Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Radio România Actualităţi

5 Iunie 2020
Vizualizari: 1137
Comentează add

Apel matinal - Invitat: Costel Alexe, ministrul mediului

radio-romania-actualitati

  Ministrul mediului, Costel Alexe. Foto: Ministerul mediului

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iunie, ora 8:30) - "Matinal" - Realizator: Daniela Petrican
 
Realizator: 5 iunie este Ziua Mondială a Mediului. Cum toată atenția noastră s-a îndreptat în ultimele trei luni spre această pandemie de coronavirus, problemele de mediu au rămas, deși, dacă există un câștigător al acestei perioade, acela a fost cu siguranță natura, care a avut timp să respire fără a mai fi sufocată de intervenția oamenilor, aflați în izolare. Noua provocare o reprezintă însă măștile și mănușile de protecție sanitară, cea mai recentă sursă de poluare. Tot în această perioadă, au existat voci - în spațiul online mai ales - care au spus că pădurile au fost din nou ținta răufăcătorilor. Ministerul Mediului a infirmat informațiile și acuză o campanie de fake news. În legătură directă cu noi este domnul Costel Alexe, ministrul mediului, apelor și pădurilor. Bună dimineața!
Costel Alexe: Bună dimineața și dumneavoastră și ascultătorilor care sunt astăzi, la această oră, pe frecvenţă cu noi!
Realizator: Domnule ministru, care este situația cu proiectul ce vizează pădurile virgine și cvasivirgine din România? Ştim că au fost aduse recent modificări și legii codului silvic. Bine ar fi să ne spuneți dumneavoastră care sunt cele mai importante.
Costel Alexe: Eu aș vrea să vă spun că la preluarea mandatului, Catalogul național al pădurilor virgine și groase virgine avea incluse circa 28.000 de hectare. În aceste câteva luni, am ajuns deja la 32.000 înscrise în Catalogul național și, acum trei săptămâni, pe Muntele Roșu am anunțat că am scos la licitație încă 39.960 de hectare, pentru care vrem să facem aceste studii, să le includem. Şi, așa cum mi-am asumat la începutul mandatului, am ferma convingere că vom dubla suprafața pădurilor virgine și cvasivirgine pe care România trebuie să le înscrie și oficial în acest catalog. Şi evident că acest lucru se întâmplă, am ţinut, şi atunci daţi-mi voie şi astăzi, de Ziua Mediului, să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil să identificăm astfel de păduri virgine, să facem studii pentru ele, să le protejăm, pentru că e important să lăsăm această moștenire, comoară și generațiilor viitoare.
Realizator: Referitor la modificările legii codului silvic, ce ne puteți spune?
Costel Alexe: Aș vrea să punctez două direcții pe care am mers de la preluarea mandatului. Lipsit de modestie, vreau să vă spun că sunt cred că cel mai protecţionist ministru pe care l-a avut vreodată România în ce priveşte politica de mediu şi mai ales protejarea păduruilor, pentru că, dincolo de grija pe care o avem astăzi pentru păduril virgine și cvasivirgine, suntem foarte avansați și am transmis deja către Romsilva, vrem să includem încă 100.000 de hectare în categoria pădurilor seculare. 38.000 dintre ele le trecem din păduri de producție, cum sunt astăzi, în păduri de protecție, iar acolo nu se vor mai putea opera decât lucrări de conservare. Avem astăzi urcate în consultare publică după foarte mulți ani limitele INSPIRE, astfel încât în rezervațiile naturale ale României să nu se mai poartă construi sau face tot felul de investiții care nu aveau nici o legătură cu protecția mediului. Asta este o direcție. Şi a doua direcție este în continuare grija noastră față de cum se exploatează pădurea. Şi astfel, Codul silvic a fost modificat, ca toți cei care fură sau transportă ilegal material lemnos din pădurile României, dacă astăzi în Codul silvic scrie că sub 5 m cubi furaţi e contravenție, am modificat articolul, l-am depus la parlament şi vrem ca toți cei care indiferent cât fură să fie infracțiune. Trebuie să plătească. Trebuie să înțelegem cu toții că atunci când greșim, e infracțiune, mai ales că în ultimii ani, pădurea a fost supusă acestor fărădelegi şi e important să limităm și să stopăm tăierile ilegale. De asemenea...
Realizator: Dacă tot vorbiţi de o infracțiune, mă gândesc că ar trebui și niște amenzi mai consistente ca să simtă omul...
Costel Alexe: Amenzile sunt consistente.
Pe mine mă interesează ca toţi cei care fac parte din grupuri organizate care conduc astfel de operaţiuni să facă puşcărie. Iertaţi-mă, cu amenzile, în situaţia în care dacă le plătesc sau nu, să avem probleme cu tăierile! De asemenea, vreau să vă spun că am dat un ordin de ministru, prin care toţi cei care transportă ilegal material lemnos să li se ridice atestatul de funcționare, certificatul de atestare. Şi mai e o chestiune, dacă îmi permiteţi, pentru că mi-am asumat, după ani de tergiversare, la preluarea mandatului, că vom operaţionaliza la finalul acestei luni /.../, sistemul de urmărire a materialului lemnos. El este proiectul de hotărâre de guvern, /.../ este o consultare publică şi, în această lună, până pe 30, el va trebui aprobat în şedinţa de guvern şi, evident, operaţionalizat, iar acest sistem de urmărire a materialului lemnos va limita foarte mult tăierile ilegale, transportul ilegal şi sper ca, împreună cu cetăţenii României, cei care în toţi aceşti ani au fost cei mai buni parteneri şi protectori ai pădurii, să limităm şi să stopăm tăierile ilegale, pentru că aici vrem să ajungem cu toţii. Pentru că aţi menţionat dumneavoastră că în această pandemie natura a respirat, natura s-a refăcut, cu siguranţă şi românii au înţeles cât de important este mediul înconjurător pentru noi toţi.
Realizator: Normele Uniunii Europene obligă ţara noastră să respecte atât limitele de poluare, dar şi să ajungă la un grad de reciclare a deşeurilor municipale de minimum 50%. Ce putem face în mod real, pentru a reduce gradul de poluare?
Costel Alexe: România, să ştiţi că face paşi, din păcate sunt timizi, pentru că resursele financiare alocate acestui sector în ultimii ani au fost limitate, dar şi în ceea ce priveşte poluarea aerului din Bucureşti şi marile oraşe ale României. Managementul deşeurilor, în momentul de faţă, în 2020, bugetul administraţiei Fondului pentru Mediu, practic, s-a dublat; de la 1,5 miliarde de lei, la 2,8 miliarde de lei, şi toate aceste probleme pe care le desfăşurăm în acest an au ca scop principal limitarea şi reducerea poluării sub toate formele ei.
Realizator: Şi mai am o întrebare pentru dumneavoastră, pentru că astăzi este Ziua Mondială a Mediului. Ştiu că sunt porgramate mai multe acţiuni publice. Care ar fi cea mai importantă dintre ele?
Costel Alexe: Astăzi, la ora 11:00, la Cernica, vom puncta importanţa acestui eveniment, pentru că este într-o rezervaţie şi, împreună cu colegii din minister, din ariile protejate, şi cu participarea premierului României, o să lansăm un concept despre care aş vrea să relataţi şi dumneavoastră, pentru că sunt convins că veţi fi prezenţi în conferinţa de la ora 11:00.
Realizator: Mulţumim pentru toate informaţiile! În legătură directă cu noi, a fost Costel Alexe, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
 
(PH)
 

Etichete Apel matinalCostel Alexeministrul mediului(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live