. Dincolo de președinția României, credeți că va fi pus în practică, până la urmă, Brexitul?
Vasile Pușcaș: Brexitul, că va fi pus în practică pe actualul acord, că nu va fi pus, că va fi un alt referendum, deja a creat o perturbare extraordinară la nivelul Uniunii Europene. Deci, lucrul acesta deja nu mai este atât de important, dacă va fi sau dacă nu va fi. A arătat cât se poate de clar că actualul leadership al Uniunii Europene își are propriile slăbiciuni și incapacități de a gestiona ceea ce trebuie gestionat la nivelul politicilor europene. Acesta este principalul mesaj care nu vor să-l înțeleagă, probabil, mulți dintre liderii europeni. Iar cert este - și pe de altă parte - exact cum spuneam chiar în urmă cu doi ani și ceva, de aici, dintr-o asemenea relaționare, pierde și Uniunea Europeană, pierde și Marea Britanie. Este straniu cum liderii contemporani sunt de acord să meargă pe o formulă perdantă și să vină, pe de altă parte, în fața cetățenilor să spună că lucrurile merg bine. Dar suntem într-o perioadă foarte dificilă și din punctul de vedere a calității leadershipului european, nu numai din București.
Realizator: Pe finalul interviului, aș vrea să obțin o promisiune de la dumneavoastră și anume că o să mai vorbim peste 6 luni, evident dacă vă va face plăcere, pentru a evalua rezultatele președinției României.
Vasile Pușcaș: Cu mare plăcere. Dar poate că o să avem și alte motive să vorbim. Și sfârșitul lui martie, foarte important pentru decizii referitoare la piața internă și mai referitor la Consiliul European, în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene, viitor care, iată, este destul de nebulos. Cred că o să avem și poate ar trebui să dezvoltăm mult mai mult în România această dezbatere, acest dialog, această comunicare europeană.
Realizator: Cu siguranță rămânem pe recepție. Vă mulțumesc pentru prezența la "Apel matinal". Invitatul de astăzi al rubricii noastre a fost Vasile Pușcaș, negociatorul șef pentru aderarea României la Uniunea Europeană. Ne reamintim, joi, 10 ianuarie va avea loc, la București, ceremonia de deschidere a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în prezența președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Colegiului Comisarilor.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
Matinal 07 Martie 2024, 18:59

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan

RRA: Vineri, 8 martie, la Apel matinal vom vorbi cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, despre accesul în zona...

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii
Matinal 04 Martie 2024, 19:20

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii

RRA: Marți, 5 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, despre accesul...

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii