Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Probă de Drum - Lexus RX 450h

Unul dintre cele mai apreciate modele Lexus este SUV-ul RX a cărui primă generație a debutat în 1998 la Salonul de la Chicago.

Foto: Dan Creța

Articol de Dan Creța, 01 August 2022, 07:04

La primul contact cu un Lexus, aveam așteptări mari întrucât auzisem mereu despre cât de confortabile și luxoase sunt aceste mașini care reușesc să îi transpună într-o stare specială atât pe șoferi, cât și pe pasageri. Senzația inițială a fost una cu totul aparte, ceva nou și în același timp familiar, ca o îmbrățișare plăcută și firească a unui prieten puternic și bun care te face să te simți protejat și răsfățat. Și are și cu ce. Aspectul exterior este impunător și robust, cu linii îndrăznețe realizate printr-o nouă tehnologie de pliere a metalului ce asigură muchii uniforme de-a lungul panourilor de caroserie. Maeștrii japonezi par să se fi gândit la toate. Pentru vizibilitate crescută pe ploaie, geamurile laterale au un strat special care respinge apa, iar ștergatoarele se opresc atunci când se deschide o portieră, pentru a nu stropi pasagerii.

La bord, rafinamentul e dus la un nivel superior printr-o izolare fonică de excepție, îmbunătățită și de calitățile fonoabsorbante ale sticlei folosite la parbriz și la geamuri. Sistemul audio are un sunet de înaltă fidelitate, îmbinările, cusăturile și toate finisajele sunt executate cu o atenție obsesivă pentru detalii, scaunele comode pot fi reglate în multiple poziții, iar pielea de o finețe deosebită poate fi regăsită aproape peste tot în habitaclu. Inserțiile din lemn și ornamentele din aluminiu sunt tăiate cu laser de specialiștii diviziei de instrumente muzicale Yamaha printr-un proces cu 14 pași întinși pe durata a 8 săptămâni. Toată atmosfera și funcționalitatea spațiului interior se datorează conceptului Omotenashi, filosofia ospitalității tradiționale japoneze, care anticipează nevoile călătorilor și oferă soluții pentru ele.

Am apreciat în mod deosebit suportul vertical de telefon ideal amplasat sau suportul de pahare optimizat cu elemente aderente pentru a permite șoferului să deschidă capacul unei sticle cu o singură mână.

Sistemul de climatizare extrem de sofisticat merită un capitol aparte în povestea Lexus. Acesta ajustează automat încălzirea sau ventilatia în scaune în funcție de diferența de temperatură dintre interior și exterior, iar senzorii măsoară temperatura corpului uman și nivelul radiațiilor solare care ajung în mașină, calibrând ventilația astfel încât climatul de la bord să fie perfect. Totodată, sistemul S-Flow ajustează automat climatizarea doar pentru locurile ocupate de pasageri, iar sistemul Nano emite particule microscopice încărcate negativ care îngreunează praful sau alergenii pentru a îi fixa spre podea. Multe alte asemenea inovații ar putea face diferența dintre Lexus RX450 și competitori ca BMW X5, Mercedes GLE, Audi Q5 sau Volvo XC90.

Însă, până la noua generație ce urmează să apară, japonezii rămân oarecum în urmă cu sistemul multimedia cam stufos și greu de controlat prin touchpad, deși compensează cu un ecran tactil generos. Un întreg ecosistem de tehnologii de siguranță face aproape imposibil să atingi cu mașina pietoni și cicliști sau alte mașini și obiecte din jur la viteze mici. Pentru confort suprem, suspensia adaptivă variabilă filtrează denivelările cu până la 650 de setări diferite pentru parametrii de amortizare. Cât despre performanța dinamică, ei bine, cu un motor V6 de 3,5 litri benzină aspirat, secondat de două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte, sistemul full hibrid al lui RX 450h oferă o putere totală de 313 cai nărăvași, mai ales în modurile Sport și Sport Plus, atunci când ai nevoie de herghelie în plin galop. În mod surprinzător, chiar și la un mers sportiv, consumul mediu nu depășește 10 litri la 100 km, avântul fiind bine temperat de transmisia cu raport variabil continuu.

Mașina ar putea să pară scumpă, dar atunci când rulezi pur electric, nu e nimeni mai relaxat ca tine în traficul aglomerat din oraș, acolo unde Lexus redefinește starea de zen.

Probă de Drum - Lexus UX 250h
Ştiinţă & Tehnologie 04 Iulie 2022, 16:50

Probă de Drum - Lexus UX 250h

Lexus UX este o mașină corectă spre interesantă, o adevărată lecție de cultură japoneză despre tradiție, respect și valoare.

Probă de Drum - Lexus UX 250h
Proba de Drum – Noul Citroen C4
Ştiinţă & Tehnologie 18 Iunie 2022, 11:37

Proba de Drum – Noul Citroen C4

Noul Citroën C4 rămâne un hatchback compact care moștenește cei 92 de ani de istorie a acestui segmnet pentru constructorul...

Proba de Drum – Noul Citroen C4
Ineos Grenadier - un 4x4 de temut în off-road
Ştiinţă & Tehnologie 06 Iunie 2022, 15:24

Ineos Grenadier - un 4x4 de temut în off-road

Un vehicul cu aspect militar, cu gardă mărită la sol, care mizează pe două propulsoare de 3 litri ale grupului german BMW.

Ineos Grenadier - un 4x4 de temut în off-road
Probă de Drum - Honda HR-V
Ştiinţă & Tehnologie 21 Mai 2022, 15:40

Probă de Drum - Honda HR-V

Versiuni hibride sau electrificate construite pe platforme de succes anterioare, așa cum este și cazul SUV-ul Honda HR-V 2022.

Probă de Drum - Honda HR-V
Probă de Drum - Dacia Jogger
Ştiinţă & Tehnologie 14 Mai 2022, 09:37

Probă de Drum - Dacia Jogger

Dacia a introdus de curând în segmentul C un vehicul de familie accesibil, în versiuni cu 5 și cu 7 locuri – modelul Jogger.

Probă de Drum - Dacia Jogger
Probă de Drum - Suzuki S-Cross
Ştiinţă & Tehnologie 02 Mai 2022, 11:09

Probă de Drum - Suzuki S-Cross

Când vine vorba despre un SUV accesibil, versatil și foarte ușor de condus și parcat în oraș, S Cross este o variantă corectă.

Probă de Drum - Suzuki S-Cross
Probă de Drum - Suzuki Vitara strong-hybrid
Ştiinţă & Tehnologie 27 Aprilie 2022, 11:15

Probă de Drum - Suzuki Vitara strong-hybrid

După o perioadă de motorizări mild-hybrid, compania japoneză Suzuki a lansat recent noi variante numite strong-hybrid.

Probă de Drum - Suzuki Vitara strong-hybrid
Probă de Drum - Ford Ranger MS RT
Ştiinţă & Tehnologie 13 Aprilie 2022, 19:04

Probă de Drum - Ford Ranger MS RT

Varianta premium MS-RT aduce un plus de prospețime celui mai vânat pick-up Ford de pe piața europeană

Probă de Drum - Ford Ranger MS RT