Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Echipă de mediere a CE între puterea şi opoziţia din Ucraina

Analiştii de la Washington spun că prima prioritate pentru Europa şi SUA în ceea ce priveşte parteneriatul estic este de a proteja Moldova şi Georgia faţă de sancţiunile Rusiei.

Echipă de mediere a CE între puterea şi opoziţia din Ucraina
Parlamentul European. Foto: EU.

Articol de Doina Saiciuc, 13 Decembrie 2013, 11:11

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere Comisiei Europene să trimită la Kiev o echipă care să medieze între guvern şi opoziţie.

O propunere de mediere a venit joi şi din partea ministrului de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.

SUA s-au poziţionat clar de partea opoziţiei ucrainene, avertizând că studiază o serie de măsuri pe care ar putea să le ia împotriva puterii de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Jennifer Satchi: Nu am să intru în amănunte, dar să se facă dreptate poporului ucrainean, este o parte a mesajului nostru.

Toate opţiunile politice sunt studiate, inclusiv sancţiunile., dar încă se fac evaluări.

De partea cealaltă, analiştii de la Washington spun că prima prioritate pentru Europa şi SUA în ceea ce priveşte parteneriatul estic este de a proteja Moldova şi Georgia faţă de sancţiunile Rusiei şi de acţiunile sale subversive.

În Ucraina, "viitorul nu arată prea bine"

Cât despre Ucraina, pentru această ţară deocamdată viitorul nu arată prea bine, cred analiştii de la Washington.

Parteneriatul Estic a asumat faptul că UE ar avea de a face cu elite puternice şi pro-europene în ţările cărora li se adresează.

Mai mult, UE l-a abordat pe Viktor Ianukovici ca şi cum ar fi un lider sincer şi patriot care are nevoie de ajutor pentru a duce ţara către destinul ei natural european numai că priorităţile lui Ianukovici sunt banii şi puterea.

Unii analişti americani spun că dacă Ucraina ar fi semnat Parteneriatul Estic la Vilnius Occidentul ar fi avut mari bătăi de cap.

Liderii ucraineni au refuzat, de pildă, sistematic să implementeze sugestiile FMI-ului, cum ar fi reformarea preţului gazului şi au în faţă în această iarnă o uriaşă gaură în finanţele ţării.

Edward Lucas de la Centrul pentru Analize Politice Europene din Washington arată că una dintre lipsurile Parteneriatului Estic a fost ignorarea faptului că îi place sau nu, Europa este angajată într-o competiţie geopolitică cu Kremlinul.

"Chiar înaintea summitului de la Vilnius, unii lideri şi oficiali europeni credeau încă în dezavantajul lor că numai comunicând natura Parteneriatului Estic conducerii de la Kremlin ar putea ieşi totul bine numai că liderii de la Kremlin nu agrează remizele ei vor întotdeauna victoria. Pentru a se simţi în siguranţă, Rusia are nevoie de o sferă de influenţă geopolitică care să cuprindă ţările slabe economic şi docile politic.

"UE pe de altă parte, nu a răspuns modului în care Vladimir Putin s-a jucat cu Armenia, anunţând la 1 iulie majorarea preţului la gaze pentru aceasta cu 50% pentru ca apoi să ofere în acest decembrie un discount de 35%. În ce priveşte Ucraina, UE a supraestimat capacitatea sa de a o influenţa subestimând-o pe aceea a Rusiei".

Moldova şi Georgia, ţările care "se potrivesc" cel mai bine concepţiei iniţiale a Parteneriatului Estic

Analistul de la Washington spune că UE a eşuat de asemenea în mod ruşinos să răspundă declaraţiei de război economic a Kremlinului împotriva Ucrainei, Moldovei, Georgiei şi Lituaniei.

"Ca răspuns la acţiunile Rusiei, liderii europeni ar fi trebuit să mănânce brânză lituaniană cu mere moldoveneşti, să se spele cu vin georgian şi să aibă la desert ciocolată ucraineană. Acestea sunt câteva dintre importurile interzise pe piaţa rusească. În schimb, europenii au făcut declaraţii, acţionând prea puţin, ceea ce a trimis două semnale proaste, a arătat Kremlinului că UE nu este în dispoziţie de luptă, iar ucrainenilor că atunci când ruşii dau o lovitură nu se prea poate conta pe prietenii occidentali", a spus Edward Lucas.

Edward Lucas crede că viitorul arată prost pentru poporul ucrainean. Oricât de eroici sunt protestatarii la Kiev, probabil că ei nu vor putea răsturna guvernul, iar centrul real de putere al Ucrainei nu este Kievul, ci estul industrializat.

Rezultatul ar putea fi nu o stare de incertitudine geopolitică, ci un statut similar Belarusului, ceea ce ar fi foarte prost pentru Occident şi ar veni cu veşti foarte rele pentru Moldova şi Georgia care au în faţă o explozie a presiunilor Kremlinului.

Edward Lucas crede că prima prioritate pentru Europa şi SUA este aceea de a proteja Moldova şi Georgia faţă de sancţiunile Rusiei, de acţiunile sale subversive şi faţă de alte presiuni din partea Moscovei.

Moldova şi Georgia sunt ţările care se potrivesc cel mai bine concepţiei iniţiale a Parteneriatului Estic. De aceea, ele au şi cele mai mari şanse de succes.

În ce priveşte Ucraina, este nevoie de o regândire a abordării, Europa şi SUA ar trebui să-şi intensifice eforturile de a ajuta poporul ucrainean să se integreze cu Europa şi cu comunitatea transatlantică "ignorând regimul de gangsteri care conduce ţara", şi aceasta între altele prin obţinerea mai uşoară de vize de burse şcolare şi cooperare culturală.

"Cea mai mare lecţie însă a situaţiei trebuie să fie despre Rusia. America s-a trezit în mare parte în legătură cu dificultatea de a avea de-a face cu regimul Putin.

"Este momentul ca şi Europa să se trezească!" - spune expertul american.