Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: Eugen Tomac

Republica Moldova se pregăteşte pentru alegerile parlamentare anticipate, de duminică.

Apel matinal - Invitat: Eugen Tomac
Foto: eugentomac.ro.

Articol de Radio România Actualităţi, 09 Iulie 2021, 09:24

Republica Moldova se pregăteşte pentru alegerile parlamentare anticipate, de duminică. Mai sunt, aşadar, câteva zile până când moldovenii de peste Prut, dar şi de peste hotare, vor merge la urme pentru a decide cine va hotărî direcţia în care merge ţara, alegând între cele două veşnice opţiuni, Vest şi Est. Aşa cum au arătat alegerile din toamna anului trecut pentru prezidenţiale, un rol extrem de important îl au moldovenii din diapora, peste 800.000 de cetăţeni. În România aceştia pot vota la secţiile deeschise în: Bucureşti, Craiova, Suceava, Constanţa, Galaţi, Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Sibiu şi Timişoara.

Despre ultimele pregătiri pentru alegeri şi rolul acestora în această conjunctură geo-politică discutăm chiar acum cu invitatul "Apelului matinal", Eugen Tomac, europarlamentar PMP, europrlamentar al Partidului Mişcarea Populară. Bună dimineaţa!

Eugen Tomac: Bună dimineaţa, dumneavoastră şi tuturor radioscultătorilor Radio România!

Realizator: Prin acest scrutin electoral Republica Moldova, spuneam şi mai devreme, se află din nou la o răscruce. Electoratul are de ales între cele două opţiuni clasice: Est sau Vest. Care credeţi că va fi calea pe care o va urma Republica Moldova după aceste alegeri?

Eugen Tomac: Cred că după trei decenii de încercări, de provocări, cetăţenii Republicii Moldova şi-au dat seama că nu mai există loc de lozinci şi vor ieşi la vot într-un număr destul de mare, sper eu, pentru că cel mai mare pericol este absenteismul în continuare şi vor da un vot categoric pro-european. Nu trebuie, însă, neglijată nici opţiunea celalată, a socialiştilor şi comuniştilor, care insistă în continuare pe un vot pro-Rusia, pentru că din nefericire, societatea basarabeană încă este divizată în două. Dar, de data aceasta, cred cei peste un milion de cetăţeni ai Republicii Moldova care locuiesc peste hotare, care întreţin statul Republica Moldova, pentru că ei sunt cel mai mare contributor la bugetul de stat, vor avea un rol decisiv, pentru că nu există altă opţiune pentru Republica Moldova decât vectorul vest, pentru că, chiar în urmă cu câteva săptămâni, Comisia Europeană a şi propus un plan de relansare, în premieră, pentru Republica Moldova, de 600 de milioane de euro şi cred că cetăţenii îş doresc şcoli mai bune, spitale mai bune, drumuri mai bune şi, bineînţeles, parte dintre domniile lor să revină acasă în Republica Moldova, pentru că sunt răspândiţi peste tot în lume, aşa cum sunt majoritatea românilor care au decis să plece.

Realizator: Aţi amintit de UE. Va putea actualul preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, să pună în practică reformele pe care le doreşte alături de UE?

Eugen Tomac: Dacă va exista un Parlament la Chişinău capabil să genereze o majoritate pro-europeană şi, bineînţeles, să dea un guvern cu voinţă politică să implementeze Acordul de asociere la UE, şi asta înseamnă reforme substanţiale în ceea ce priveşte justiţia, în ceea ce priveşte administraţia, şi cred că dacă va exista această majoritate în mod clar şi Republica Moldova va începe uşor să intre pe o linie predictibilă, pentru că deocamdată întotdeauna la Chişinău, când am privit spre Republica Moldova, domina haosul şi cred că a sosit momntul, şi au obosit şi cetăţenii Republicii Moldova de tot felul de încercări, să dea un vot util pentru ca la Chişinău să se formneze o majoritate confortabilă, pro-europeană şi, bineînţeles, când spun pro-europeană înseamnă mai aproape de România, mai aproape de Italia, mai aproape de Franţa.

Realizator: Dar care vor fi locul rolul României după aceste alegeri?

Eugen Tomac: Rolul României este unul consistent în evoluţia Republicii Moldova. Să nu uităm că în ultimii 10 ani statul român le-a oferit cetăţenilor Republicii Moldova şansa de a deveni cetăţeni europeni şi faptul că aproape un milion de cetăteni ai Republicii Moldova deţin cetăţenie română este limpede că parte din societatea Republicii Moldova s-a ataşat profund de România şi prin cetăţenie, şi implicit de UE. Deci, şi din acest punct de vedere, avem o obligaţie şi morală, şi politică de a fi în continuare mult mai implicaţi în ceea ce priveşte susţinerea Republicii Moldova. Şi aici mă refer la proiecte concrete. Tot ceea ce înseamnă bună practică de implementare a proiectelor europene trebuie transferat şi în Republica Moldova, pentru că oamenii vor lucruri concrete, vor fapte care să le schimbe viaţa. Şi eu cred că din bunele practici pe care le avem în administraţia locală, în instituţii guvernamentale, pentru că în anumite domenii am făcut performanţă, şi eu cred că acest transfer poate fi oferit Republicii Moldova şi trebuie să o facem mult mai curajos şi mult mai îndrăzneţ, pentru că direcţia este una singură: cea de apropiere de România, implicit de UE.

Realizator: RRA a fost şi rămâne aproape de toate întămplările din Republica Moldova. Colegii niştri de la Chişinu ne oferă de fiecare dată ultimele informaţii, dar în opinia dumneavoastră care au fost temele de interes introduse în platformele program ale competitorilor? Altfel spus, v-a sărit ceva în ochi?

Eugen Tomac: În mod clar aproape toţi competitorii au pus accent pe lupta împotriva corupţiei. Într-un stat cu câteva miliarde PIB, atunci când dispare un miliard se resimte în toate domeniile şi această temă a râmas de actualitate./lazard Faptul că Republica Moldova este un stat de șapte ori mai mic decât România, dar cu o politică internă de șapte ori mai complicată a adus în punctul de a le cere cetățenilor, până la urmă, să meargă pe o formulă capabilă, credibilă să implementeze o serie de reforme în justiție, în sistemul electoral, pentru că, până la urmă, dacă nu ai un stat capabil să gestioneze lucrurile în mod cinstit și onest, și oamenii să aibă încredere în justiție lucrurile nu se vor schimba fundamental. Deci, tema principală a acestei companii a fost justiţia, dar bineînţeles că nu a lipsit și dezbaterea geo-politică, în condițiile în care știm că ne aflăm în plină pandemie şi vaccinul a devenit un subiect de diplomație politică în aceasta perioadă. Bineînțeles că au fost și alte teme, dar tema principală a fost legată de cea de combatere a corupţiei.

Realizator: O campanie electorală strânsă cu de toate, inclusiv cu nelipsitele fake-news-uri, îndreptate mai ales împotriva Occidentului, din câte am sesizat noi.

Eugen Tomac: Așa este. Chiar am organizat recent o dezbatere cu privire la modul cum este influențat spațiul public de către instrumente care, din nefericire, propagă știri false, dezinformare, propagandă și președintele Asociației Presei Independente, domnul Petru Macovei, de la Chișinău, care colaborează și cu /../ la Bruxelles, ne-a prezentat cu dovezi foarte clare că în Republica Moldova există peste 20 de entități finanţate, din nefericire, de Federația Rusă, care propagă știri false, dezinformează cu bună știință și, bineînțeles, ținta predilectă sunt liderii pro-europeni de la Chișinău și Uniunea Europeană. Nu este scutită, din nefericire, din această campanie de denigrare nici România. Din păcate, încă se insistă că această teză falsă pentru a alimenta disensiunile și tensiunile în societatea de dincolo de Prut.

Realizator: Pe final de interviu, un mesaj adresat moldovenilor de pretutindeni ar fi în primul rând să voteze! Corect?

Eugen Tomac: Este esenţial. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să înțeleagă că a sosit un moment în care alegerile sunt simple. S-a generat această formulă de alegeri anticipate și cred că este o șansă aproape unică când toată lumea este cu ochii spre Chișinău, toată Uniunea Europeană şi există măsuri concretă propuse prin care Republica Moldova poate fi în mod consistent susţinută pentru a depăși acest prag critic prin care trece de mai bine de două decenii. Şi eu cred că cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă cetățenii onești este să iasă la vot într-un număr cât mai mare mare. Nu există o altă şansă, nu există o altă amânare. Pur și simplu acum s-au așezat lucrurile de aşa natură încât, dacă se va genera o majoritate stabilă pro-europeană, Republica Moldova are toate șansele să reintre în albia statelor civilizate, albia statelor care respectă cetății, respectă drepturile omului și construiește instituții care servesc doar interesele cetățenilor și nu interesele unor grupuri sau oligarhi.

Realizator: Aşadar, alegeri anticipate în Republica Moldova. După rezultate vom mai vorbi. Vă mulțumesc pentru prezența alături de no.

Eugen Tomac: Şi eu vă mulţumesc.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinal 10 Aprilie 2024, 21:55

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu

Joi, 10 aprilie, de la ora 08.30, suntem în direct cu Horia Constantinescu, președintele ANPC.

APEL MATINAL - În direct cu președintele ANPC, Horia Constantinescu
Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
Matinal 04 Aprilie 2024, 15:23

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti

Vineri, 5 aprilie 2024, de la ora 7.00, suntem la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti. Dacă aveţi drum pe-acolo, ne vedem...

Matinalul Radio România Actualități, la Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti
”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
Matinal 01 Aprilie 2024, 09:21

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”

"Apel matinal" - Invitat: Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine "Păstorul Crişana" din Arad.

”Vor fi miei pe puterea de cumpărare a fiecărui român”
APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
Matinal 01 Aprilie 2024, 07:05

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România

RRA: Luni, 1 aprilie, la Apel matinal vom vorbi cu președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România, despre prețul...

APEL MATINAL – În direct cu Nicolae Cioranu, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din România
APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
Matinal 14 Martie 2024, 20:12

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă

Vineri, 15 martie, la Apel matinal este invitat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care va discuta...

APEL MATINAL: În direct cu președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă
APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
Matinal 12 Martie 2024, 19:48

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă

Miercuri, 13 martie, la Apel matinal este invitat Radu Magdin, expert în politică externă, care discută despre șansele...

APEL MATINAL – În direct cu Radu Magdin, expert în politică externă
APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
Matinal 07 Martie 2024, 18:59

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan

RRA: Vineri, 8 martie, la Apel matinal vom vorbi cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan, despre accesul în zona...

APEL MATINAL: În direct cu europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan
APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii
Matinal 04 Martie 2024, 19:20

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii

RRA: Marți, 5 martie, la Apel matinal vom vorbi cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii, despre accesul...

APEL MATINAL: În direct cu Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii