Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alis Georgescu

10 Februarie 2016
Vizualizari: 1703
Comentează add

Spiritul întreprinzător manifestat prin implicarea noastră în economia digitală este, deocamdată, mult în urma altor ţări, chiar dacă beneficiem de o infrastructură performantă.

Utilizarea telefonului mobil, preferată internetului în România

alis-georgescu

Foto: pixabay.com.

Reuters transmitea ca ştire de top, ieri, că James Clapper, directorul National Intelligence din SUA, a spus, la audieri în Comitetul de Intelligence al Senatului, că vede ca principală ameninţare pentru SUA în 2016 ameninţarea cibernetică şi tehnologică.

Asta înseamnă că, într-un anumit sens, americanii au pornit ca pe vremuri, când cucereau Vestul Sălbatic, acum să cucerească acest nou spaţiu, care este cel cibernetic.

Să-i găsească multiple utilizări şi oportunităţi de business. Spaţiul cibernetic este omniprezent în viaţa fiecăruia, în munca fiecăruia, în structurile critice ale statului american.

Complexitatea reţelei care s-a construit şi proliferarea diverselor echipamente conduc la vulnerabilităţi în infrastructurile civile şi sistemele guvernamentale americane, a spus James Clapper.

Ei bine, la noi în ţară se pare că utilizarea telefonului mobil este preferată internetului.

Iar spiritul întreprinzător manifestat prin implicarea noastră în economia digitală este, deocamdată, mult în urma altor ţări, chiar dacă infrastructura noastră şi viteza internetului ne plasează pe primele locuri în Europa.

Tehnologiile digitale, internetul şi telefoanele mobile s-au răspândit rapid la nivel global, conform ultimului raport al Băncii Mondiale pe această temă.

De exemplu, în multe dintre gospodăriile din ţările în curs de dezvoltare există un telefon mobil, dar cetăţenii nu au acces la electricitate sau apă potabilă.

Din raport reiese şi faptul că aproape 70% dintre gospodăriile aflate în una dintre cele cinci ţări la nivel mondial privind nivelul de dezvoltare economică sunt în această situaţie.

În ultimul deceniu, numărul utilizatorilor de internet la nivel mondial s-a triplat, ajungâng la peste trei miliarde la sfârşitul anului trecut.

Cu toate acestea, 60% din populaţia lumii nu are acees la internet şi nu poate participa în mod adecvat la economia digitală.

Raportul arată şi faptul că România este printre ţările cu cea mai mare viteză la internet.

"România are cel mai mic procent din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte utilizatorii de internet. 40% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 17 şi 74 de ani nu a folosit niciodată internetul, iar 20% au competenţe digitale de bază. Acesta este un obstacol major pentru dezvoltarea economică. Trebuie făcute eforturi susţinute pentru reformarea sistemului educaţional şi, astfel, să se dezvolte competenţele digitale în rândul cetăţenilor şi să fie maximizat potenţialul resurselor umane existente", a spus managerul de ţară pe România şi Ungaria de la Banca Mondială, Elisabetta Capannelli.

Mesajul principal al raportului este acela că strategiile de dezvoltare digitală trebuie să înglobeze mai mulţi factori, şi nu doar strategii în domeniul IT.

Pentru a obţine o serie de avantaje importante, statele trebuie să creeze cadrul favorabil pentru dezvoltarea tehnologiei.

Atunci când sunt făcute investiţii în sectorul digital să obţină creştere economică rapidă, mai multe locuri de muncă şi servicii mai bune. 


Etichete utilizarea telefonului mobilInternetRomâniautilităţiviteză la InternetUEmanagerul de ţară pe România şi Ungaria de la Banca MondialăElisabetta Capannellidezvoltarea competenţelor digitale în rândul cetăţenilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live