Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Decembrie 2017
Vizualizari: 2009
Comentează add

Fosile de acum 3,5 miliarde de ani ''indică faptul că viaţa pe Terra a apărut mult mai devreme''.

Apariţia vieţii pe Terra, o mare necunoscută...

florin-lepadatu

 

Fosile de acum 3,5 miliarde de ani ''indică faptul că viaţa pe Terra a apărut mult mai devreme''.

Mai multe fosile microscopice descoperite în Australia într-o rocă datată acum 3,5 miliarde de ani sunt cele mai vechi fosile descoperite vreodată pe Terra şi reprezintă cea mai veche amprentă a unor microorganisme de pe planeta noastră, au confirmat oamenii de ştiinţă potrivit cărora viaţa ar fi apărut probabil mult mai devreme decât se credea până acum, relatează France Presse.

Lucrarea publicată în cea mai recentă ediţie a revistei ştiinţifice americane Proceedings of the National Academy of Sciences sugerează, de asemenea, că ar putea exista viaţă în alte părţi ale Universului, cel puţin sub forma microorganismelor.

Cercetătorii de la Universităţile din California şi Wisconsin-Madison au identificat, datorită unei noi tehnologii numită spectrometrie de masă, semnături chimice ale unsprezece exemplare microbiene care aparţin unui număr de cinci specii dintre care unele sunt similare cu cele existente astăzi.

''Acesta este primul cel mai vechi loc de pe planetă din care avem amprenta digitală morfologică şi chimică a vieţii'', a explicat John Valley, profesor de geoştiinţe la Universitatea din Wisconsin, principalul coautor al acestui studiu.

"De asemenea, am descoperit că există mai multe tipuri de metabolism şi diferite specii cu funcţii biologice diferite - unele produc metan, altele îl consumă sau utilizează energie solară pentru fotosinteză", a precizat acesta.

Metanul urma să formeze o parte semnificativă din atmosfera tânărului Pământ, bombardată frecvent de comete, unde oxigenul era rar sau absent.

Faptul că mai multe tipuri de microbi trăiau deja acum 3,5 miliarde de ani ''ne indică faptul că viaţa pe Terra a apărut mult mai devreme, fără ca cineva să ştie exact când, şi confirmă totodată că nu este foarte dificil ca o formă de viaţă primitivă să evolueze către microorganisme mai avansate', a subliniat William Schopf, profesor de paleobiologie la Universitatea din California, un alt coautor al acestei lucrări.

Pentru el, acest studiu, alături de altele, indică faptul ca viaţa ar putea fi frecventă în cosmos.

Concluziile cercetărilor publicate în 2001 de echipa profesorului Valley au sugerat că oceanele cu apă lichidă existau acum 4,3 miliarde de ani, cu peste 800 de milioane de ani înainte de fosilele descrise în această lucrare şi cu doar 250 de milioane de ani după formarea Pământului.

"Nu avem nicio dovadă directă că viaţa exista acum 4,3 miliarde de ani, însă nu există niciun motiv pentru care să credem că acest lucru nu ar fi fost posibil.

Este ceva ce cu toţii am dori să aflăm'', a mai spus Valley.

Studii publicate în septembrie în revista britanică ''Nature'' au scos la iveală descoperirea unor potenţiale indicii ale vieţii de acum 3,95 miliarde de ani, cele mai vechi până în prezent, însă acestea urmează să fie confirmate.


Etichete Terraviaţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live